Autor Wątek: Kawa do kolby  (Przeczytany 4439 razy)

Offline BobbyEverlast

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Steel UNO PID, Aeropress, Moka
  • Młynek: F4 E Nano, MYM54, Rhinowares
Kawa do kolby
« dnia: 18 Styczeń 2021, 20:35:39 »
Cześć. Witam wszystkich.
W akcie desperacji postanowiłem wreszcie tutaj uzyskać jakąkolwiek pomoc...
Od dobrych 7-9 miesięcy nie mam dostępu do kawy Universal Caffe Gran Bar, której używałem do kolby od początku posiadania ekspresu.
Trwałem przy niej bo spełniała wszystkie moje smakowe wymagania a próby z innymi kawami kończyły się większym lub mniejszym rozczarowaniem.
Od tych powiedzmy 7 m-cy próbuję innych kaw. Największym rozczarowaniem była Ariadna od Antonia - no po prostu kawowy dramat dla mnie i domowników (znajomym nie miałem odwagi jej proponować bo chciałem by znajomymi pozostali). Najmniej zawiodłem się na Illy Arabica Selection Guatemala. Zawiodłem się na niej najmniej co nie znaczy, że jestem zadowolony. Nie, nie jestem. Płaskie body, brak wyrazu i wyraźnie wybijających się nut, nic specjalnego...masakra ale najmniejsza z dotychczas próbowanych.
Zaproponujcie, proszę coś do kolby...o wyraźnie okrągłym, pełnym body, wyraźnych kakaowo-orzechowych nutach, ładnej cremie, przyjemnym zapachu, bez posmaków kwasowości z wyraźną 25-40% ilością robusty w mieszance.
Pomóżcie, proszę...
Pozdrawiam.


Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka


Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Styczeń 2021, 20:47:45 »
Największym rozczarowaniem była Ariadna od Antonia - no po prostu kawowy dramat dla mnie i domowników
Co Ci nie podpasowało w Ariadnie? Dla mnie to taki wyznacznik tego co najlepsze w kawie ;)
I według niej "kalibruje" inne kawy ;) lepsze o bogatszych nutach kwasowych, albo gorsze - bo nie mają tego co ona
Never Give UP †


Offline BobbyEverlast

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Steel UNO PID, Aeropress, Moka
  • Młynek: F4 E Nano, MYM54, Rhinowares
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Styczeń 2021, 21:00:54 »
Właściwie to nie pasowało nam wszystko...płaskie body, mało ciekawych nut, kwaskowe posmaki, których nie tolerujemy w espresso, żadnych rewelacji zapachowych...po prostu dno. Zakupiłem ją w sumie po przeczytaniu dziesiątków postów o wyjątkowości tej kawy...no i była wyjątkowo niedobra... :-/

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka


Offline BobbyEverlast

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Steel UNO PID, Aeropress, Moka
  • Młynek: F4 E Nano, MYM54, Rhinowares

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Styczeń 2021, 21:07:20 »
Piłem wszystkie.
Bardzo przyzwoite kawy, jeżeli ktoś lubi takie smaki.


Offline BobbyEverlast

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Steel UNO PID, Aeropress, Moka
  • Młynek: F4 E Nano, MYM54, Rhinowares
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Styczeń 2021, 21:30:27 »
Piłem wszystkie.
Bardzo przyzwoite kawy, jeżeli ktoś lubi takie smaki.
Przeraża mnie słowo "przyzwoite" w Twoim poście... :-) Wolałbym "znakomite, wybitne, doskonałe" :-) Ale to było przy Ariadnie! :-)

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka


Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Styczeń 2021, 21:57:02 »
Każdy lubi co innego.
Ja doceniam klasykę, ale jak dla mnie te kawki mają za dużo Robusty. Nie są wybitne ;).
Od MA bardziej Ci zasmakuje Hot Pair Espresso.

Offline BobbyEverlast

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Steel UNO PID, Aeropress, Moka
  • Młynek: F4 E Nano, MYM54, Rhinowares
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Styczeń 2021, 22:08:47 »
Każdy lubi co innego.
Ja doceniam klasykę, ale jak dla mnie te kawki mają za dużo Robusty. Nie są wybitne ;).
Od MA bardziej Ci zasmakuje Hot Pair Espresso.
A widzisz...to już jakaś wskazówka...
Co do "wybitne", to spotkałem tylko raz i to pod alternatywę: Guatemala Finca El Aguacate, zaparzona w aeropresie...i już nigdy później... :-( kawa to wieczne rozterki i rozczarowania...

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka


Offline qbaqba Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: Bezzera Magica S Pid, hario v60, kawiarka
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini, Kinu M47 Classic
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Styczeń 2021, 22:32:43 »
Kurcze tą Ariadną to faktycznie chyba wszystkich  zaskoczyłeś...piłem ją dawno temu ale wspominam ją raczej ciepło... Faktycznie każdy lubi coś innego. Jeden woli córkę a drugi teściową

Offline BobbyEverlast

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Steel UNO PID, Aeropress, Moka
  • Młynek: F4 E Nano, MYM54, Rhinowares
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Styczeń 2021, 23:11:24 »
Kurcze tą Ariadną to faktycznie chyba wszystkich  zaskoczyłeś...piłem ją dawno temu ale wspominam ją raczej ciepło... Faktycznie każdy lubi coś innego. Jeden woli córkę a drugi teściową
Pewnie...przecież z wszystkim tak jest...kwestia gustu...Pamiętam, że zamówiłem jej sporo, kombinowałem z przemiałem, ciśnieniem, temperaturą i nawet z preinfuzją w kolbie i bywało tylko gorzej a czasem tylko bardzo źle... :-) No nic, Ariadnę mam za sobą. Może podejdzie mi coś z tego co zaproponował kolega pj.w. A jeśli nie to dalej będę się rozczarowywał aż Janusz wymyśli sposób by Gran Bar trafił do mojego młynka. :-)

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5308
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Styczeń 2021, 23:17:03 »
Kurcze tą Ariadną to faktycznie chyba wszystkich  zaskoczyłeś

Mnie na pewno.

A tę piłeś: Hayb BLACK ESPRESSO BLEND
"Kraj pochodzenia: 80% Brazylia (Arabica) | 20% Indie (Robusta)
Profil smakowy: Czekolada Deserowa, Orzech włoski. Ciemno palony blend do espresso. Jeżeli do tej pory piłeś kawy we włoskim stylu i dopiero wchodzisz w świat kaw speciality lub szukasz kawy, która będzie do bólu klasyczna, z niską kwasowością i bez nut owocowych, Black Espresso Blend jest dla Ciebie! Polecamy jako mocne espresso we włoskim stylu"

« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2021, 23:29:29 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline BobbyEverlast

  • Wiadomości: 90
  • Ekspres: Steel UNO PID, Aeropress, Moka
  • Młynek: F4 E Nano, MYM54, Rhinowares
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Styczeń 2021, 23:32:07 »
Kurcze tą Ariadną to faktycznie chyba wszystkich  zaskoczyłeś

Mnie na pewno.

A piłeś Java 001? Co prawda bez robusty...
Nie, nie piłem...każda propozycja jest dobra bo szukam tego czegoś... Robusta w mieszance jest o tyle ważna, że wg mnie podbija tę pełnię body i goryczkę, której oczekuję. Muszę "to" czuć na języku...dziękuję za tę propozycję i spróbuję...

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka


Offline daniell Mężczyzna

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Styczeń 2021, 23:48:16 »
Z ciekawych kaw gdzie robusta daje o sobie znac to moge polecic JOLLY CAFFE FIRENZE (FLORENCE). Tylko nie pomyl z creama. Do tej pory pamietam jej smak, ale ostatnio czesciej jednak kupuję Ariadne ;)

Offline maciek-rz Mężczyzna

  • Wiadomości: 192
  • Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
Odp: Kawa do kolby
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Styczeń 2021, 23:56:00 »
Ja chyba muszę do pracy kupować podobne profile samkowe pod espresso.

Z takich pewniaków to również Bazzara choć ja kupuje Piacepuro.
New York - są wersję z Rubusta chyba, ja raczej 100% arabica preferuję
Coffee and Sons  Słoneczne Trio. Mimo średniego palenia jedno z moich większych zaskoczeń pod espresso.
Niestety wiele kaw jednak albo jest średnia, albo nie nasz gust, może metoda parzenia wymaga znacznej kotetky
Ostatnio taka Java 007 była totalnym rozczarowaniem.
Nad Ariadna myślę od dłuższego czasy czy nie wrócić.  Ostatnio piłem ją z 3-4 lata temu i też była sporym zawodem.

Włoskie kawy jednak trzymają poziom.

Zobqcz Euro Cafe Polish Horse chyba. DuO dobrych opini, choć jak wies, nic to nie znaczy.

No i jeszcze kwestia przygotowania. 
Może trzeba pokombinować  z mieleniem,  mocą ubicia itp

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi