Manufaktura Kawy: Espresso
Blend kaw z Ameryki Południowej, baza: Brazylia Fazenda Vitoria produkowana przez Luiza Augusto Monguiloda (semi-washed).
Bardzo dobre, rzetelne espresso.
Aromat: Na pierwszym planie marcepan, w tle można doszukać się jeszcze zapachu pieczonej skórki chleba i mocno palonego kakao. Brak negatywnych aromatów.
Smaku: Kakao i migdały, w tle nugat i toffi. Lekko wyczuwalny jest też grejpfrut. Wszystkie te smaki są bardzo zgrabnie zbalansowane. Gorycz nie dominuje, jest za to przyjemnie zaznaczona, kwaskowaty grejpfrut bardzo delikatnie dopełnia smak i nadaje espresso rześkości.
Body: przyjemne, aksamitne, kremowe.
Po wypiciu, możemy delektować się długim posmakiem, najbliżej mu do ciemnej czekolady z ziarnami kakao. Utrzymuje się do kilku minut.
Crema jest podręcznikowa: piękny orzechowy kolor, tygrysek, gęsta i błyszcząca powierzchnia. Pozostawiona w szalce, utrzymała się 5 minut i pewnie przetrwała by jeszcze dłużej ale nie miałem już cierpliwości czekać.
Mój ulubiony przepis z wykorzystaniem tej kawy to:
Doza: 15 gram
Uzysk: 28 gram
Czas: 30 sekund w tym 6 sekund preinfuzji.
Świetna kawa, polecam.
PS. Próbkę Espresso dostałem z MF, po odpowiedzi na ich ogłoszenie z wątku o zaproszeniu do testowania.