forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: zamek w 17 Czerwiec 2015, 11:30:22
-
....czy ktoś próbował? Warto wydać 400 za kg?
-
W Filtrach mieli :D spytaj...
-
Moim zdaniem na te ziarna generalnie nie warto wydawać pieniędzy, choć tegorocznych nie piłem... Szczerze mówiąc Kenie/Etiopie COE stoją na podobnym poziomie, a kosztują często mniej niż połowę. Byłem kiedyś na cuppingu wszystkich batchy wystawionych na aukcję 2013, miałem okazję też pić i zaparzać cropy z 2012.
Jeżeli ktoś nigdy nie próbował to maks warto kupić 125g, żeby się samemu przekonać ;)
-
Małe wyjaśnienie: Java sprzedaje 250g za 100 pln a moje pytanie dotyczyło tylko tej geshy od Javy.
Próbować, próbowałem dawno temu samiuśką Esmeraldę lot 3 pb ze sweetmarias, jak jeszcze Panama w CoE była :P - pamiętam, że nic tak nie pachniało po zaparzeniu ale nie wiem czy tą Jave warto brać (tym bardziej, że to natural) czy to już inna bajka....
-
Możemy spróbować na spółkę... ;) OK? Wystarczy chyba 125g, żeby cokolwiek zaparzyć...
-
Piłem i nie zasmakowała mi. Java tradycyjnie zbyt mocno wypaliła ziarna do alternatywy.
-
pamiętam, że nic tak nie pachniało po zaparzeniu ale nie wiem czy tą Jave warto brać (tym bardziej, że to natural) czy to już inna bajka....
Ano trzeba przyznać, że ta kawa ma niepowtarzalny aromat ;) CP nie będzie mało, albo KB?
-
A ja po wypiciu Geishy z CP w zeszłym roku stałem się jej wielkim fanem i długo czekałem na ziarna tej odmiany w Polsce. Niestety, w wypale z Javy czuć, że ziarna miały spory potencjał ale został przepalony. Kawa nadal jest pitna i można się w niej doszukiwać ciekawych niuansów, ale na pewno nie jest to produkt warty 100 za paczkę...
-
Kupiłem i męczyłem te ziarna cały weekend - głównie przelew v60/bonmac i FP.
Po otwarciu paczki: aromaty klasycznej geishy i dobrego naturala z Etiopii...a la Nekisse czy Aricha. Pachniało w całym mieszkaniu i nawet żona poprosiła o kawę bez mleka (co się praktycznie nigdy nie zdarza).
Odnośnie palenia - nie sądzę by kawa była za mocno upalona - kojarzę, że jak paliłem Nekisse to kawa dostawała takiego koloru przy zupełnie jasnym upaleniu - C/C+ i też jak komuś wysłałem próbki to dostałem komentarz, że za mocno upalona ;D - ale niech fachowcy się wypowiedzą na temat palenia naturali z Etiopii.
Kawa najbardziej smakuje mi z FP i nieprzesiana.
Mniam kawka.
-
Tak, masz rację z tym kolorem.
-
...moje pytanie dotyczyło tylko tej geshy od Javy
Gesha, to tylko odmiana kawy która rośnie w różnych krajach i na każdej plantacji ma inne warunki. Dla tego nie wiem czemu porównujecie kawy z różnych palarni kiedy palarnie używają całkiem odmienny surowiec.
-
Gdyby ktoś chciał zaszaleć na święta, to właśnie pojawiła się Gesha.
-
Tak, jest bardzo ciekawa, by nie powiedzieć wybitna. Ja Geishy z Panamy nigdy nie próbowałem i ta kawa jest czymś czego wcześniej nie piłem. Jest wybitnie owocowa, bardzo selektywna, orzeźwiająca o najwyższej jakości kwaskowatosci. Póki co poszło przez Kalitę, AP i FP. W Kalicie wyszła najlepsza, ale jeszcze przede mną V60 i syfon. Także przemiał z Santosa dodaje jej selektywności porównując np z 1Zpresso JE.
-
Santos ma płaskie żarna?
-
Też ją mam. Mi średnio podchodzi i troszkę na siłę z nią dalej eksperymentuję zamiast sięgnąć po coś sprawdzonego. Na razie parzyłem ją w Cleverze i V60. W tym drugim starałem się o słodszy napar aby przykryć bardzo wyraźny wytrawno-winny kwas. Tak, ta kawa jest w mojej ocenie bardzo winna i chyba po prostu ten profil smakowy do mnie nie przemawia (póki co).
-
Tak Santos#4 posiada płaskie żarna.
-
Świetna im ta Gesha "wyszła" tym razem, bardzo intensywna, tak w smaku jak i zapachu. Ta winność faktycznie dość mocno zarysowana i z pewnością nie będzie to kawa dla każdego. Póki co parzyłem korzystając z Gabi A, V60 i Kality 155. Pierwsze dwa drippery dość mocno podbijały tą winność, ale i tak było smacznie. Kalita natomiast dała napar dużo bardziej zbalansowany, moim zdaniem póki co najlepszy.
Biorąc pod uwagę cenę 96zł za 200g to otrzymujemy tu bardzo dobry stosunek jakości do ceny, warto kupić :)
-
Tak, jednak Kalita, dziś jeszcze raz to powtórzyłem. Nie wiem dlaczego, ale w V60 wyraźnie mniej selektywna, choć wcześniej drobniej zmieliłem pod V60. Jeszcze muszę może powtórzyć próby i sprawdzić syfon mieląc wszystko tym samym młynem. Ona mi lepiej wychodzi przy krótkim przelaniu 17g/250ml w jakieś 1:40, tak do 2 min. Pierwszy raz zaobserwowałem też aż takie różnice w zależności od zastosowanego młyna.