forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: GostRado w 19 Listopad 2020, 16:27:50
-
Dobry wieczór wszystkim Kawoszom!
Przez tę zarazę, wymuszona praca zdalna, coraz częściej i dłużej przebywam na łonie natury, na swojej niedużej, acz pięknej wyspie. Wyspa jak to wyspa: wokół woda, drzewa i kamieni kupa :), gdzie na razie brak prądu.
W tych momentach, gdy piłem kawkę z rana, a minęło już parę godzin, strasznie mi jej :kawa: brakuje. Próbowałem z termosem, kupując dobrej marki, ale to nie to samo, co świeża ekstrakcja, więc postanowiłem kupić ręczniaka, który przyda mi się też w domu.
Czy ten młynek ktoś już użytkuje i wart jest 989zł. tyle udało mi się utargować z 1099? Zakupy za granicą - odrzuciłem!
Jaki alternatywny (kompletnie nie znam się na tych metodach zaparzania) "ekspres" mam ze sobą zabierać, aby :kawa: była jak najbardziej zbliżona do espresso? Wodę mogę zagotować na ognisku, mógłbym na kuchence gazowej, ale jak natura, to ma być prawdziwy survival :)
Będę wdzięczny za podpowiedzi
Miłego kawkowego wieczoru kawka
-
Wart jak najbardziej swojej ceny. Ja używam JE i jestem mega zadowolony, teraz do mnie idzie Niche ale JE nie zamierzam sprzedawać bo jestem to moja pierwsza miłość ;) Z tego co kojarzę to K-plus jest jeszcze lepszy od mojego.
-
Dzięki, mam nadzieję, że moją miłością też będzie :)
Sądzę, że będzie dobrą alternatywą do mojego Ceado, w postaci eksperymentów kawkami!
@Psyche
A jaką sprzętową alternatywę możesz mi do niego polecić?
-
A jaką sprzętową alternatywę możesz mi do niego polecić?
Ja korzystam z zwykłego plastikowego V60 i z tego bym zaczął na twoim miejscu. Taka metoda nie jest droga, ale za to bardzo dobre wrażania daję. Planuję kupić sobie też aeropress, ale to kiedy V60 mi się trochę znudzi (na co się nie zapowiada) lub się trafi jakaś dobra okazja cenowa. Też możesz w kawiarkę pójść, efekt zbliżony do espresso.
-
Mam Bialetti, ale zawsze "śmierdziało" mi chyba od tego aluminium. Może te z inoxa mają przyjemniejszą woń!
Te V60, poczytam i w razie czego będę Cię męczył :-)
-
Bialetti robi kawiarki z aluminium tzw. spożywczego. Jeśli coś śmierdzi to czas zdjąć uszczelkę i górne sitko. ;) Przeczyścić dokładnie, wymienić jeśli jest taka potrzeba. No i myć po spożyciu kawy. Nie zakręcać mokrej. Dbać. Moja najstarsza ma pięć lat i zero przykrego zapachu.
-
Skrupulatnie czyściłem, za co żona znawczyni Italii, oznajmiła, że Włosi się tak z kawiarkami nie cackają. Zmieniłem i sitko i uszczelkę. Gdzieś czytałem, że firma E&B Lab produkuje sitka o różnej przepustowości do kawiarek.
Edit:
Ktoś może wie, czy taki chyba japoński, ala japoński zestaw do zaparzania herbaty, tzn czajniczek można stawiać na gaz, ogień. To chyba żeliwo. Filiżanki przerobiłem na śmerglu na ala Acaia Portafilter Dosing Cup 🙂
-
W kawiarkach, jak jest kwaśny zapach, to jest reakcja z kawą. Standardowy zapach włoskiej kawiarki, to zjełczałe olejki z kawy.
Pod żeliwnym czajniczkiem może być płomień.
-
Dzięki @krystians
kwaśny zapach, to jest reakcja z kawą. Standardowy zapach włoskiej kawiarki, to zjełczałe olejki z kawy.
Teraz wiem, dlaczego nie podchodziła mi kawiarka.
A ze stali inox, jak będzie?
Jaki alternatywny (kompletnie nie znam się na tych metodach zaparzania) "ekspres" mam ze sobą zabierać, aby była jak najbardziej zbliżona do espresso? Wodę mogę zagotować na ognisku
Tu coś doradzisz?
-
Ty to lubisz generować zapytania.
A ze stali inox, jak będzie?
Nie wiem, olejki na stali tez osiadają.
aby była jak najbardziej zbliżona do espresso
Jak chcesz espresso, to masz Kazaka Rotę, Cafelat Robot albo Flair wszystkie przenośne, najbardziej Rota.
-
k-plus ma siedmioramienne żarno i mimo opisywanych zalet, nie ma specjalnie utwardzonych żaren jak Je. Nie bez przyczyny następne modele najlepszych ręcznych młynków np. Comandante, wychodzą z twardszymi żarnami a to kosztuje i Chińczycy dobrze o tym wiedzą.
-
następne modele najlepszych ręcznych młynków np. Comandante, wychodzą z twardszymi żarnami
Najlepszych? Bo tak mówi blog coffee desk? Czy "znawcy kawy"?
Z twardszymi żarnami niż żarna w której serii?
-
k-plus ma siedmioramienne żarno i mimo opisywanych zalet, nie ma specjalnie utwardzonych żaren jak Je
Wsadzili trochę większe żarno, ale mniej utwardzone?!
-
Nie wiem jakie ma k-plus ale seria JE na pewno ma firmę Italmill są to żarna nie zniszczalne. Teraz pytanie po co w droższy młynek stawiać gorsze żarna? K-plus kosztuje 1099 zł a JE plus 999 zł. Nie chce mi się wierzyć, że w K-plus są nie utwardzone. Zawsze można bezpośrednio u producenta dopytać. Bardzo rzetelna obsługa na Facebooku
-
Nie chcę autorowi wątku zaglądać do kieszeni, ale w tej cenie postawiłbym na coś bardziej sprawdzonego i z dobrym serwisem gwarancyjnym.
-
Nie kupiłbym młynka pod tysiaka z żarnami dodatkowo nieutwardzonymi.
Chcę go nabyć, gdybym zasmakował w alternatywach, ale też eksperymentalnie na krótkie serie do espresso, a JE dedykowany do espresso...
@ICTC
"Nie chcę autorowi wątku zaglądać do kieszeni, ale w tej cenie postawiłbym na coś bardziej sprawdzonego i z dobrym serwisem gwarancyjnym."???
-
Można pod mikroskopem albo lupką przy dobrym oświetleniu pooglądać żarna "zwykłe" i dodatkowo utwardzone, choćby po półrocznym mieleniu pod przelewy różnych ziaren i tych twardszych też. Nie kupiłbym młynka pod tysiaka z żarnami dodatkowo nieutwardzonymi.
pytanie:
Najlepszych? Bo tak mówi blog coffee desk? Czy "znawcy kawy"?
odpowiedź:
Bo tak mówi "szkiełko i oko" a Komesia podałem przykładowo.
GostRado zobacz PW
-
Chcę go nabyć, gdybym zasmakował w alternatywach, ale też eksperymentalnie na krótkie serie do espresso, a JE dedykowany do espresso...
Mimo wszystko polecasz JE do moich potrzeb?
-
Nadal brak odpowiedzi na pytanie, który ta to seria 'Komesia' ma 'utwardzone' żarna a które nie miały.
-
Comandante C40 MK3 Nitro-Blade Black 959zł. vs 1Zpresso K-plus 989zł.
Który lepszy, bo już mam mętlik w głowie?!
-
Jak do espresso to do Comandante potrzebna będzie zamienna oś red clix. Za tysiaka nie ładowałbym się w chińczyka. Za połowę tej kwoty jak najbardziej (tańsze wersje 1Zpresso czy Timemore z polskiej dystrybucji).
-
1Zpresso czy Timemore
Który z nich do espresso i przelewu?
-
Do espresso z tego co wyczytałem żaden oprócz topowych młynków ręcznych za bardzo nie nadaje się. Do przelewu super sprawa i nie trzeba wydawać tysiaka.
-
żaden oprócz topowych młynków ręcznych za bardzo nie nadaje się
Wysłałem maila z zapytaniem, jakie żarna są w K-plus, jeśli nie utwardzane, to wezmę: "Model JE-PLUS jest wyposażony w stalowe żarna stożkowe o średnicy aż 47mm z pokryciem Itamill" Piszą prawdę?
-
Młynki 1Zpresso Je mają te same żarna co Kinu. K-Pro zdaje się ma tytanowe albo powlekane. Jak na załączonej grafice.
EDIT: Widzę, że teraz coś tam się pozmieniało jak na drugiej grafice
-
Na HB pokazują żółte w K-pro. Poczekam na maila, to może się wyjaśni.
Pytanko, czy ustawienia przemiału w K nie jest lepsze, przyjemniejsze, łatwiejsze niż w JE?
-
Nadal brak odpowiedzi na pytanie, który ta to seria 'Komesia' ma 'utwardzone' żarna a które nie miały.
Czegoś się tak przyczepił - pokaż mi gdzie napisałem, że któraś z wersji komesia ma nieutwardzone żarna. Czytaj ze zrozumieniem.
Napisałem, że kolejne modele Comandante wychodzą z twardszymi żarnami a uściślając - żebyś się znowu nie doczepił - to od pierwszego modelu do MK3 - cyt. "Udoskonaliliśmy geometrię i strukturę żarna teraz jest jeszcze twardszy, bardzo odporny na zużycie i ma wysoki stopień utrzymania krawędzi"
Tylko teraz nie każ mi szukać różnic w poszczególnych modelach
Na HB pokazują żółte w K-pro. Poczekam na maila, to może się wyjaśni.
Też jestem zainteresowany odpowiedzią.
-
@Anszy Co się irytujesz- chcę się czegoś od Ciebie dowiedzieć, przecież forum do tego służy. Jestem ciekaw Twoich doświadczeń - w końcu na jakiejś podstawie, popartej testami, twierdzisz że "Komeś" to najlepszy młynek.
Można pod mikroskopem albo lupką przy dobrym oświetleniu pooglądać żarna "zwykłe" i dodatkowo utwardzone
Rozumiem, że w Twoich testach to zwykłe żarno to JX, a utwardzone to Comandante. Jak wyglądają te różnice?
Ciekawi mnie też co to znaczy wg Ciebie "dodatkowo utwardzone". Z innej stali, pokryte jakimś tlenkiem?
-
To prawda troszeczkę się zirytowałem, za grzecznie nie odpowiedziałem - przepraszam.
Tutaj znowu przytoczyłeś nieprawdę - napisałem parę zdań o twardości żaren w Comandante a Ty "włożyłeś w moje usta" (jakkolwiek by to nie zabrzmiało) słowa: "twierdzisz że Komeś to najlepszy młynek" - nigdzie tak nie stwierdziłem, ani tak nie uważam.
Założyłem (nie wiem czy do końca słusznie) że żarna młynków 1Zpresso Q i Jx to ta sama stal, nawet w K-pro, natomiast Je, Comandante czy inne, są w różny sposób utwardzone (polepszona stal, pokryte, jak napisałeś, tlenkami). Bazuję tu na ogólnodostępnych opisach, tabelach.
A testy to za dużo powiedziane, po prostu zraziłem się do tych żaren, jak je po paru miesiącach porównałem. Ale chyba dziwić się nie ma co, jak utwardzą żarna w 1Zpresso Q to cena skoczy do sześciuset zł. A tak mi się podobał ten Q2.
Tutaj się kolegom narażę - po prostu się stępił i zaczął mocniej pylić. Pod mikroskopem się... rozczarowałem.
-
Ale w żarnach C40 nitro blade z tego co kojarzę nic się nie zmieniło. Twardsze żarna to były młynki iron heart, z którego to rozwiązania się wycofano.
-
Nie bez przyczyny następne modele najlepszych ręcznych młynków np. Comandante,
Być może opacznie zrozumiałem to zdanie, naddto przywiazując się do pewnych słów, również przepraszam.
Też nie słyszałem nic o zmianach w produkcji MK3, na pewno producent by się tym chwalił.
Myślę, że należałoby porównać stal z której tworzone są żarna w 1zpresso i innych młynkach, żeby wywnioskować cokolwiek... Choć pewnie większość firm traktuje to jako tajemnica handlowa... Odnośnie Comandante - gdzieś widziałem informacje co do twardości ich stali, może takie dane udostępniają też inne firmy.
-
Italmille są produkowane z twardszej stali niż C40 MK3. Jednak wpływ na trwałość żaren i ostrza mają różne czynniki przy mieleniu nie tylko twardość. Trudno mi powiedzieć, które się dłużej nadawać będą do użytkowania. Ja w swoim młynku mam italmille w starej wersji, bez czernienia. I nie zauważyłem po ponad trzech latach codziennego mielenia, by coś się zmieniło w przemiale, ale pod mikroskopem żaren nie oglądałem. Natomiast kolega , który sporo mielił C40 pod espresso po roku stwierdził, że ma wrażenie jakby się stępiły żarna.
-
Natomiast kolega , który sporo mielił C40 pod espresso po roku stwierdził, że ma wrażenie jakby się stępiły żarna.
Mój JE po roku intensywnego użytkowania tnie jak żyleta😉
-
Jak chcesz espresso, to masz Kazaka Rotę, Cafelat Robot albo Flair wszystkie przenośne, najbardziej Rota.
Poczytałem i doszedłem do wniosku, że na mojej dzikej wyspie optymalnym rozwiązaniem będzie AeroPress + Fellow Prismo.
Czy po zalaniu wody zagotowanej z ogniska, tudzież z jego braku, to będzie z termosu i zawsze jakaś kawka wyjdzie. Zostaje młynek, w zależności od teści maila albo K+, albo JE+.
Życzę udanego dnia kawoszom z tego wątku!
-
A do czegoś takiego potrzebny Ci taki młynek? nie wystarczy 1Zpresso Q2? zmieści się do Aeropresu, mały i naprawdę fajny
-
Do espresso też. I taki przyjemny drobiazg mają K+ i JE+ , kuferek, co w niesprzyjających warunkach przyrody może się przydać.
-
1Zpresso robi też dedykowane etui dla młynka i Aeropressa (1Zpresso Travel Case), może Coffeedesk też niebawem dołączy do swojej oferty.
-
1Zpresso Travel Case
Ożeż @kafcio super info dla mnie! Jak bym miał możliwość, to od razu bym Ci dodał plusa. Będę pamiętał, może dotrwam.
-
może Coffeedesk też niebawem dołączy do swojej oferty
Przecież 1zpresso to są badziewne chińskie podróby według nich, i tak już przekroczyli grubo granice hipokryzji sprzedając je. O młynki sporo osób pytało, o futerały jeszcze nie, więc pewnie ryzyko utopienia kasy za duże.
-
A to jakoś mi umknęło, to ich zdanie nt tych chińczyków. Jak biznesik idzie to pewnie i wszystko można odszczekać.
-
Pytanko, czy ustawienia przemiału w K nie jest lepsze, przyjemniejsze, łatwiejsze niż w JE?
Lub na odwrót?
@kafcio
Może się orientujesz?
-
Cytat: GostRado w 20 Listopad 2020, 18:02:39
Pytanko, czy ustawienia przemiału w K nie jest lepsze, przyjemniejsze, łatwiejsze niż w JE?
Zawsze łątwiej zmieniać ustawienie "na górze" niż "na dole"
-
Zawsze łątwiej zmieniać ustawienie "na górze" niż "na dole"
Jak trudniej? Bo jeśli teraz, przy temperaturze koło zera, z zimnymi paluchami, będę się bulwersował przy ustawach, to już przełknę te nieutwardzane zadziory w K+🥴
-
Zaryzykowałem i kupiłem K-plus oraz AP i FP, bo wyjeżdżam na łono natury.
Odnośnie żaren Coffeedesk wysłało zapytanie do producenta.
-
W końcu dotarł!
Piewsze wrażenia organoleptyczne - jak najbardziej okay! Wygląda na to, że został wykonany w niezłej jakości.
Pierwszy raz trzymam w ręku tego typy młynek i zdziwiły mnie jego niemałe gabaryty.
-
W końcu dotarł!
Kupowałeś na Aliexpress czy w coffeedask?
-
W Coffeedesk. Sporo utargowałem, więc nie było sensu ciągnąć z Chin.
-
To gratuluję zakupu świetnego młynka. Nie zapomnij opisać wrażenia po jakimś czasie użytkowania
-
Dzięki!
Co raz bardziej mi się podoba.
Wczoraj rozebrałem K+ do rosołu, obejrzałem części (jakość :ok:), złożyłem, skalibrowałem: wszystkie te czynności dziecinnie proste. Ustawianie przemiału, to po prostu kręcenie i słychać klikanie.
Na zjęciach: kubek pełny na mielonkę może być 2 pojemności lub z dziurą i zatyczką (korkiem) do mielenia bezpośrednio do kolby z wypustkami, do różnych średnic sitek, też w 2 pojemnościach. Są też dwie nakładki gumowe dla pewniejszego chwytu korpusu.
-
Dobrze widzę? Ślepe denko od pojemnika jest zaokrąglone przy podstawie? Jeśli tak, to może nie będzie się przylepiała kawa jak w Je plus.
-
To masz na myśli?
-
Nie :) To drugie, pełne, bez dziurki.
-
Aaa...
Tu masz cały pojemnik w dwóch pojemnościach, w zależności jak się skręci.
-
Czyli zaokrąglone, ciekawe, czy wszystkie K-plus tak mają , czy to jakiś najnowszy model.
Tak patrzę i jednak nie jestem pewien, czy to cień, czy zakrąglenie?
-
Czyli zaokrąglone
Tak jak ten z korkiem spustowym bezpośrednio do kolby.
Parę zdjęć:
-
Tak teraz spojrzałem, że seria K też ma podobną geometrię żaren do Comandante, tylko średnicę większą.
-
Wątek: 1Zpresso K-plus (Przeczytany 1968 razy)
Dzisiaj, jak kliknąłem na ten post, to coś mignęło mi w jego tytule : mój rok urodzin! To jakiś znak🤔 Zagram dzisiaj w totolotka, co nie czynię.
Życzę udanego dnia wszystkim Kawoszom!
PS
Jak wygram miliony, to Wam też coś skapnie... daję słowo!
-
Ostatnie suche informacje, następne będą już o młynku w akcji, jak potrafi zmielić ziarna.
Na zdjęciach dwa jednakowe łóżyska (jakiś producent z Singapuru) w korpusie i jedno mniejsze luzem, także trzpień, do którego zamocowany jest stożek, obraca się na trzech łożyskach.
Demontaż zadzior jest łatwy, przy pomocy standardowego metrycznego imbusa, trójki. Mimo wszystko po włożeniu w gniazdo śrubki wyczułem lekki luz, a imbusy mam nowe firmy Wera z Hex - Plus (wklęsłe ścianki). Także proszę uważać i nie odkręcać gorszej jakości imbusami, bo można zniszczyć gniazdo śrubki.
Uwaga na lewe gwinty w korpusie młynka!
-
Przemiał na kliku 2,5: szybko poszło i nie dużo siły potrzeba. Retencja plus to co rozsypałem 0,1g! Ten korek spustowy w pojemniku bardzo praktyczny. Najpierw przesypałem
i wymiotłem do Acaia Portafilter Dosing Cup rozmiar S (abstrahując, cena wysoka, ale adekwatna do jakości, nie wspominając o praktycznej stronie), potem do kolby.
Ziarno miesięczne Java 001, sito VST20, doza 18,8g, czas 27s i poleciało, trochę ponad 1:3. Jak pamiętam z Ceado miałem 1:2 i było super espresso, ale te też niczego sobie. Jak ktoś lubi ciemniejszy wypał, to na 001 się nie zawiedzie. Jutro zmniejszę ustawienia w K+ na 2,0.
Edit:
Ręczny młynek, jak dla mnie jest fajny, w takim przypadku: hopper 600g zasypuje do pełna i jak schodzi ok. połowa, znowu dosypuje (docisk). Teraz dosypałem 250g Jawy a niżej mam jaśniej palonego Morgona, więc żona i ja z rana na szybko korzystamy z Ceado a popołudniu można posmakować innej bawiąc się 1Zpresso 🙂
PS
Nigdzie nie wspomiałem o pożytecznym drobiazgu, gumowej pompce, która była w zestawie.
-
Jak ktoś lubi ciemniejszy wypał, to na 001
No właśnie mi nie podpasowała, ale ja to lubię jaśniejsze. Dla tych co lubią ala Włochy to jak najbardziej również polecam;)
-
Druga próba: ustawienie młynka 2,0 VST20 JAVA 001 18,5g 27s 29g. Szkoda, że nie nagrałem ekstrakcji, bo była piękna, jak na filmikach.
Trzecia próba: ustawienie K+ 2,2 VST20 JAVA 001 18,3g 27s 47g. Nagrałem i zrobiłem zdjęcia.
Jutro czwarta próba: ustawienie 2,1 doza 18,7g.
https://m.youtube.com/watch?v=hZofEujRLIw
-
Piękny tygrysek. :mrgreen:
-
Piękny tygrysek
To chyba najfajniejszy tygrys, jaki mi wyskoczył z NPF-a 🤔
Dzisiejsza próba: 1Zpresso K-plus ustawienie 2,1 VST20 JAVA 001 18,3g 29s 43g ECM, tylko musicie sobie wyobrazić podkład muzyczny AC/DC: Who Made Who, bo niestety przez prawa autorskie, musiałem wyciszyć.
https://youtu.be/OOwKOQ7BzfU
-
Parametry zmienione i mniejszy uzysk, ale Miles wymiata 🙂
1Zpresso K-plus ustawienie 2,1 VST20 JAVA 001 18,8g 27s 31g ECM
https://m.youtube.com/watch?v=q6I4ZO4iGQU
-
Ekspres dobrze nagrzany ? Patrzę sporo spadła temperatura na koniec.
-
Aż nadto!
Wiesz, przy espresso singolo, gdzie uzysk jest na poziomie 15g, będzie mniejsze wahnięcie, a tu, przy 31g już większy spadek przy moim bojlerze 750ml. Nie wiem, ile faktycznie jest w nim tej pogrzanej wody (połowa?), ale przy dłuższej ekstrakcji temperatura spada już powyżej 2*C :NO: :NO:, dlatego marzy mi się taki SB z ok. 2l bojlerem, np Rocket R91, a teraz zwróciliście moją uwagę też na R tylko 24 Londinium, gdzie chyba jest SB aż 2,3 litra!, o rota pompie i dźwigni nie wspominając.
-
Jak szybko parzysz kawy jedna po drugiej że temperatura bojlera się nie zdąży ustabilizować? Bo na ekstrakcję to nie ma wpływu - w dobrze zaprojektowanym ekspresie dopływ zimnej wody jest w innej części niż wypływ i nie zdąży się zmieszać. Więc w domu duży bojler nie ma sensu.
A przy okazji - troszkę krzywo ubiłeś ;-)
-
A przy okazji - troszkę krzywo ubiłeś
Równo, równo, tylko słaba dystrybucja w sitku po przesypywaniu, co poczyniłem odpowiednie w tym celu kroki.
Wyszedłem z domu i ekspres grzał się ze 2 godziny. Nie mam pojęcia, jak w ECM-ie to zrobili, ale po ekstrakcji 40g PID pokazuje spadek temperatury o 5-6 stopni, tylko nie wiadomo o jakiej temperaturze woda wpada na ciastko podczas np 27s ekstrakcji.
-
Londinium, gdzie chyba jest SB aż 2,3 litra!
Jeżeli dobrze pamiętam to nie jest SB tylko HX.
-
Jeżeli dobrze pamiętam to nie jest SB tylko HX.
Właśnie nie byłem pewny, ale to może być wskazówką na ich stronie:
Texture the milk in seconds, before the espresso has finished being drawn as the brew chamber is isolated from the boiler the moment the lever is released (this is why a dual boiler is of no advantage on a lever espresso machine)
-
Ostatni filmik z Javą, skończyła się:
1Zpresso K-plus ustawienie 2,1 VST20 JAVA 001 18,5g 27s 38g ECM.
Konkludując, jeżeli przez co najmniej 2 lata nic się w nim nie zepsuje, to wg mnie młynek wart jest swojej ceny, a jak się kupiło go jeszcze w promocji, to tym bardziej!
https://youtu.be/aScqZzMtmRE
-
Nowa kawka, pierwszy shot:
https://m.youtube.com/watch?v=3D7e1ktzDsE
Drugi shot i koniec... brzydki 🥴 :
https://m.youtube.com/watch?v=ywGDnEjotgs
A tle adekwatny utwór z porą roku Vivaldiego. Mój pierwszy kupiony CD z muzyką klasyczną... ponad 25 lat temu. Późno zacząłem jej słuchać.
-
Tło:
Louis Armstrong - cnt, Aaron Thompson - tbn, Buster Bailey - sop, Clarence Williams - pno, Buddy Christian - bjo, Eva Taylor - vcl, Happy Caldwell - tenor, Joe Sullivan - pno, Eddie Lang - gtr, Kaiser Marshall - dms, CLARENCE WILLIAMS' BLUE FIVE.
https://m.youtube.com/watch?v=xuLC36fLdi8
-
Znajomy wypożyczy mój zestaw do espresso singolo, który składa się z: tampera Torr Toys fi 41mm, funnela Tidaka i sitka VST 7g. W związku z tym naprędce, dla przypomnienia, zrobiłem trzy shoty przy pomocy tego zestawu na młynku jak tytuł wątku. Ostatnio jakoś preferuję VST20. Ziarna to Hard Beans Gwatemala finca buenos aires z wypału 13.11.2020.
W tle muzyka zespołu Lotto z najnowszej płyty.
Pierwszy filmik, ustawienie mielenia, klik 》2,0》7,3g》25s》31,3g:
https://m.youtube.com/watch?v=rcAO_7yX8_k
Drugi filmik, ustawienie mielenia, klik 》1,9》7,8g》25s》20,9g:
https://m.youtube.com/watch?v=qo91YARLAg0
Trzeci filmik, ustawienie mielenia, klik 》1,8》7,6g》25s》17g i wyszło bardzo smaczne espresso:
https://m.youtube.com/watch?v=nBqQm-0yf9Q
-
Ten trzeci shot bardzo ładnie wygląda.
Dla tej samej kawy, na jakim ustawieniu mielisz pod VST 20?
-
Dla tej samej kawy, na jakim ustawieniu mielisz pod VST 20?
Zrobiłem na razie 4 shoty na kliku 2,0 i 2,1. Na pierwszym smacznie wyszło 20,1g 27s 41,2g.
-
WoKowicz zapytał, jak jest z czystością po zmieleniu przy łączeniu magnesowym w K-plus, więc wrzucam zdjęcie, może ktoś inny też chciałby wiedzieć:
-
Powiedzcie mi czy warto kupować K - plusa? Z Ali wyjdzie za niego 1000 zł. Może jest już inny młyn w tej cenie lepszy od niego?
-
Według mnie zdacydowanie TAK!!! Nie wiem, czy inne młynki mają takie pomocne dodatki, które umilają życie kawosza. U Deskowych wkrótce też będzie, jak się potargujesz...
Edit:
Jak go "dogłębnie poznałem", to na tej podstawie, drugi raz bym go kupił (do tej pory wszystko działa bez zarzutu!), chociażby wczoraj: nowe ziarno, zastanawiłem się chwilę, K-plus na 1,9 i udany shot!
U kogoś w stopce widziałem, to też by się wypowiedział nt K.
-
K plus jest bardzo dobrym młynkiem, bardzo uniwersalnym można mielić pod wszystko, no i jak GostRado wspomniał ma dodatki które umilają i ułatwiają życie, a których w innych młynkach brak w zestawie. Ludzie zachwycają się Comandante, ale moim zdaniem K-Plus bije go na głowę. Jedyne minusy jakie zauważyłem to że nie można trzymać w nim kawy, lekkie elektryzowanie się kawy i ciężej go uchwycić bo jest grubszy i trzeba go trzymać dosyć wysoko.
-
ciężej go uchwycić bo jest grubszy
Fakt, ale za darmo zwiększamy muskulaturę 🙃 W uchwyceniu pomagają te opaski gumowe.
Spryskujesz ziarna przed mieleniem?
I kolejny shot zrobiony klik 1,9>VST20>19,2g>30s>39,1g a młynek prawie gotowy do następnego.
-
Nie pryskam, ale czasem się elektryzuje czasem nie, nie wiem od czego to zależy, większość przemiałów nie elektryzuje mi się a 1/3 jest naelektryzowana i przykleja się do ścianek.
-
Nie pryskam
Też.
się elektryzuje
Mnie to nie przeszkadza, dołączony pędzelek wymiata 🙂
-
Rozumiem jego zalety, tylko z tego co wiem to on rok temu kosztował 650 zł a dziś 1000 zł i zastanawiam się czy się nie zdezaktualizował? Nie ma lepszego ręcznego młynka do 1200 zł? Obejrzałem i przeczytałem wszystko w necie co można było. Nie chciałbym żeby mnie coś ominęło...
-
Ludzie zachwycają się Comandante, ale moim zdaniem K-Plus bije go na głowę.
Widzę, że posiadasz oba młynki. Zauważyłeś jakąkolwiek różnię w smaku w metodach alternatywnych? Cenowo wychodzą podobnie i zastanawiam się, który z nich wybrać.
-
rok temu kosztował 650 zł a dziś 1000 zł
Promocja, podaż, popyt. Teraz kosztuje tyle, nic nie poradzisz.
Albo kupujesz, albo nie.
-
Rozumiem jego zalety, tylko z tego co wiem to on rok temu kosztował 650 zł a dziś 1000 zł i zastanawiam się czy się nie zdezaktualizował? Nie ma lepszego ręcznego młynka do 1200 zł? Obejrzałem i przeczytałem wszystko w necie co można było. Nie chciałbym żeby mnie coś ominęło...
A jak wam się widzi Goat Arco?
https://goat-story.com/pages/arco
-
Widzę, że posiadasz oba młynki. Zauważyłeś jakąkolwiek różnię w smaku w metodach alternatywnych? Cenowo wychodzą podobnie i zastanawiam się, który z nich wybrać.
W smaku różnicy nie czułem, jedynie w obsłudze na plus dla K
-
A jak wam się widzi Goat Arco?
Nieźle się prezentuje.
-
A jak wam się widzi Goat Arco?
Nieźle się prezentuje.
Zamówiłem w czerwcu będzie, może;)
-
Sam ręczny czy z bazą. Jaka cena?
-
Ręczny, tylko ja piję kawę w domu. Wyszło 650 zł ze złodziejskim przelicznikiem banku;)
-
dodatki które umilają i ułatwiają życie, a których w innych młynkach brak w zestawie. Ludzie zachwycają się Comandante, ale moim zdaniem K-Plus bije go na głowę.
Potwierdzam - mniejsza średnica korpusu powoduje, że trzymanie podczas kręcenia jest wygodniejsze, przykręcane pojemniczki na zmieloną kawę zastąpiły magnesiki, to bardziej praktyczne rozwiązanie, możliwość zmniejszenia pojemności tegoż pojemniczka, poprzez odkręcenie pierścienia to kolejna zaleta - dzięki temu młynek staje się mniejszy i jeszcze poręczniejszy. Odkręcane dno i wciskany dekielek to następne ułatwienie w wysypywaniu kawy. Heptagonalne żarno 48mm (w JX i JE są sześcioramienne) zastosowano tylko w tym najwyższym modelu Zpresso. Miałem już sporo ręczniaków ale ten urzekł mnie swoją funkcjonalnością i myślę, że już ze mną zostanie na dłużej.
-
Witaj w klubie K+...appa 🙂 To chyba jest nas trzech na WoK-u.
Ja jestem pod nieustającym jednoznacznie pozytywnym wrażeniem... jak do tej pory. Biorę nowe ziarno na warsztat i dzięki K+ szybko się z nim dogaduję, niewiele go marnując.
-
@Anszy masz też doświadczenie z Je plus? Różnica w zastosowanych żarnach, daje inny profil kawy? Jeśli tak, to w którą to stronę idzie?
-
"Różnica w zastosowanych żarnach, daje inny profil kawy? Jeśli tak, to w którą to stronę idzie?"
Miałem JE (to te same żarna co w JE-plus), ale o różnicach smakowych, w porównaniu do K-plus, nic konkretnego nie mogę powiedzieć. Z K-plus wypiłem zaledwie kilka kaw i były to eksperymenty z grubościami przemiału i zaparzania. Poza tym takie oceny różnic smakowych kawy z 2 młynków dobrze jest wychwytywać, mając je w tym samym czasie i pić z nich kawy równolegle. Dodam, że specjalizuje się w przelewach i na tym polu, za jakiś czas, będę mógł pełniej oceniać smaki wynikające z przemiału żarnami z K-plus. Spodziewam się, że najbliżej będzie do Comandante z powodu siedmioramiennych żaren.
Na forum pisano, że z kilku różnych młynków z górnej półki (do której zaliczam również JX-a) przemiały będą różniły się, ze względu na różne żarna w nich zastosowanych i smaki naparów będą różne ale czy jedne lepsze od drugich to już rzecz gustów, a i z przemiałów różnych kaw, będzie się to zmieniać. Jeden smakosz wychwyci różnicę, zaś inny nie, lub zinterpretuje ją inaczej.
Znalazłem taki opis chińskiego producenta, ale czy to marketing czy nie, to już inna sprawa.
"Młynek z serii K..., jest w stanie uzyskać czysty i jasny kubek o smaku, który jest trudny do osiągnięcia za pomocą innych młynków"
A tutaj Anglik takie info zamieścił w komentarzach na ali charakteryzując ten młynek - dużo w tym prawdy
"Genialny produkt, wyjątkowo dobrze obrobiony, przyjemny w trzymaniu, użytkowaniu i oglądaniu. Daje bardzo równomierny mielenie - z doskonałym wynikiem w filiżance. Używam go do przelewania - za co jest niesamowity. Oczywiście nie mogłem się powstrzymać przed wypróbowaniem drobniejszych kratek: (1) turecki - młynek wytwarza niezwykle drobny, spójny i puszysty proszek - ale przygotuj się na BARDZO długi czas mielenia (~ 4 minuty dla 15 gramów, nastawiony na " 20 "na szlifierce. Podanie drobniejszej niż ta, wykładniczo wydłuży czas mielenia bez widocznego wzrostu miałkości); (2) Espresso - doskonała jakość mielenia przy znacznie bardziej rozsądnych czasach mielenia. Rozdzielczość wdzwaniania jest całkiem do przyjęcia (różnica czasu parzenia ok. 2 sekundy na kliknięcie), ale jeśli interesuje Cię tylko espresso - możesz rozważyć JE-Plus, który oferuje lepszą ziarnistość i jest w tym samym przedziale cenowym. W moim przypadku uważam, że K-Plus jest lepszy z tych dwóch."
-
@Hakuri
Nie wiem, jaka jest jakość przemiału w innych topowych ręcznych młynkach, ale żaden (chyba), jak było w tym wątku przytaczane, nie daje tylu przydatnych i praktycznych akcesorii. Moja pozytywna opinia na jego temat niezmiennie jest taka sama jak na początku.
Nowe ziarno (darmowe) trzeci shot, a już drugi był ok., na filmiku trzeci:
Acaia Portafilter Dosing Cup Small
WDT: Londinium Distribution Tool, Igła
Młynek: ręczny 1Zpresso K-plus ustawienie klik 2,0
Ziarno: COFFEE NATION Brasil Cerrado dla PIECAFFELA, wypał 11.03.2021r.
Doza: 18,5g Czas ekstrakcji: 31s Uzysk: 36,0g
Sitko: VST 20g
W tle mistrz Vivaldi "Storm" w aranżacji Vanessy Mae.
https://m.youtube.com/watch?v=jvGeTlNTTXc
-
Dzięki @GostRado
Do Je-Plus chyba też dodają te same dodatki ale ze względu na łatwiejszą regulację i uniwersalność wybiorę pewnie K-Plus zwłaszcza, że espresso wyszło ładne :)
Zresztą u mnie w duecie z Gaggią i tak to ekspres będzie słabszym ogniwem.
-
Jak już w Twoich rękach znajdzie się K-plus, to nie zdziw się, że nawet po wyregulowaniu młynka ustalającego pozycję zero (myślę, że kol. Grzegorz ustawił w młynku 0) Twoja grubość przemiału np. na nr 2, będzie różnić się od przemiału z młynka Grzegorza ustawionego tez na nr 2.
W moim K na dwójce wychodzi przemiał do tygielka (trochę się zdziwiłem) i tak mniej więcej, muszę 10-15 klików (10klików = 1 numer) dodać by zrównać grubość przemiału do młynka Grzegorza. Sprawdza się to, co wyczytałem na forum, że egzemplarz egzemplarzowi nie równy pod względem ustawienia grubości przemiału.
-
To trochę słabo czyli te ich kartkę z informacją jak ustawić pod dany sposób też można wsadzić między bajki...
-
Dobrze @Anszy prawi🙂. Jestem pewien @Hakuri , że nie powstrzymasz się przed rozebraniem młynka do rosołu, a na jakim poziomie siły go skręcisz, to już od Ciebie będzie zależeć, więc Twoje kliki mogą być inne niż u nas, ale szybko je dopasujesz do swoich preferencji.
-
29 ruszają promocje na ali i będą aktywne kupony także zobaczę za ile uda się go wyrwać.
Na blackfiday w zeszłym roku za nieco ponad 600 wychodził ale wtedy się nie zdecydowałem tylko teraz ten kurs dolca :picardpalm:
-
w zeszłym roku za nieco ponad 600
Za K+... :wow2:
W ramach eksperymentu... jeden klik mniej, ziarno co wczoraj i uzysk mniejszy przy dłuższej ekstrakcji:
VST20 > klik 1,9 > 18,5g > 41s > 27,1g
Na zdjęciu następna mielonka gotowa to strzału:
PS
Z lewej, licznik wiadomości i cyfra szatana :evil: :diabelek:
-
No to raczej nie za dobrze świadczy o młynku do espresso jeśli jeden klik przy dozie 18,5 g robi taką różnicę w czasie ekstrakcji.
-
Wydaje mi się, że to już za drobno (granicznie) zmielone dla tego ziarna (na innych kręciłem na kliku 1,7), bo ciastko całe nie odpadło, na dnie sitka w 2-3mm zostało przylepione. Ekstrakcja zaczęła się kroplami i później niż wczoraj. Zwiększę ciśnienie z obecnego 8,6, jutro powędruje do 9,6.
Edit:
Jutro jeszcze na tym samym ciśnieniu zrobię najpierw shota z MvsM Nudist na kliku 1,9 i dozie 18,5g
-
Jak ktoś zauważy cenę k plus w granicach 700 do 800 to proszę o info też jestem zainteresowany
-
Jak ktoś zauważy cenę k plus w granicach 700 do 800 to proszę o info też jestem zainteresowany
Chyba będzie trudno.
Sprawdziłem zapiski z ekstrakcji na MvsM i K+:
-
W Polsce czy tam z UE raczej nie ma szans na taką cenę.
Jedynie z Chin np. na aliexpress jest sklep Yuhang home appliance Co., Ltd ktoś z forum tam kupował właśnie 1zpresso.
Trzeba dodać sklep do ulubionych i poprzez aplikację wchodzić i na głównej stronie tego sklepu jest coś w stylu mini gierki w której należy się zameldować przez 7 kolejnych dni w zamian za to otrzymuje się kupon sprzedającego -40$ przy MWZ 125$. Ponad to od 29 marca rusza akcja na ali która obniża koszt produktu o 3$ za każde wydane 30$. Poza tym można jeszcze użyć kuponów alixpress (nie sprzedawcy to inny rodzaj). Pojawią się pewnie jeszcze jakieś kody rabatowe ale one nie łączą się z kuponami. Niektóre produkty można zbić cenę również monetami zbieranymi za różne aktywności w aplikacji ali obecnie np. JE+ o kolejne prawie 5$.
Nie wiem czy wszystkie wymienione powyżej rabaty będą się sumować bo różnie to bywa okaże się 29 marca co z tego kombinowania wyjdzie.
Trzeba też pamiętać o braku gwarancji, długiej dostawie i o jakiejś tam szansie na dodatkowe opłaty celne :/
Tylko ciągle nie jestem zdecydowany czy K+ czy JE+ :picardpalm:
@GhostRado
Nie pamiętam dokładnie ile ale na pewno poniżej 700 dało się uzyskać za K+ albo JE+ już nie wiem o którym wtedy myślałem. ($ też wtedy był minimalnie tańszy)
-
Pamiętam że je były tańsze od k plus
-
Na taobao są czasem promocje ;)
Akurat trafiłem :) Do 26.03 jest promocja, nie wiem jak się ma do ali, nie sprawdzałem.
-
@krystians
Trochę mnie wystraszyłeś, ale jest ok.
Poranny shot z ziarna MvsM (16.02.2021), ciśnienie 8,6 bara, K+ klik 1,9>18,5g>33s>32,6g (ciastko wypadło prawie całe, trochę zostało po bokach, wczoraj przy Coffee Nation 11.03.2021 przy tej samej dozie i stopniu mielenia ciastko zostało na spodzie sitka) gdzie wcześniej na kliku 2,0>18,5g>27s>33,6g
Po południu zrobię shoty na ciśnieniu 9,6 bara i kliku 1,9
-
Chodziło mi o to, że jest to dość spora różnica w przepływie wody przez ciastko, jak na najmniejszą zmianę. Stopniowanie mogłoby być dokładniejsze. W JE-PLUS albo Kinu można znacznie dokładniejsze zmiany w przemiale robić.
-
A dokładnie wypowiadając się na ten temat, to żarno w JE-plus, przy jednym kliku przestawia się o 0,0125mm a w K-plus 0,022mm
-
Chodziło mi o to, że jest to dość spora różnica w przepływie wody przez ciastko, jak na najmniejszą zmianę.
Na filmiku dzisiejsza ekstrakcja na ciśnieniu 9,6 bara przy takich samych parametrach jak wczoraj tj:
8,6 bara klik 2,0>18,5>31s>36,0g
8,6 bara klik 2,0>18,5>36s>38,0g
8,6 bara klik 1,9>18,5g>41s>27,1g
9,6 bara klik 1,9>18,5g>41s>38,4g
Ciastko odleciało prawie całkowicie, nie tak jak przy ciśnieniu 8,6 bara.
Uwaga, na filmiku nie starowałem nowej filiżanki, na zdjęciu 164g - 125,6g waga filiżanki = 38,4g uzysk.
W tle mistrz Preisner:
https://www.youtube.com/watch?v=Uo_qILdyqvY
-
Dobrze liczę, ze 0,1 klika to jakieś 12-15 sekund różnicy przy tym samym uzysku? To tragiczny wynik
-
Zaiste milordzie, jest to zmiana w przepływie większa niż w Comandante bez redclixa.
-
:
Dobrze liczę, ze 0,1 klika to jakieś 12-15 sekund różnicy przy tym samym uzysku? To tragiczny wynik
Wydaje mi się, że patrzysz na jeden parametr, a pomijasz inne bardziej istotne.
Co do czego porównałeś?
Wg mnie te parametry: 8,6 bara klik 2,0>18,5>31s>36,0g dla tego ziarna są w miarę dobre, ale spróbuję jeszcze skrócić czas, by uzyskać ratio 1:2.
-
8,6 bara klik 2,0>18,5>36s>38,0g
8,6 bara klik 1,9>18,5g>41s>27,1g
Masz racje, wydaje Ci się.
-
8,6 bara klik 2,0>18,5>36s>38,0g
8,6 bara klik 1,9>18,5g>41s>27,1g
Masz racje, wydaje Ci się.
Nie doczytałeś moich wcześniejszych spostrzeżeń. Klik 1,9 przy tym ciśnieniu i tym ziarnie znacząco zmniejsza przepływ, ekstrakcja, zaczyna się później, ciastko nie odpada w całości niż w miarę poprawna przy kliku 2,0. Jak już to można porównać do 2,1. A co Tobie mówi ta ekstrakcja: 9,6 bara klik 1,9>18,5g>41s>38,4g
-
jeden klik mniej, ziarno co wczoraj i uzysk mniejszy przy dłuższej ekstrakcji:
VST20 > klik 1,9 > 18,5g > 41s > 27,1g
8,6 bara klik 2,0>18,5>36s>38,0g
8,6 bara klik 1,9>18,5g>41s>27,1g
Klik 1,9 przy tym ciśnieniu i tym ziarnie znacząco zmniejsza przepływ, ekstrakcja, zaczyna się później, ciastko nie odpada w całości
Mówi to wyraźnie, ze jeden klik daje przeskok w czasie ekstrakcji o kilkanaście sekund, co jest tragicznym wynikiem w młynku do espresso
-
Ja bym obstawiał, że to raczej mało powtarzalna dystrybucja i tamping jest przyczyną.
-
8,6 bara klik 1,9>18,5g>41s>27,1g
9,6 bara klik 1,9>18,5g>41s>38,4g
Ktoś tu nie potrafi oceniać rzetelnie faktów, tylko dorabia swoją dla siebie pasującą teorię.
Powtarzam: przy tym ziarnie, ustawienie przemiamiu na kliku 1,9 (u mnie) młynek już tak drobno mieli, pod tygielek, że zatyka ekspres ( @Szczympek nigdy czegoś takiego nie doświadczyłeś?) przy ciśnieniu 8,6 bara, część ciastka zostaje na dnie sitka, natomiast po podniesieniu ciśnienia do 9,6 bara (powyższy filmik) uzysk się zwiększa, ciastko prawie całkowicie wypada, ale espresso w smaku nie nadaje się do picia.
-
Ale ja o tym wiem. Nie obchodzi mnie zmiana ciśnienia.
Przy tych samych parametrach, zmiana o jeden klik daje ogromny przeskok. To nie jest pożądane w młynku dedykowanym pod espresso. Dałeś, pewnie nieświadomie, cztery dowody tego wiec nie ma sensu temu zaprzeczać teraz
-
Ja bym obstawiał, że to raczej mało powtarzalna dystrybucja i tamping jest przyczyną.
Co do dystrybucji raczej oki. Jak masz na myśli siłę docisku, to może być. Ubijam dość mocno, bo macham sztangą, ale jak wrócę po południu do domu, to użyję tylko docisku w formie samej wagi tampera, tyleże o bazie convex, bo jest ze stali. Drugi o podstawie flat jest sporo lżejszy, bo wykonany z tytanu. Przy okazji zrobię eksperyment, o który poprosił mnie WoKowicz.
-
tego wiec nie ma sensu temu zaprzeczać teraz
Swoją teorię opierasz na czterech moich ekstrakcjach, gdzie dwie ostatnie są wg Ciebie też dowodem, ale stricte nie potwierdzającym Twojego toku rozumowania, oczywiście wg mnie. Masz prawo tak sądzić, a ja inaczej.
Abstrahując, przynajmniej kulturalnie polemizujemy, co nie jest regułą na forum.
Udanego dnia... u mnie na wyspie, "troszkę" mniejszej o Twojej 8) przepiękna aura... słońce i 13°C w cieniu :) :D
Sorry za komentarz pod komentarzem.
-
Dałeś, pewnie nieświadomie, cztery dowody
Świadomie! Chyba o to chodzi, aby nie manipulować, tylko przedstawić stan faktyczny doświadczenia.
WoKowicz poprosił, abym zrobił ekstrakcje w ten sposób, aby w odniesieniu do poprawnego espresso zmieniać ustawienie przemiału na 1Zpresso K-plus co jeden klik, ale żeby uzysk był taki sam. Ziarno Man vs Machine Nudist blend Brasil Ethiopia natural wypał 16.02.2021.
Tamping: ciężar własny tampera, wyrównanie i lekki docisk, inaczej jak do tej pory, gdzie preferowałem większy docisk. Sitko VST20, przesypanie z Acaia DCS, Londinium DT, wyrównanie igła, ciśnienie z dotychczasowego 8,6 podniosłem o 1 bar:
9,6 bara klik 2,0>18,5g>30s>38,0g
9,6 bara klik 2,1>18,5>26s>38,6g
9,6 bara klik 2,2>18,5g>22s>38,1g
9,6 bara klik 1,9>18,5g>41s>37,5g wg mnie za drobne mielenie, jak do espresso, otwory w tym sitku mogłyby służyć do przesiewania.
Jak mi zostanie tego ziarna, to przeprowadzę jeszcze powyższe próby z moim mocniejszym tampingiem.
-
Dziękuję :brawa:
Różnica 4s w długości ekstrakcji na 1 klik - nieźle :ok:
-
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂
-
Jakby kogoś interesowało, porównanie jakości przemiałów paru młynków, w tym 1zpresso k-plus, je itd. https://soratosekai.wordpress.com/2020/08/23/grind-size-consistency-single-dosing-grinders/
-
Jakby kogoś interesowało, porównanie jakości przemiałów paru młynków, w tym 1zpresso k-plus, je itd. https://soratosekai.wordpress.com/2020/08/23/grind-size-consistency-single-dosing-grinders/
Ciekawe informacje 👍
-
Jeśli to porównanie ma w ogóle jakiś sens, to jednocześnie podważa, być może sztucznie wytworzoną, nadzwyczajność Niche Zero.
-
Po kliknięciu w nazwę młynka otworzy się forum na którym udziela się autor. Jeśli dobrze zrozumiałem, to w artykule przedstawione są wartości dla grubszego przemiału( filtr itp.)
Tak mi się wydaje na podstawie tej tabelki ;)
Coś forum szwankuje, nie można wysłać załącznika
-
Jeśli to porównanie ma w ogóle jakiś sens, to jednocześnie podważa, być może sztucznie wytworzoną, nadzwyczajność Niche Zero.
W czym podważa? W tym, ze jest trochę gorszy od młynka za 20k złotych? To, ze ręczne mlynki mają lepszy przemiał od elektrycznych wiemy wszyscy od ponad 7 lat. To porównanie, jeśli coś ma przekazać, to ze Niche jest bardzo dobry młynkiem, z świetnym przemiałem pod alternatywy.
-
Jeśli to porównanie ma w ogóle jakiś sens, to jednocześnie podważa, być może sztucznie wytworzoną, nadzwyczajność Niche Zero.
... To, ze ręczne mlynki mają lepszy przemiał od elektrycznych wiemy wszyscy od ponad 7 lat...
Naprawdę wierzysz w to co piszesz?
-
Pod alternatywy? Wymień elektrycznych rywali dla Kinu M47 czy C40. Prawdopodobnie najtańsza sensowna opcja będzie Baratza Forte BG za 4.5 tysiąca złotych, a z tego testu wynika, ze Niche tez daje radę. A i to zwycięzcy Brewers Cup wola mielić ręcznie.
-
z świetnym przemiałem pod alternatywy.
Jeśli cupping zaliczymy do metod alternatywnych.
-
@GostRado dostałeś może odpowiedz od producenta w sprawie żaren? Są utwardzane, czy zwykłe?
-
Takie info dostałem od Deskowych:
Żarna wykonane są ze stali nierdzewnej. Poprzednio były wykonane ze stali pokrytej tytanową powłoką, by zapobiec rdzewieniu.
-
Dzięki, czyli "zwykłe" nie powlekane jak w Je-plus. K-plus lepiej leży w dłoni, ma mniejszą średnicę, inne żarna, niż je-plus i dłuższą korbkę, czyli lżej się mieli? krócej? Mi schodzi około 40-60 sec na 15g średnio twardych ziaren.
-
W K-plus mieli się znacznie krócej niż w JE-plus - inne żarna. Natomiast w jednym i drugim nie ma żadnego problemu jeżeli chodzi o lekkość mielenia, nawet przy jasno palonych ziarnach.
-
Różnie z tymi ziarnami jest, teraz miałem w jaśniejszym kolorze Etiopię z Kaffee Fabrik, w porównaniu do Etiopii z Fatherscoffee, a tą pierwszą mieliło się łatwiej, była bardziej sucha, krucha.
-
Faktycznie w Kp mieli się troszkę szybciej, choć nie jakoś znacząco, o max 5 sec przy 11 g kawy w porównaniu do Je. Siły trzeba użyć takiej samej w obydwu młynkach, czyli w moim przypadku, jasne skandynawskie palenia pod filtr, mielone do espresso, stanowią "ciężki orzech do zgryzienia" :)
-
Mi schodzi około 40-60 sec na 15g średnio twardych ziaren
Przed chwilą mieliłem najszybciej, jak potrafię: ziarno średnio palone do espresso 14,2g przez 27,1s.
-
Ja nie sprawdzałem przy wyższych prędkościach, a te 40-60 sekund to dla Je-plus ;) Żarna różnią się też układem nacięć.
-
Przeanalizowałem cały wątek i tak się zastanawiam.
Wyraźnie mi brakuje precyzji przemiału pod espresso w moim C40, to znaczy czasem ciężko się wstrzelić - np. między klikami 6 a 7 za duża różnica.
I tak hipotetycznie się pytam, jak myślicie, co dałoby większą precyzję - i czy w ogóle byłaby istotna różnica między:
1. Red clix do C40 - skok gwintu 14-15 mikronów w zakresie użytecznych do espresso klików,
2. 1Zpresso JE-PLUS - skok gwintu ok. 13 mikronów - tylko tu nie wiadomo, czy te 13 mikronów to średnia, bo wiadomo, że im niższy klik, tym skok mniejszy. Może przy klikach użytecznych pod espresso ten skok jest mniejszy niż 13 mikronów?
Pomijam podatkowe akcesoria itd.
Upraszczając: porównywał ktoś w praktyce przemiał pod espresso robiony Red Clixem z robionym JE-PLUS?
Myślałem też o K-PLUS, bo mieli też pod alternatywy - ale tu jest skok 22 mikrony, czyli niewiele mniej niż na standardowej osi C40 - 28 mikrona.
A da się zmielić w JE-PLUS pod "grubsze" alternatywy - to znaczy osiągnąć taką grubość jak w Komendancie na, powiedzmy, 30-35 kliku? Wiem, że precyzja byłaby mała, ale przy takich grubościach dla mnie to już mniej istotne.
-
Może pomyśl o Goat Story Arco? Cena podobna a różnica miedzy klikami to 3 mikrony, a jak Ci się znudzi mielenie ręczne to podpinasz pod bazę :)
-
Wiem, że precyzja byłaby mała
Wytłumacz mi proszę dlaczego precyzja miałaby się zmieniać gdy cały czas poruszasz się po tym samym gwincie o tę samą odległość?
-
Oczywiście, że myślę o Goat Story Arco :evil: Ale jeszcze go nie ma na rynku, no i cena zapewne będzie piekielna :ogien:
Krystians - z różnych tabel w necie [nie będę teraz szukał] wynika, że np. w Komendancie różnica między klikami np. 18 a 19 jest większa niż między klikami np. 5 a 6. Też nie rozumiem, czemu niby tak ma być, ale kilkakrotnie się na takie infa natknąłem. Być może takie informacje są błędne.
-
Pewnie chodzi o frakcje przemiału, one nie zmieniają się tak samo jak odległości między żarnami. bo położenie elementów w układzie się zmienia. Niemniej precyzja nastaw powinna być cały czas taka sama, tylko przemiał nie zmienia się liniowo.
-
Tak, oczywiście chodził mi o frakcję. Niejasno napisałem. No i teraz rozumiem, dlaczego frakcja nie zmienia się liniowo - po położenie elementów w układzie się zmienia. Już wszystko kumam - dzięki.
-
rynku, no i cena zapewne będzie piekielna
?
Przecież już od miesięcy wszystko wiadomo. Zerknij do odpowiedniego tematu. Młynek z baza jest/był w podobnej cenie co Kplus
-
A da się zmielić w JE-PLUS pod "grubsze" alternatywy
Ja zrobiłem ze trzy próby przelania przemiału z Je-plus, zaznaczę że jestem kompletnie zielony w temacie filtrów, driperów itd. więc na efekcie końcowym prawdopodobnie zaważył brak doświadczenia i sprzętu. Próby robiłem ze zwykłym filtrem melity z marketu, wywiniętym na szklankę :) Dążyłem do 3 zalań w 3 minuty, za każdym razem trwało to o wiele dłużej, i było niepijalne, i jak na początku się przelewało, to po chwili się zatykało, chyba przy grubszym przemiale młynek produkuje dużo pyłu. Głowy jednak nie dam sobie uciąć, zabrakło mi cierpliwości do dalszych prób i możliwe że po prostu nie trafiłem z przemiałem.
-
Szczympek - przeoczyłem. Ale widzę, że cena niewygórowana, więc pewnie będzie to słabsze niż Kinu i może nielepsze niż 1Zpresso K-plus, ale poczekam na opinie.
Pietro - ciężko powiedzieć, czy błąd Twój czy młynka.
-
Pietro - ciężko powiedzieć, czy błąd Twój czy młynka.
Nie wiem jak tam z JE plus pod przelewy, ale podejrzewam że nie może być gorzej niż z zwykły JE. Powiem tak, ja regularnie piję z V60 i z aeropresu, JE sobie radzić znakomicie, kawa przepyszna.
-
pewnie będzie to słabsze niż Kinu
Arco, Kinu, 1zpresso JE, Kazak Tura i inne młynki, korzystają z tych samych żarem Italmill.
-
filtrem melity z marketu, wywiniętym na szklankę
Filtrów Melitty jest kilka rodzai i różnią się tempem przepływu. Poza tym polecam jakikolwiek dripper chociażby za parę złotych z Rossmanna. Jeśli za wolno ścieka to musisz popracować najprawdopodobniej nad przemiałem i lub przepisem.
-
Jeśli za wolno ścieka to musisz popracować najprawdopodobniej nad przemiałem i lub przepisem
Filtr się zatykał :) mieliłem na 60-70 kliku, a według instrukcji, to okolice french pressa, 15g celowałem w 3 zalania po 50g w 3 minuty, woda 93-95, test robiłem z ciekawość i dla zabawy :) Młynek pewnie się nadaje jak mówi Psyche. Ja przelewów nie pijam, mam nieprzyjemne reakcje, więc więcej prób raczej nie będę robił.
-
Oczywiście, że myślę o Goat Story Arco Ale jeszcze go nie ma na rynku, no i cena zapewne będzie piekielna
350$ za młynek z bazą...
-
To coś źle przeczytałem - że sam młynek 150, z bazą 250...
W każdym razie mam dylemat, jaki młynek wybrać pod espresso do Kozaka Roty, w sumie mam już 4 typy, kolejność wg preferencji na dziś:
1. Kozak Tura.
2. Kinu M47 Phoenix lub Simplicity
3. 1Zpresso JE-PLUS
4. Arco
Ma mieć w miarę wolne żarna, korpus do trzymania maks. 60 mm - lepiej mniej, no i regulację grubości przemiału znacznie precyzyjniejszą niż C40. Klasyczny dylemat, hehe ::)
-
To coś źle przeczytałem - że sam młynek 150, z bazą 250...
Sam młynek na razie kosztuje 150$ - docelowo będzie 250$
Z bazą - na razie 350$ - docelowo będzie 500$
-
Stałem się szczęśliwym posiadaczem K-plus i powiem tak młynek robi mega wrażenie i bardzo przyjmie nim się kręci
-
Będzie Pan zadowolony 🙂
-
Stałem się szczęśliwym posiadaczem K-plus i powiem tak młynek robi mega wrażenie i bardzo przyjmie nim się kręci
Zamawiany z aliexpress? Długo leciał? Czym dostarczyli finalnie?
-
Będzie Pan zadowolony 🙂
Z je byłem bardzo zadowolony to i z K-plus będę;)
@Baniuz zamawiałem 21 mają na AliExpress, udało się i nie naliczyli dodatkowych opłat. Dostawa przez Pocztę Polską
-
Chciałbym ręczny młynek. Zastanawiam się: LP Apollo czy Kplus. Docelowo ma być używany z ekspresem LP, ale dobrze jak by mielił też bez ceregieli pod dripa, aeropress. Ktoś ma doświadczenie z tymi młynkami? Nie mam doświadczenia z ręcznymi młynkami. Będzie duża różnica pomiędzy tymi dwoma?
-
Zastanawiam się: LP Apollo czy Kplus.
Na temat LP Apollo to się nie wypowiem ale K-plus śmiało mogę polecić, jest to świetny i praktyczny produkt a do tego ma dużo przyjemnych dodatków. Chociaż jeżeli procentowo będziesz więcej mielić pod espresso to bym rozważ JE pro ma on większy zakres regulacji pod espresso niżeli K-plus.
-
Cześć wszystkim,
w mojej pierwszej wiadomości na forum chciałem Wam serdecznie podziękować, bo to między innymi dzięki Waszym rekomendacjom w tym wątku zdecydowałem się na K-plus. Dziś w końcu przyjechał i... o mamusiu ale to jest przepiękny młyn :wow2: Wykonanie tego urządzenie jest wręcz obłędne. Jestem już po trzech kawach od 16:00 więc może lepiej skończę bo jeszcze coś głupiego napiszę :pycha:
;)
Serdeczności i jeszcze raz dzięki :)
-
Jestem już po trzech kawach od 16:00 więc może lepiej skończę bo jeszcze coś głupiego napiszę
😅
Sprawdź, czy z opaskami gumowymi nie bardziej komfortowo będzie Ci się mełło.
Może pójdziesz także w stronę espresso? K-plus da radę!
@wsedek : "mimo, że oko ten sprzęt cieszyłby bardziej niż niejedna kobieta po kilku latach związku"
😂👍
-
w mojej pierwszej wiadomości na forum chciałem Wam serdecznie podziękować, bo to między innymi dzięki Waszym rekomendacjom w tym wątku zdecydowałem się na K-plus. Dziś w końcu przyjechał i... o mamusiu ale to jest przepiękny młyn
Z ciekawości w jakim sklepie Pan kupił i za jaką kwotę Pan go wyhaczyl ? Właśnie niechęć do wydania 1000zl za młynek ręczny w znacznym stopniu zniechęca mnie do zakupu, mimo, że oko ten sprzęt cieszyłby bardziej niż niejedna kobieta po kilku latach związku ;)
-
Te opaski to według mnie jedyny wizualnie nieudany element zestawu, także nie wiem, czy przełknę te zielonkawe gumki na tym cudzie ;) A tak na poważnie to na razie mieli mi się bardzo lekko (nie mielę pod espresso)
-
w mojej pierwszej wiadomości na forum chciałem Wam serdecznie podziękować, bo to między innymi dzięki Waszym rekomendacjom w tym wątku zdecydowałem się na K-plus. Dziś w końcu przyjechał i... o mamusiu ale to jest przepiękny młyn
Z ciekawości w jakim sklepie Pan kupił i za jaką kwotę Pan go wyhaczyl ? Właśnie niechęć do wydania 1000zl za młynek ręczny w znacznym stopniu zniechęca mnie do zakupu, mimo, że oko ten sprzęt cieszyłby bardziej niż niejedna kobieta po kilku latach związku ;)
hehe, nie wiem, czy tu można tak nazwami sklepów lecieć? w każdym razie kupiłem dość przypadkowo w tym drugim polskim sklepie dla kawiarzy na "K". niestety 989 zł. też miałem opory i w pierwszej chwili kupiłem młynek elektryczny jednej takiej norweskiej firmy. po 10 dniach od zakupu zaczął świszczeć i rzęzić. zareklamowałem. okazało się, że wada fabryczna. więc doszedłem do wniosku, że jak mam się co chwilę użerać to wolę dodać raz tyle (muahaha) i mieć spokój na lata (mam nadzieję)
-
Te opaski to według mnie jedyny wizualnie nieudany element zestawu
Niestety, ale musiałem się estetycznie przemóc w poczet praktyczności w starciu z niektórymi twardszymi ziarnami w mieleniu do espresso.
-
musiałem się estetycznie przemóc w poczet praktyczności
:D
zobaczę, jeśli coś mi strzeli do głowy i wejdę w espresso wtedy będę najwyżej mielił z zamkniętymi oczami...
-
Te opaski to według mnie jedyny wizualnie nieudany element zestawu
Też tak myślałem, ale jak spróbowałem nałożyć tą gumę to już nie zdejmuję 😉 mega fajna rzecz😁
-
@Psyche cześć, a tak z czystej ciekawości - schodzisz poniżej 5 na kawiarkę? po kilku próbach na różnych kawach mam wrażenie, że 5 to ciut za grubo jednak
-
Ja używam tylko do przelewów, ale tam też możesz śrubą regulować, może spróbuj bardziej docisnąć
-
Mam i ja K-plus. Pierwsze wrażenie po zobaczeniu etui nie napawało radością, ale nie szata zdobi...
Jeszcze go nie używałem, ale proszę o pomoc.
Cały czas myślałem o zakupie Comandante, z myślą o przepisach, spostrzeżeniach, popularności. Podpowie ktoś jak się ma liczba klików na Comandante względem K-plus? Widziałem gdzieś w internetach, ale nie mogę już odnaleźć gdzie, a może to było porównanie klików JX do c40...? Sam już nie wiem. Tyle się naczytałem przed zakupem o tych młynkach i nie chcę już do tego wracać.
PS. Robię kawę tylko w v60.
-
Cały czas myślałem o zakupie Comandante, z myślą o przepisach, spostrzeżeniach, popularności. Podpowie ktoś jak się ma liczba klików na Comandante względem K-plus? Widziałem gdzieś w internetach, ale nie mogę już odnaleźć gdzie, a może to było porównanie klików JX do c40...? Sam już nie wiem. Tyle się naczytałem przed zakupem o tych młynkach i nie chcę już do tego wracać.
Wiesz co... te wszystkie przepisy z liczeniem klików to można sobie "głęboko włożyć" ;)
Każdy młynek może mieć minimalnie inne nastawy, kawa zmienia wilogtność itp... mogą być pomocne tylko jako punkt wyjścia
zacznij od środka nastawy z kartki z nastawami dodanej do młynka - to dobry punkt wyjścia - a potem lekko w lewo, lekko w prawo - i szukasz lepszego smaku - i tak do końca paczki ;)
bo po 5 paczkach albo kilogramach ;) będziesz robił to już mechanicznie ;) i jak zapomnisz przestawić - to będziesz korygował polewaniem a i tak cokolwiek nie zrobisz - jak dobre ziarno to i kawa będzie dobra ;)
u mnie w JX mam jako punkt wyjścia:
330ml/20g - 24 punkty (po 3 kliki każdy)
400ml/24g - 27 punktów
500ml/300g - 30 punktów
chemex - 30-32
kawy z Etiopii (bardziej pylące):
330ml/20g - 26-27 punkty (po 3 kliki każdy)
400ml/24g - 28-29 punktów
500ml/300g - 30-32 punktów
chemex - chyba nie robiłem
ale to tylko punkty wyjścia - reszta i tak wyjdzie w czasie parzenia :D
powodzenia - masz naprawdę świetny młynek!!!
-
z kartki z nastawami dodanej do młynka
oj chyba nie dali :)
Dzięki za odzew.
-
Mam i ja K-plus. Pierwsze wrażenie po zobaczeniu etui nie napawało radością, ale nie szata zdobi...
Co Ty chcesz od etui do K-plus? Bardziej to jest zamykany sztywny kuferek.
-
Co Ty chcesz od etui od K-plus?
No właśnie 🤔 Ten etui jeden z lepszych, w podróży mega mi się przydał. W JE też mi się podobał, ale tu jest jeszcze lepiej
-
A co do grubości przemiału, to masz już udostępnioną tabelę, ja także nie miałem jej w kpl. Moją metodą przelewową też jest V60 i jako punkt wyjścia grubości mielenia przyjąłem nr 8 i w zależności od kawy i uzyskania określonych smaków dodaje lub ujmuje kilka klików - "od i cała filozofia"
-
K-plus fajny młynek, ma dłuższą korbkę i mniejszą średnicę, co przekłada się na łatwiejsze mielenie, ale dziś zmieliłem w Je-plus i zauważyłem że kawa mniej się elektryzuje, mniej zostaje do wymiatania z okolic żarna względem K-plus.
-
Pierwsze wrażenie po zobaczeniu etui nie napawało radością
ja z kolei etui byłem mile zaskoczony.
też nie dostałem karteczki z nastawami, ale jest na oficjalnej stronie 1Zpresso w zakładce FAQ chyba, natomiast tak jak piszą pozostali - brałbym ją raczej za punkt wyjścia. ja w kawiarce zszedłem już z sugerowanej piątki na 4 i jest coraz lepiej.
no a w kontekście czyszczenia to od wczoraj nie wiem zupełnie jak przeżyłem tyle lat bez tej oto gruszeczki ;)
-
Ok, etui jest ok.
-
Podpowie ktoś jak się ma liczba klików na Comandante względem K-plus?
@szynder hejka, znalazłem na reddit info gościa, który ma i Comandante i K-plusa, i robi kawę w V60. według niego "27 klików na Comandante pod v60 równa się 8.7 na k plus"
-
Dzięki znalazłem ten post. Muszę jutro coś wypróbować, ale o tym później.
Robiłem dziś 3 kawy, żeby wypróbować młynek.
Przemiał dla mnie super.
Do kalibracji młynka kupiłem Etiopie Guji J&N bo smak tej kawy czuję najlepiej.
Nie wyszła ani razu. Sucha, ściągająca język. Bez aromatów.
Teraz nawiązując do wstępu. Wyczytałem(w sumie to zapomniałem o tym), że są dwa rodzaje filtrów i w domu mam oba. Te 3 kawy robiłem na tych holenderskich przy ustawieniu 8.0, 8.3, 8.7, (temp 93-95*, 3 polewania, woda ŻK) i czasy powyżej 3:30 a w dripie zostawała jeszcze woda...
Przed chwilą robiłem test filtrów przelewając je 300ml wody, ale czasy wyszły te same.
Jutro zmienię mimo wszystko filtr na made in Japan.
-
dobra, ugiąłem się i założyłem tę obrzydliwą, smarkozieloną gumę... ;)
Nie wyszła ani razu. Sucha, ściągająca język. Bez aromatów.
to bardzo ciekawe!! pisz proszę, jak dalsze testy. na jednym z vlogów oglądałem gościa, który twierdził, że jest różnica w smaku kawy uzyskiwanym na k-plus vs jx-pro. podobno jx-pro wyciąga więcej słodkości, k-plus "świeżości". nie wiem, na ile to prawda.
jx-pro na razie nie kupię bo to by mogło skończyć się burzliwym rozwodem ;)
-
jx-pro na razie nie kupię bo to by mogło skończyć się burzliwym rozwodem
Przecież to tylko młynek, a nie kochanka, więc Proszę Pana jaki rozwód ;)
-
testy
Więc zmiana filtra nie pomogła.
Zmieniłem później polewanie na 2 razy i ustawiłem młynek na #9 (preinfuzja 60g, polanie do 180, polanie do 300g wody) czas wyniósł ok 3:10. Smak ciut lepszy, ale odpuszczam na chwilę tą kawę bo mnie zmęczyła. Zastanawia mnie tylko jak kiedyś na encore udało mi się ją zrobić, że do dziś mam smak w pamięci.
-
1zpresso k-plus w promocji - 879zł w Coffedesk - biorąc pod uwagę ewentualną zniżkę 30zł za Newsletter czyni przyjemniejszą kwotę w porównaniu do dotychczasowych.
-
a ja dziś popsułem kawę... coś mnie podkusiło, żeby zmielić Kenia Nyakabugi na 3.5 i zrobić w V60. 30 gr na 300 ml wody (Hoffmann). to było nie do picia. myślałem, że drobniejszy przemiał da mi więcej słodyczy, ale to było okropne. generalnie ta kawa strasznie dziwna. bardziej jak herbata :) ale to nie ten wątek
-
30 gr na 300 ml wody (Hoffmann)
Hoffmann to 30g na 500ml. Jeśli zrobiłeś 30g na 300ml na drobnym przemiale to rzeczywiście mogło wyjec nieciekawie
-
Hoffmann to 30g na 500ml
tak, wiem, ale lubię "mocniejsze" :) nic to, świat się nie kończy... jutro spróbuję ponownie na grubo ;)
-
Dziś rano dotarł do mnie mój K-plus i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony!
Przemiał zdecydowanie lepszy niż z mojej dotychczasowej Wilfy Svart, szczególnie przy grubszych ustawieniach.
Przetestowałem już dwa razy
Kawiarka przy przemiale na ustawieniu 3 wyszła bardzo smacznie, chociaż następnym razem spróbuję pewnie ~3,5
Chemex wyszedł trochę zbyt gorzki jak dla mnie, ale to raczej moja wina, dopiero zaczynam z tą metodą.
25g kawy (HAYB się przelewa owoc), przemiał na 8. 425g wody. Czas 4:10 od pierwszej kropli.
Dla mnie duży sukces i poprawa względem poprzedniego młynka. Wilfa tak pyliła przy grubszym przemiale, że w Chemexie nie mogłem zejść z czasem poniżej 5 min i nic dobrego z tego nie wychodziło.
Wieczorem chyba przetestuję jeszcze AeroPress :D
-
Czas 4:10 od pierwszej kropli.
Spróbuj grubszy przemiał tak żeby czas skrócić do trzech minut, wtedy pozbędziesz się goryczki
-
Chemex wyszedł trochę zbyt gorzki jak dla mnie. [...]
25g kawy (HAYB się przelewa owoc), przemiał na 8. 425g wody. Czas 4:10 od pierwszej kropli.
ja co prawda V60 a nie Chemex, ale od paru dni próbuję takich metod, żeby nie przekraczać 2 minut. i o dziwo, metodą "15 sekundową" Tetsuo, całkowity czas wyszedł mi 1:50 przy: 25 g kawy, przemiał 4.5, 300 g wody.
co do kawiarki najbardziej smakuje mi kawa przy przemiale między 3.5 a 4 w zależności od ziaren.
-
Po przeczytaniu wielu wątków na forum zakupiłem K-plusa jako mój jedyny młynek do kawy w domu, teraz do espresso a w przyszłości do jakichś alternatyw. Jako, że dopiero zaczynam przygodę z prawdziwą kawą to do tej pory posiadałem tylko Skertona i ekspres Delonghi Dedica. Nigdy nie trzymałem w ręku porządnego młynka dlatego nie mam z czym go porównać, ale jestem zachwycony. Co prawda mam go dopiero od dzisiaj i zmieliłem około 100 g kawy, ale to jak on szybko i dobrze radzi sobie z ziarnami jest niesamowite. Niestety, aby w ogóle mogło dojść do ekstrakcji i abym mógł uzyskać 36g z 18g musiałem ustawić go na 3,7. Co tylko dowodzi, że szybko muszę zmienić sprzęt na coś porządnego. Jaką metodę alternatywną polecacie na początek dla totalnego laika dysponującego już tak fantastycznym urządzeniem jak K-plus?
-
nie mam z czym go porównać, ale jestem zachwycony.
Ten młynek stoi w jednym rzędzie z najlepszymi ręcznymi więc i nie ma potrzeby porównywać 😉 Co do metod alternatywnych to ja zaczynałem z V60 plastikowy, później aeropress i w sumie więcej metod jak na razie nie potrzebuje. Z tych dwóch to najczęściej V60 stosuje i z tego bym polecał zacząć.
-
abym mógł uzyskać 36g z 18g musiałem ustawić go na 3,7.
U mnie do espresso w okolicach 2,0, ale ustawienie żaren może być inne.
-
Jaką metodę alternatywną polecacie na początek dla totalnego laika dysponującego już tak fantastycznym urządzeniem jak K-plus?
Clever Dripper plus filtry Moccamaster.
-
AeroPress, przepisów z użyciem przeróżnej grubości przemiałów jest spokojnie na rok zabawy.
-
Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem 1Zpresso K-plus. Mam pytanie czy muszę go kalibrować?
-
A co masz na myśli?
-
A co masz na myśli?
Gdzieś na youtubie znalazłem informację aby znaleźć punkt 0 aby rączka sama się nie obracała.
Nigdy nie miałem ręcznego młynka stąd to głupie pytanie bo do tej pory używam Eureka Mignom Specialita.
-
Najważniejsze, to abyś miał na zerze skręcone wewnętrzne pierścienie w górnej części młynka.
-
Nigdy nie miałem ręcznego młynka stąd to głupie
Nie widzę w tym pytaniu nic głupiego, po prostu można mieć różne rzeczy na myśli mówiąc o kalibracji. W większości młynków ręcznych warto mieć jakiś punkt orientacyjny, żeby wiedzieć gdzie się jest z przemiałem, bo skacząc z metody na metodę to jest często więcej niż cały obrót skali. Ale jeśli będziesz używał do tylko jednej metody, to wtedy nie ma tak dużych różnic w nastawach. Więc czy to będzie maksymalne skręcenie, czy punkt tarcia żaren, to dobrze znaleźć taki punkt odniesienia.
-
Niby od 3 tygodni mam ten młynek ale wcześniej nie było czasu aby zapoznać się z nim. :) Dzisiaj dopiero go rozpakowałem i zacząłem szukać jakiś informacji jak go obsługiwać etc...
Najważniejsze, to abyś miał na zerze skręcone wewnętrzne pierścienie w górnej części młynka.
Możesz rozwinąć myśl albo wrzucić jakiś link do filmiku na youtubie ?
Nigdy nie miałem ręcznego młynka stąd to głupie
Nie widzę w tym pytaniu nic głupiego, po prostu można mieć różne rzeczy na myśli mówiąc o kalibracji. W większości młynków ręcznych warto mieć jakiś punkt orientacyjny, żeby wiedzieć gdzie się jest z przemiałem, bo skacząc z metody na metodę to jest często więcej niż cały obrót skali. Ale jeśli będziesz używał do tylko jednej metody, to wtedy nie ma tak dużych różnic w nastawach. Więc czy to będzie maksymalne skręcenie, czy punkt tarcia żaren, to dobrze znaleźć taki punkt odniesienia.
Głównie ten młynek kupiony pod alternatywy i na początek na swój domowy warsztat biorę dripa hario v60 bo będąc w jednej kawiarni zachwyciłem smakiem kawy... miałem wrażenie, że pije herbatę owocową i kupiłem ziarno od nich i będę jutro kombinować.
Niby na tym młynku jest czerwona kropka i myślę, że jest to jest punkt 0 dla żaren ale korba rusza się w tej pozycji.
-
Tak jest kropka i są cyferki, ale nie wiesz ile razy obróciłeś skalą od styku żaren. Chociaż tutaj i tak chyba większość grubości jest na jednym obrocie. U mnie w Kinu jest między metodami różnica całego obrotu.
Tu masz ustawienie styku żaren na zero:
https://youtu.be/umP7vwk7P38
-
Możesz rozwinąć myśl albo wrzucić jakiś link do filmiku na youtubie ?
Wszystko u Ciebie jest ok. Ja na swoim profilaktycznie ustawiłem tak punkt "zero" (każdy ma minimalnie w innym miejscu), aby żarno się obracało bez ocierania, gdyby ktoś przypadkiem dorwał się do młynka pod moją nieobecność.
Pierścienie, o których pisałem:
¹ zdjęcie: ruch na 0,5 - trochę się rozchodzą, na zerze jeszcze bliżej się znajdują.
² zdjęcie: ruch na 8,5 - większa szpara. Jeżeli krecisz bez problemu na tę pozycję, to pierścienie masz prawidłowo skręcone.
-
Dzisiaj 11.11 na Ali i można w fajnej cenie dorwać K-plus już z podatkiem. Trzeba pokombinować z kodami i kuponami sprzedawcy
Z kolei J Max mi wyszło obniżyć cenę do 801 zł
-
Tylko pytanie czy podana cena będzie ostateczną czy jednak Poczta polska doliczy sobie jakieś dziwne podatki i opłaty?
-
Tylko pytanie czy podana cena będzie ostateczną czy jednak Poczta polska doliczy sobie jakieś dziwne podatki i opłaty?
Myślę że nie powinna, obecnie jak kupujemy przez Ali to możemy nawet fakturę pobrać
-
Ja zdołałem obniżyć cenę na Ali za j-max do 713zl ale nie wiem jak wyglądają ewentualne dodatkowe opłaty w Polsce, także raczej nie zamówię [ You are not allowed to view attachments ]
-
Ja zdołałem obniżyć cenę na Ali za j-max do 713zl ale nie wiem jak wyglądają ewentualne dodatkowe opłaty w Polsce, także raczej nie zamówię
https://www.google.com/amp/www.dobre-rady.eu/poczta-polska-deklaruje-nie-bedzie-dodatkowych-oplat-od-przesylek-z-aliexpress.html%3famp
-
Ale przy cenie pisze wyraźnie, VAT included, nie doliczą nic do tego. Ali dość szybko dołączyło do nowego unijnego systemu podatków
A swoją drogą takie komunikaty poczty, jak podlinkowany, są na swój sposób pocieszne, jak to poczta bohatersko podpisała umowę dla dobra konsumentów, raczej należy czytać, jak to partacze unormowałi to, co robią i muszą robić od lipca. Sam już kilka tak opłaconych przesyłek odebralem :)
-
Rzekomo pisało VAT included - ale gdy kliknąłem okienko tego Vatu to jego kwota wynosiła równo 0 złotych, także miałem pewne obiekcje. Zamowiłbym młynek, żeby go przetestować, ale jednak zrezygnowałem
-
Rzekomo pisało VAT included - ale gdy kliknąłem okienko tego Vatu to jego kwota wynosiła równo 0 złotych, także miałem pewne obiekcje. Zamowiłbym młynek, żeby go przetestować, ale jednak zrezygnowałem
Tok jak już pisałem pi opłaceniu możemy pobrać fakturę gdzie jest wszystko ładnie opisane (sprawdzałem osobiście) więc bez obaw 😉
-
"Zamówienia wysyłane spoza UE o wartości towaru powyżej 150 EUR będą podlegały opodatkowaniu podatkiem VAT w momencie importu do UE. Cena Twojego zamówienia została dostosowana w celu odzwierciedlenia późniejszego poboru podatku VAT w urzędzie celnym. Zachęcamy do potwierdzenia logistyki oraz uzgodnień dotyczących płatności podatku (VAT, cła, opłaty agenta itp.) ze sprzedawcą."
Rzekomo pisało VAT included - ale gdy kliknąłem okienko tego Vatu to jego kwota wynosiła równo 0 złotych
Nie robiłem jeszcze zakupów z Ali na nowych zasadach i nie dam sobie ręki uciąć, ale wlasnie te 0 zl po kliknięciu pytajnika przy VAT oznacza zakup produktu powyzej 150 Euro i że będziesz dodatkowo obciążony opłatami. Ponizej 150 euro po kliknieciu znaku zapytania przy vat od razu pokazuje pobrany haracz
-
Nie robiłem jeszcze zakupów z Ali na nowych zasadach i nie dam sobie ręki uciąć, ale wlasnie te 0 zl po kliknięciu pytajnika przy VAT oznacza zakup produktu powyzej 150 Euro i że będziesz dodatkowo obciążony opłatami. Ponizej 150 euro po kliknieciu znaku zapytania przy vat od razu pokazuje pobrany haracz
Otóż to. Właśnie takiej sytuacji się obawiałem. Teraz zakupy na Ali to może być jedna wielka niespodzianka. Szkoda tylko, że głównie w negatywnym wydźwięku
-
1 lipca 2021 zmieniły się zasady opodatkowania zakupów dokonanych za granicą. Zakupy zagraniczne, m.in. za pośrednictwem AliExpress, Amazona czy eBay, są opodatkowane VAT-em. Za droższe przesyłki trzeba zapłacić dodatkowe opłaty celne. Jest to spowodowane likwidacją w całej UE zwolnienia z VAT-u od importu tanich przesyłek o wartości do 22 euro.
-
Czy to nie jest tak że obecnie jedyne możliwe dodatkowe opłaty dla młynków na Aliexpress to Cło w wysokości 2,2% czyli jakieś groszowe sprawy (i to tylko jeśli wartość transakcji przekracza 150EUR) i stała opłata dla PP w wysokości 8,50 zł. za obsługę paczki?
-
Ja zdołałem obniżyć cenę na Ali za j-max do 713zl
Nie wiem jak Wam się to udaje :)
Ja wchodzę, owszem młynki są "przecenione" ale z chorych kwot typy 1500 na coś powyżej 1k i tyle. (gdzie oficjalna cena to 199 USD w sklepie 1zpresso).
-
Nie wiem jak Wam się to udaje
Mi się udało na 11.11 (dzień singla), ale nie kupowałem tylko z ciekawości chciałem zobaczyć czy ten dzień rzeczywiście ma takie fajne promocje😉
-
A to dzień singla był?! Kupowałem coś dziecku i się dziwiłem co to za okazja, że są zniżki.
Jeśli chodzi o dodatkowe opłaty dla UC zawsze można napisać do sprzedawcy, żeby na fakturze trochę nagięli rzeczywistość. Nie robią problemów.
-
Witam,
Od piątku użytkuję K+ i jestem pod wrażeniem tego młynka.
Czy możecie się podzielić informacją z przepisami i mieleniem (ilość klików) jakich używacie dla V60 albo aeropresu?
-
V60 - nr 8 i 5 klików. Kolumbia i Brazylia - preinfuzja + 2-2,5min - pychota.
-
@Anszy to ja u siebie V60 robię na 6.7 kliku wg. metody hoffmana i oscyluję ~3:10 minut.
-
Już kiedyś porównywałem grubość przemałów 2 młynków K i okazało się, że mimo podobnego wyzerowania przemiały na tych samych numerach znacznie różniły się grubością
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10196.90
-
Wydaje mi się że kwestia ustawienia punktu "0" może być sporna.
Do rzeczy...jeden ustawi zero tak że rączka młynka nie będzie w stanie opaść pod wpływem siły ciężkości...drugi będzie szukał oporu pod ręką podczas kręcenia...ja obracając oś palcami nasłuchuję najdrobniejszego tarcia żaren o siebie.
Ale wracając do kwestii ustawień referencyjnych dla mielenia pod poszczególne metody.
Przy ustawieniu zera na tzw. słuch (patrz wyżej) pokryły mi się moje ustawienia z tymi zalecanymi przez producenta. Obecnie V60 (19g/300ml) mielę na 8.0 (jutro idą próby w kierunku 8.5)
I teraz rodzi się moje pytanie czy można pójść w regulacji np. w 12.0-14.0 pod chemeksy czy cold brew??? Wyjście poza skalę w drugi obrót nie ma wpływu że tak powiem konstrukcję młynka???
Pytam bo w jednej z recenzji widziałem takie info https://www.youtube.com/watch?v=PhfhWL04r_E (4:50 sekund)
Pozdrawiam
-
Zabawię się trochę w archeologa, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem młynka k plus, ale zastanawia mnie czy dobrze go skalibrowałem, bo robi drugi obrót. Czy powinien? Punkt 0 ustawiłem wedle instrukcji.
-
Duży PLUS, że nie zakładałeś nowego.
👍
-
Zabawię się trochę w archeologa, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem młynka k plus, ale zastanawia mnie czy dobrze go skalibrowałem, bo robi drugi obrót. Czy powinien? Punkt 0 ustawiłem wedle instrukcji.
Najważniejsze, to abyś miał na zerze maksymalnie skręcone wewnętrzne pierścienie w górnej części młynka.
-
Mam skręcone na 0 maksymalnie, a zakres od 0 do 0 czyli 100 klików + mogę jeszcze na drugim obrocie do 7 maksymalnie przekręcić. Zauważyłem, że też jesteś posiadaczem tego modelu. Podzieliłbyś się informacją jak jest u Ciebie?
-
Mam skręcone na 0 maksymalnie, a zakres od 0 do 0 czyli 100 klików + mogę jeszcze na drugim obrocie do 7 maksymalnie przekręcić. Zauważyłem, że też jesteś posiadaczem tego modelu. Podzieliłbyś się informacją jak jest u Ciebie?
A po co chcesz kręcić poza 360 stopni, do 8-ki Ci nie wystarczy? Potrzebujesz jeszcze grubszy przemiał, niż do french pressu?
-
Ja ustawiam "0" w taki sposób żeby nie słyszeć ocierających się żaren. Jeśli miałbym skręcać na maksa to pewnie jeszcze ze 2 podziałki by poszło. W moim ustawieniu przelew dla 2 osób robię w zależności od kawy na 8,5 nawet do 11, a aeropressa na 4.
-
Jestem zwyczajnie ciekawy czy każdy młynek tej serii ma praktycznie takie same parametry.
-
Jestem zwyczajnie ciekawy czy każdy młynek tej serii ma praktycznie takie same parametry.
Raczej powinien, a co do niewielkich rozbieżności w ustawieniu żaren, to chyba nikt na to nie zwraca uwagi. Ja w swoim mam tak ustawione żarna, aby na zerze się obracały i słychać bardzo delikatne tarcie po to, aby ktoś pod moją nieobecność nie zechciał spróbować mielić na "0"
-
Jednak w dalszym ciągu nie odpowiedziałeś mi na pytanie. Nie wiem czy to tajemnica, że odpowiadasz wymijająco? Bardzo zadowoliła, by mnie ta informacja.
-
Nie wiem czy to tajemnica, że odpowiadasz wymijająco?
Tylko że nie wiem, o co Ci chodzi?
-
O maksymalną liczbę klików od 0. U mnie jest to 170 - pełen obrot + 70 do siódemki. Nigdzie nie znalazłem takiej informacji.
-
O maksymalną liczbę klików od 0. U mnie jest to 170 - pełen obrot + 70 do siódemki. Nigdzie nie znalazłem takiej informacji.
Albo masz inny młynek, albo Twój K-plus udoskonalili. U mnie jest od 0 do 9 tj pełny obrót 360° 90 klików.
-
Nie, mam ten sam, doszukałem się na reddicie i youtube, że mają niepełne 2 rotacje te młynki, czyli 170 klików, ale praktycznie nikt nie korzysta z więcej niż 90, niektórzy 110 do french pressa.
-
Możecie mi wytłumaczyć co się stało, że młynki 1zpresso zniknęły z polskich sklepów?
-
We are sorry to inform you that our products were not available on Amazon EU due to the malicious complaint of infringement filed by a German company that is abusing the patent system.
Mozliwe, że tutaj przypadek jest podobny. Jaki młynek jest produkowany przez niemiecka firmę każdy się domyśli. ;)
-
We are sorry to inform you that our products were not available on Amazon EU due to the malicious complaint of infringement filed by a German company that is abusing the patent system.
Mozliwe, że tutaj przypadek jest podobny. Jaki młynek jest produkowany przez niemiecka firmę każdy się domyśli. ;)
.
Skoro, na polskim Amazonie bez problemu można kupić większość modeli 1zpresso, wątpię by była to przyczyna. Według mnie bardziej możliwe że polskie sklepy, nie mają szans osiągnąć ceny takiej jak na Amazonie, więc nawet nie próbują konkurować.🤔
-
Na Konesso za kilka dni pojawi się dostawa kilku modeli od 1zpresso - info ze sklepu, bo akurat o to pytałem
-
U mnie w młynku też regulacja jest do 15.0 a nie 17.0 musiały być dwa rodzaje