Autor Wątek: Robusta - jak zaparzyć?  (Przeczytany 5051 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Marzec 2020, 17:19:20 »
Głupio się przyznać, ale nigdy nie piłem robusty wyższej jakości, nie jestem jej fanem. Pomijając jednak jakość surowca to czy wypalone ziarno powinno tak wyglądać? To zdjęcie z jednej popularnej grupy kawowej na FB. Zdjęcie miało zachęcić do spróbowania takiej kawy z Ugandy w jednym z krakowskich lokali. Ponoć ma być dobrze zrobiona, cokolwiek to znaczy.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Marzec 2020, 18:22:53 »
O rany! Ale wypał ;). Napoletano.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marzec 2020, 18:25:43 »
Wygląda jak wietnamska spalona na maksa.
Robusta od Antonia wygląda jak inne jego kawy. Przesypując ją słychać, że ma inną strukturę/gęstość - dzwoni jakby ziarenka były ze szkła. Ale wygląda podobnie do arabiki.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka


Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Marzec 2020, 18:31:41 »
Ale wypał ;). Napoletano.
Na pole ta, no -czyli kawa dla rolnika, na przerwę w trakcie zbiorów ;)

Ja Robustę rozponaję od razu po zapachu, pachnie trochę jak skorupki orzechów włoskich.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Marzec 2020, 18:35:11 »
Mi się to kojarzy z sianem. Ale kiedyś Antonio mial Robustę Kong - ta nie miała takich zapachów.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka


Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Marzec 2020, 21:10:43 »
Czyli nie należy spodziewać się fajerwerków?
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marzec 2020, 01:57:36 »
 miotla Zależy ile wypijesz i skąd mają pójść fajerwerki  :ogien:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Marzec 2020, 09:50:05 »
Może być, że takie ciemne palenie całkiem pasuje do tej kawy. Wielu ludziom taki styl też pasuje.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Marzec 2020, 10:55:03 »
Właściciel tej kawiarni raczej żartobliwie nazywa to piątą falą. Czy ta kawa zasługuje na takie miano czy to raczej pierwsza fala?
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Marzec 2020, 11:50:06 »
Piontofal ;). Bywają całkiem smaczne robusty, szczególnie teraz gdy są dostępne dobrej jakości. Nie żeby były jakoś porywające, ale całkiem sympatycznie czekoladowo-orzechowe zdarzało mi się pić.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Marzec 2020, 12:20:12 »
Właściciel tej kawiarni raczej żartobliwie nazywa to piątą falą. Czy ta kawa zasługuje na takie miano czy to raczej pierwsza fala?
Widać, że jest to bardzo mocno wypalone ziarno. Espresso będzie raczej gorzkie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Marzec 2020, 12:31:02 »
Proponowane przez rzeczoną  kawiarnię zdaje się jest ristretto z 20 g kawy, w ratio 1:1 . Jednak ta konkretna kawa na talerzyku nie wygląda na specjalnie wysokiej jakości, ani wypał niezbyt zachęcający, raczej niewiele z naturalnych aromatów kawy zostało, co może akurat jest na plus.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Marzec 2020, 12:35:10 »
Robusty z Ugandy bywają wspaniałe. Ta może też jest dobra i selekcjonowana, bez defektów -- jest tylko mocno wypalona.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Marzec 2020, 12:44:44 »
ale czy to nie jest natural? Są wysokiej jakości robusty obrabiane na sucho ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Robusta - jak zaparzyć?
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Marzec 2020, 14:38:46 »
Raczej natural. Jak z wieloma kawami: jest robusta z Ugandy i robusta z Ugandy. Niedawno miałem naturalną robustę z Ugandy. Miała piękne, duże ziarna, zero defektów. Robusta sama w sobie jest tylko... defektem ;). W Ugandzie specjalizują się właśnie w robustach. Niektóre są bardzo dobre.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi