Zaczyna mi się podobać ten dripper. Na poczekaniu wymyśliłem przepis na bazie tego od Korea83, ale bardziej hardcorowy dla tej opornej Boliwii od DAKa i o dziwo wyszło fajnie. Do tego ekstrakcja bardzo wysoka ponad 23%, ale bez żadnych negatywnych aromatów, za to fajne body. A było to tak
Doza: 12,5 g
Woda: 200 g 99 °C
Czas całkowity 3:05
Mielenie: dość drobne 5,1 na Ode2
Polewanie wolne
00:00 40g
1:00 do 100g
1:30 do 150g
2:30 do 200g
Przyjemna, słodko-kwaskowa, krągła, trochę podobna w charakterze do kawy z kawiarki, fajna z rana. Choć ta wczorajsza w kalicie Brewisty z przepisu palarni była bardziej zniuansowana i miała fajny, długi posmak. Ciekawe czy uda się coś takiego uzyskać z B75.
Nie ma takiego nieplastikowego urządzenia?
Jest metalowy Espro bloom, Pawel z Blenda miał kiedyś takie w sprzedaży.
Jest też coś takiego na kickstarterze z podwójną metalową ścianką.
https://www.kickstarter.com/projects/979303283/blossom-coffee-dripper-embrace-the-art-of-coffee-brewing