Autor Wątek: Gesha z Javy  (Przeczytany 7788 razy)

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Gesha z Javy
« dnia: 17 Czerwiec 2015, 11:30:22 »
....czy ktoś próbował? Warto wydać 400 za kg?

Offline loock Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 93
    • Palarnia Kawy, Sklep z Kawą & Serwis
  • Ekspres: na prąd i wode
  • Młynek: też na prąd :D
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwiec 2015, 14:45:22 »
W Filtrach mieli :D spytaj...

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwiec 2015, 14:50:59 »
Moim zdaniem na te ziarna generalnie nie warto wydawać pieniędzy, choć tegorocznych nie piłem... Szczerze mówiąc Kenie/Etiopie COE stoją na podobnym poziomie, a kosztują często mniej niż połowę. Byłem kiedyś na cuppingu wszystkich batchy wystawionych na aukcję 2013, miałem okazję też pić i zaparzać cropy z 2012.

Jeżeli ktoś nigdy nie próbował to maks warto kupić 125g, żeby się samemu przekonać ;)

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwiec 2015, 15:18:48 »
Małe wyjaśnienie: Java sprzedaje 250g za 100 pln a moje pytanie dotyczyło tylko tej geshy od Javy.
Próbować, próbowałem dawno temu samiuśką Esmeraldę lot 3 pb ze sweetmarias, jak jeszcze Panama w CoE była :P - pamiętam, że nic tak nie pachniało po zaparzeniu ale nie wiem czy tą Jave warto brać (tym bardziej, że to natural) czy to już inna bajka....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwiec 2015, 15:47:57 »
Możemy spróbować na spółkę... ;) OK? Wystarczy chyba 125g, żeby cokolwiek zaparzyć...

Offline pomm Mężczyzna

  • Wiadomości: 168
  • Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwiec 2015, 16:13:48 »
Piłem i nie zasmakowała mi. Java tradycyjnie zbyt mocno wypaliła ziarna do alternatywy.

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwiec 2015, 16:45:59 »
pamiętam, że nic tak nie pachniało po zaparzeniu ale nie wiem czy tą Jave warto brać (tym bardziej, że to natural) czy to już inna bajka....

Ano trzeba przyznać, że  ta kawa ma niepowtarzalny aromat ;) CP nie będzie mało, albo KB?

Offline mikus Mężczyzna

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: Bellezza Bellona
  • Młynek: ZF64W
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Czerwiec 2015, 08:43:29 »
A ja po wypiciu Geishy z CP w zeszłym roku stałem się jej wielkim fanem i długo czekałem na ziarna tej odmiany w Polsce. Niestety, w wypale z Javy czuć, że ziarna miały spory potencjał ale został przepalony. Kawa nadal jest pitna i można się w niej doszukiwać ciekawych niuansów, ale na pewno nie jest to produkt warty 100 za paczkę...

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwiec 2015, 11:41:44 »
Kupiłem i męczyłem te ziarna cały weekend - głównie przelew v60/bonmac i FP.
Po otwarciu paczki: aromaty klasycznej geishy i dobrego naturala z Etiopii...a la Nekisse czy Aricha. Pachniało w całym mieszkaniu i nawet żona poprosiła o kawę bez mleka (co się praktycznie nigdy nie zdarza).
Odnośnie palenia - nie sądzę by kawa była za mocno upalona - kojarzę, że jak paliłem Nekisse to kawa dostawała takiego koloru przy zupełnie jasnym upaleniu - C/C+ i też jak komuś wysłałem próbki to dostałem komentarz, że za mocno upalona ;D - ale niech fachowcy się wypowiedzą na temat palenia naturali z Etiopii.
Kawa najbardziej smakuje mi z FP i nieprzesiana.
Mniam kawka.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwiec 2015, 13:53:28 »
Tak, masz rację z tym kolorem.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwiec 2015, 12:08:44 »
...moje pytanie dotyczyło tylko tej geshy od Javy

Gesha, to tylko odmiana kawy która rośnie w różnych krajach i na każdej plantacji ma inne warunki. Dla tego nie wiem czemu porównujecie kawy z różnych palarni kiedy palarnie używają całkiem odmienny surowiec.   


Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudzień 2020, 20:08:42 »
Gdyby ktoś chciał zaszaleć na święta, to właśnie pojawiła się Gesha.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Gesha z Javy
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Grudzień 2020, 19:32:37 »
Tak, jest bardzo ciekawa, by nie powiedzieć wybitna. Ja Geishy z Panamy nigdy nie próbowałem i ta kawa jest czymś czego wcześniej nie piłem. Jest wybitnie owocowa, bardzo selektywna, orzeźwiająca o najwyższej jakości kwaskowatosci. Póki co poszło przez Kalitę, AP i FP. W Kalicie wyszła najlepsza, ale jeszcze przede mną V60 i syfon. Także przemiał z Santosa dodaje jej selektywności porównując np z 1Zpresso JE.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2020, 19:35:05 wysłana przez kafcio »

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Grudzień 2020, 21:30:02 »
Santos ma płaskie żarna?

Offline arizonaoov Mężczyzna

  • Wiadomości: 179
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
Odp: Gesha z Javy
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Grudzień 2020, 21:30:24 »
Też ją mam. Mi średnio podchodzi i troszkę na siłę z nią dalej eksperymentuję zamiast sięgnąć po coś sprawdzonego. Na razie parzyłem ją w Cleverze i V60. W tym drugim starałem się o słodszy napar aby przykryć bardzo wyraźny wytrawno-winny kwas. Tak, ta kawa jest w mojej ocenie bardzo winna i chyba po prostu ten profil smakowy do mnie nie przemawia (póki co).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi