Honduras Marcala Raos – palarnia Manufaktura Kawy
Mieszanka arabik odmian: Catuai, Bourbon, Typica, Lempira, Ihcafe 90. Sposób obróbki – myta, palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka są ładne, niepołamane i równo palone. Mają aromat słodkiej czekolady i orzeszków, a w przemiale dominują orzechy, akcenty jasnych owoców i czekolada.
Sposób przygotowania: dripper Hario V60-01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 92°C, czas parzenia nieco ponad 2,5 minuty. Preinfuzja 30 sekund, w stosunku dwa gramy wody na gram kawy, polewanie w czterech porcjach co 30 sekund, dwie ostatnie mniejsze, 2/3 i 1/3 w porównaniu do początkowych. Po drugim zalaniu delikatne mieszanie przez kołysanie dripperem. W aromacie dripa są jasne owoce, nuty orzechów i przypieczona skórka chleba. A po spróbowaniu owocowa kwaskowatość jasnych owoców (słodkie jabłuszka z akcentami słodkich cytrusów), delikatne orzechowe nuty i spora ilość słodyczy. Drip był smaczny. Owocowo - kwaskowaty, zrównoważony i dobrze zbalansowany, dosyć słodki, z nutą orzechowej goryczki. Posmak podobny, trwały, z czasem przechodzący w orzechowy. Przy wyższej temperaturze parzenia, plus 95°C, a także przy dłuższym parzeniu, w dripie wzmagały się akcenty orzechowe. Wrażenia były ok, ale wolałem dripy bardziej owocowe, więc używałem wody o temperaturze 92°C.
Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy, młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 90°C, bez preinfuzji, czas parzenia – 120 sekund, przemiał dosyć drobny. Wrażenia podobne do dripa, ale było więcej orzechów, słodkie jasne owoce (jabłka z cytrusowym akcentem) i czekolada. Przy krótszym parzeniu w granicach 90 – 105 sekund, owoców było trochę więcej. Niezależnie od tego napar był dobry, odpowiednio słodki, intensywny i wyrazisty, z długim i trwałym orzechowym posmakiem.
Honduras Marcala Raos z Manufaktury Kawy, dał mi w filiżance to, co kojarzę z dobrymi alternatywnymi ziarenkami z Ameryki Południowej. Miłe wrażenia, na które złożyły się mniejsza kwaskowatość, mocniejsze orzechowe nuty i sporo słodyczy.