forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: matpol7 w 21 Grudzień 2019, 15:49:29

Tytuł: La Brasiliana Marfisa dla początkującego czy Lavazza Super Crema?
Wiadomość wysłana przez: matpol7 w 21 Grudzień 2019, 15:49:29
Witam. Niedawno dotarł do mnie ekspres do kawy Ascaso Arc z młynkiem. Zamówiłem kawę La Brasiliana Marfisa - zrobiłem jednak nieodpowiednie rozeznanie i nie przeczytałem o niej za dużo opinii. Wydaje mi się całkiem w porządku pod cappuccino ale zbyt kwaśna do espresso. Czas ekstrakcji się zgadzał, ilość kawy, odpowiedni uzysk - wszystko szło dobrze, ale espresso wciąż nie było smaczne. Będę jeszcze z nią próbował, ale zastanawiam się czy nie osiągnę lepszych wyników z Lavazza Super Crema lub Lavazza Qualita Oro? Zależy mi na delikatnej i dosyć słodkiej kawie. Marfisa wydaje się zbyt kwaśna niestety. Ktoś wie co zrobić aby wyszła lepsza? Może to ja nie umiem się z nią obchodzić.
Tytuł: Odp: La Brasiliana Marfisa dla początkującego czy Lavazza Super Crema?
Wiadomość wysłana przez: minero w 17 Luty 2020, 16:08:22
jesli za duza kwasowosc sprobuj dobrze nagrzac wszystko, im nizsza temp tym bedzie wiecej kwasowosci jesli to nie sa wiegielki :)  min 30-40min zeby sie wygrzal...
Tytuł: Odp: La Brasiliana Marfisa dla początkującego czy Lavazza Super Crema?
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 17 Luty 2020, 16:51:07
Miałem kiedyś Marfise i pamiętam że wysoka temperatura 93-94 dobrze się sprawdzała.
Tytuł: Odp: La Brasiliana Marfisa dla początkującego czy Lavazza Super Crema?
Wiadomość wysłana przez: WS w 17 Luty 2020, 17:14:20
Marfisy to kiedyś były dwie, Cafe Silesia miała własną wersję, bardziej kwaskowatą.
Tytuł: Odp: La Brasiliana Marfisa dla początkującego czy Lavazza Super Crema?
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 17 Luty 2020, 17:28:14
Od zeszłego roku Cafe Silesia ma Marfisę taką samą jak wszędzie czyli mieszankę z robustą. Wolałem jednak wersję 100% arabica.
Tytuł: Odp: La Brasiliana Marfisa dla początkującego czy Lavazza Super Crema?
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 17 Luty 2020, 18:27:51
Marfisy to kiedyś były dwie, Cafe Silesia miała własną wersję, bardziej kwaskowatą.

Przez "kiedyś" miałem na myśli Marfise z 10% robusty, z Cafesilesia :)
Tytuł: Odp: La Brasiliana Marfisa dla początkującego czy Lavazza Super Crema?
Wiadomość wysłana przez: Damian w 17 Luty 2020, 18:44:03
Z moich krótkich doświadczeń z ciemna kawa: daj ratio 1:2 i krótki czas parzenia, nawet ciut mniej niż te 25 sekund. No i temperatura - wygrzej porządnie ekspres. Wtedy do mleka się prawie nadają....
Tytuł: Odp: La Brasiliana Marfisa dla początkującego czy Lavazza Super Crema?
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 17 Luty 2020, 20:03:28
Albo nawet i mniejsze ratio, bliżej ristretto, 16g -> 24g. Wtedy jest gęściej i mniej goryczki.
A jak do malowania, to można jeszcze drobniej zmielić, tak żeby czas był w okolicach 35 sekund. Wtedy wychodzi fajny kontrast na mleku :)