Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next
11
Inne / Odp: UMIKOT - WDT Tool
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 11:09:31 »
To by wskazywało na bardziej równomierny opór kawy i brak kanałowania w przypadku zumikoconego ciastka, no i zdaje się, że do tego stworzono to narzędzie :).
12
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sokorn dnia Dzisiaj o 11:02:36 »
Fellow Stagg (3 stówy, własne filtry), Orea jest szklana i porcelanowa (okolice 50 euro), April Brewer szklany i ceramiczny (też dość drogi).

Tylko Orea jest dripperem z szybkim przepływem z wymienionych. Stagg X to wariacja na temat Kality z większą ilością dziur, który i tak pomimo tego potrafi się przytykać, a April to jednak inne podejście.
13
Inne / Odp: UMIKOT - WDT Tool
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kitsune dnia Dzisiaj o 10:42:19 »
Ciekawe, że z UMIKOTEM musiało mocniej 'napompować' do 'przebicia', ale za to jakie ładne kreseczki dzięki niemu, takie spokojne  :D
14
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kacperb dnia Dzisiaj o 10:39:58 »
Nie ma takiego nieplastikowego urządzenia?
Fellow Stagg (3 stówy, własne filtry), Orea jest szklana i porcelanowa (okolice 50 euro), April Brewer szklany i ceramiczny (też dość drogi).
15
Inne / Odp: UMIKOT - WDT Tool
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Jka57 dnia Dzisiaj o 10:23:31 »
I tym wpisem dyskretnie usuwam się z tej dyskusji.

Jednak nie dawało mi coś tam spokoju i kilka dni robiłem sobie takie małe sprawdziany.
Kawa ta sama, sitko, kolba i pozostałe parametry też takie same.
Zmieniało się tylko że raz było z umikot-em innym razem bez niego.
U mnie wyszło że z umitot-em i zajeFajną kawą od Gorana mam to wszystko spokojniejsze w smaku bardziej wyważone bez przewagi goryczki nad kwasowością czy na odwrót.

Tak to leciało.

bez umikota.jpg

z umikotem.jpg

Jka


16
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sokorn dnia Dzisiaj o 10:13:45 »
tylko z otwartym dnem?

Tak, B75 wpasowuje się w ten trend zapoczątkowany przez Orea i szybki przepływ w przeciwieństwie do Kality i ich "dziurek".
17
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 09:56:57 »
Ale idea jest taka jak Kalitki -- tylko z otwartym dnem? Filtry do Espro Bloom to jeszcze większe wyrafinowanie niż kalitkowe... ;)
18
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mr_blend dnia Dzisiaj o 09:42:14 »
Jest przerwa w dostępności filtrów dla Blooma, więc chwilowo nie pomogę.

Pozdrawiam,
Paweł
19
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 09:34:55 »
Zaczyna mi się podobać ten dripper. Na poczekaniu wymyśliłem przepis na bazie tego od Korea83, ale bardziej hardcorowy dla tej opornej Boliwii od DAKa i o dziwo wyszło fajnie. Do tego ekstrakcja bardzo wysoka ponad 23%, ale bez żadnych negatywnych aromatów, za to fajne body.  A było to tak

Doza: 12,5 g
Woda: 200 g 99 °C
Czas całkowity 3:05
Mielenie: dość drobne 5,1 na Ode2
Polewanie wolne
00:00 40g
1:00 do 100g
1:30 do 150g
2:30 do 200g

Przyjemna, słodko-kwaskowa, krągła, trochę podobna w charakterze do kawy z kawiarki, fajna z rana.  Choć ta wczorajsza w kalicie Brewisty z przepisu palarni była bardziej zniuansowana i miała fajny, długi posmak. Ciekawe czy uda się coś takiego uzyskać z B75.

Nie ma takiego nieplastikowego urządzenia?
Jest metalowy Espro bloom, Pawel z Blenda miał kiedyś takie w sprzedaży. 

Jest też coś takiego na kickstarterze z podwójną metalową ścianką.
https://www.kickstarter.com/projects/979303283/blossom-coffee-dripper-embrace-the-art-of-coffee-brewing
20
Dyskusje wokół kawy / Odp: Dojrzała kwasowość...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia Dzisiaj o 07:48:45 »
jak pomiary mają się do odczuć sensorycznych
O tym traktuje praca, której współautorem jest M. Munchow. Moim zdaniem, wszelkie ogólne opinie, tezy, twierdzenia dotyczące walorów sensorycznych produktów powinny być poparte analizą sensoryczną i statystyczną.
Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi