forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Nataniel w 23 Sierpień 2020, 15:48:06
-
Macie jakieś swoje ulubione mieszanki do espresso z robustą ? Cieżko znalezc cos polecanego na forum. Z tego co próbowałem to
Rinfresco z caffe Polit- jak dotychczas moja ulubiona, ale pewnie tez ze wzgledu ze to była jedna z moich pierwszych kaw i kupowana lokalnie.
Arcaffe Mokacrema- Rowniez byly to moje poczatki z kawą ale bardzo mi smakowała. Typowo czekoladowo-orzechowe espresso. Nachetniej kupiłbym ją jeszcze raz jednak 125zl na kilogram kawy bez podanej daty wypalenia nie przekonuje
Ksieżycowa noc od Gregoria- Przyjemna kawa jednak jak na mój gust za mocno palona
Probówałem jeszcze Extra Selekt z Euro Cafe jednak nie pamiętam czy mi smakowała :doh:
Wszystkie te kawy charakteryzują się czekoladowo orzechowym smakiem w cappuccino i tym podobnych szukam. Macie jakieś swoje typy ?
Widziałem jeszcze Hot Pair od Antonia ale nie miałem okazji spróbować
-
Może nie do końca mieszanka z robusta, ale ostatnio zamówiłem Etiopię od Czarnej Kawki i jestem miło zaskoczony. Mi bardzo smakuje i żonie w mlecznej kawie tez. Widziałem, ze maja tez mieszanki jakich szukasz. Chociaż ich nie piłem (mam jeszcze Santosa jak się Etiopia skończy). Maja ceny przystępne wiec warto spróbować.
PS: gdybys chciał coś z wyższej półki to weź Mujeres z Euro Cafe albo Ariadne od Antonia.
-
Piłem mieszankę z Czarnej kawki jak ich brazylie i Etiopie. O ile Etiopia mnie zaskoczyła to mieszanka była dla mnie jakimś nieporozumieniem i nie zmęczyłem nawet połowy paczki. Mujares smaczna kawka jednak ten wątek jest przeznaczony mieszankom.
-
Polish horse od euro Cafe ma robuste. Jeden z moich ulubionych blendow.
-
Ostatnio Antica Tostatura Triestina Buonissimo to moja ulubiona mieszanka. Mam w kolejce więcej kaw z tej palarni ale wszystkich jeszcze nie spróbowałem, czekają w szafce na swoją kolej.
-
@skansen Skusiłbym się ale palona ponad 2 miesiące temu. Jak pojawi sie swiezy wypał to na pewno zamówię
-
Ja bardzo polecam Espresso R - Manufaktura Kawy.
Najlepiej mi smakuje z przepisu z małym uzyskiem (1:1.5) i dłuższym czasem parzenia (35 sek).
-
Ariadna od @Antonio ma 20% robusty a A+ 10%
Polish Horse od @ranGo
polecam też kupić robustę u Antonio (nie próbowałem od Gorana) i jesteś w stanie "wzmocnić" każdą arabikę - czasem naprawdę wiele zyskuje - także jeśli idzie o smak - ja celuje w proporcje 20-25% robusty
-
@jakub_stanecki O Ariadnie nie wiedziałem, będe musiał spróbować. Co do samej robusty to wolę zostawić roasterom robienie mieszanek, chociaż też kiedyś mieszałem Brazylie Santos z Robusta Kemerun Boyo i było dobrze
-
Moja krótka subiektywna opinia.
Mieszanki Espresso z Czarnej kawki do automatu ujdą jak trafisz na dobrą partię (moim zdaniem jest duży problem z powtarzalnością wszystko zależy na jaką partię trafisz). Ta sama kawa zaparzona w Oscarze niestety porażka, zwłaszcza jeśli masz porównanie z innymi kawami. Przestałem tam kupować ze względu na loteryjną jakość niestety :(
Polish horse od Eurocaffe polecam, choć mi bardziej od nich smakuje Mujeres
Ariadna od Antonio polecam (pół rodziny było zachwycone :)
Hot Pair - mi nie podeszła (może jeszcze nie dorosłem ;) ale to kwestia gustu moim znajomym bardzo smakowała trzeba będzie jeszcze kiedyś spróbować.
Retro espresso z palarni Blend - jeśli smakuje Ci kawa zbliżona do włoskiej to powinno Ci smakować - moim zdaniem jest dobra
a na koniec moim zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny - Czorna z palarni Blend da radę i w automacie i w kolbie - jako kawa codzienna naprawdę ok.
Z Blend najbardziej polecam Kolumbie, nie tylko moim zdaniem najlepsza z kaw jakie do tej pory testowałem.
Smacznego smakowania kawka :)
-
Hot Pair - mi nie podeszła (może jeszcze nie dorosłem ale to kwestia gustu moim znajomym bardzo smakowała trzeba będzie jeszcze kiedyś spróbować.
Różnica między Ariadną a Hot Pair jest ogromna. W Ariadnie jest spokojna Brazylia i 20% fajnej robusty. W HP jest bardzo "wyuzdana" (obróbka naturalna, dużo owocowych aromatów, spora kwaskowatość) Kolumbia La Claudina i aż 40% robusty. HP jest bardzo "mocnym" doświadczeniem.
-
Ja bardzo polecam Espresso R - Manufaktura Kawy.
Najlepiej mi smakuje z przepisu z małym uzyskiem (1:1.5) i dłuższym czasem parzenia (35 sek).
Z mieszanki Espresso od nich nawet przelew robiłem i wychodziła świetna kawa. Oczywiście bez owoców itd, ale jako kawa śniadaniowa, o smaku kawy doskonała.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Ostatnio Antica Tostatura Triestina Buonissimo to moja ulubiona mieszanka.
Nie jest zbyt kwaskowata (cytrusowe nuty) ta kawa?
-
Raczej nie. To jednak z kaw które zabrałem na wyjazdy do rodziny. Kawy dobierałem w ten sposób, by były w miarę świeżo palone i odpowiadały szerokim gustom. Czyli żeby nie była zbyt kwaśna:) Wśród nich była właśnie wspomniana mieszanka. Jest to wg mnie jedna z "kompromisowych" mieszanek godzącą zwolenników kaw jaśniej palonych i typowo włoskich.
-
Raczej nie. To jednak z kaw które zabrałem na wyjazdy do rodziny. Kawy dobierałem w ten sposób, by były w miarę świeżo palone i odpowiadały szerokim gustom. Czyli żeby nie była zbyt kwaśna:) Wśród nich była właśnie wspomniana mieszanka. Jest to wg mnie jedna z "kompromisowych" mieszanek godzącą zwolenników kaw jaśniej palonych i typowo włoskich.
Nie przepadam za zbyt jasno paloną kawą, ale namówiłeś mnie, zamawiam ;)
-
Bardzo fajne jest Espresso Special z Manufaktura kawy, aktualnie na wyjeździe i parzona w starym automacie, ale daje radę :)
-
Ja ostatnio przerobiłem z Manufaktury Escobar i Espresso i cały czas miałem wrażenie, że pozostawiają jakąś ziemistość, cierpkosc.
Teraz mam z Hayb Brazylię i tego nie ma.
Nie potrafię odgadnąć co to mogło być w tych dwóch ławach, ale odbieralo teoche przyjemność z picia.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Spróbuj którejś Mokito od Silesiusów. Każdy kolor to inna zawartość robusty - zaczyna się od bianco (tylko arabica).
-
Jakiś czas temu kolega @raffson polecał mieszanki Dinzler. Skusiłem się na kilka paczek więc niedługo dam znać czy rzeczywiście są warte grzechu.
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Gdyby się okazało, że nie lepsze od polskich, to nie omieszkaj o tym napisać na niemieckich forach.
-
Gdyby się okazało, że nie lepsze od polskich, to nie omieszkaj o tym napisać na niemieckich forach.
Znowu zaśmieca Pan wątek... Proszę, niech Pan sobie odpuści tego rodzaju, nic nie wnoszące, komentarze.
-
:diabelek:
Przepraszam, patriotyzm lokalny prosto z "kitchen"
P.S. Tu nie urząd, tu sobie nie panujemy.
-
:diabelek:
Przepraszam, patriotyzm lokalny prosto z "kitchen"
Chyba z lobby kawowego na forum :P
-
miotla Chyba hobby kawowego kawka
-
z lobby kawowego na forum
A kto go opłaca? :mrgreen:
-
Ło Panie, lepiej nie wiedzieć... Powinniśmy raczej szukać kogo to lobby opłaca a nie kto je opłaca, bo to może być straszna wiadomość :D
-
jak to kto?
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Otóż jestem częścią tej społeczności jak i poniekąd jej zaplecza. Czuję się zobowiązany strzec pewnych wartości takich jak merytoryczność i rzetelność wypowiedzi. Interes, którego bronię, to poziom tego forum. Może mi się tylko wydaje, ale jest w naszym wspólnym interesie, aby ciągnąć jakość w górę, a nie odwrotnie.
Jeśli te kilka powyższych postów to obrona merytoryczności i rzetelności wypowiedzi to gratulacje. Brawo Panie Krystianie!
-
Otóż jestem częścią tej społeczności jak i poniekąd jej zaplecza. Czuję się zobowiązany strzec pewnych wartości takich jak merytoryczność i rzetelność wypowiedzi. Interes, którego bronię, to poziom tego forum. Może mi się tylko wydaje, ale jest w naszym wspólnym interesie, aby ciągnąć jakość w górę, a nie odwrotnie.
Jeśli te kilka powyższych postów to obrona merytoryczności i rzetelności wypowiedzi to gratulacje. Brawo Panie Krystianie!
Rozumiem, że z kolegami rozmawiasz tylko na temat do załatwienia i żadnych pobocznych. Otóż forum jest społecznością i tzw. offtopic jest czymś naturalnym i pożądanym, bo tworzy naturalne relacje między ludźmi.
Poza tym bierzesz tekst, który dotyczy innej sprawy tj. nierzetelnego porównania z innego wątku.
-
Poza tym bierzesz tekst, który dotyczy innej sprawy tj. nierzetelnego porównania z innego wątku.
Ale on kolejny raz wyciąga rzeczy dotyczące zupełnie czegoś innego. Poza tym te 29 minusów z powietrza się nie wzięło...
-
Proszę admina o posprzątanie. Kolejny temat zaśmiecony
-
Poza tym te 29 minusów z powietrza się nie wzięło...
Znam takich co mają duuuużo więcej minusów a z powodzeniem prowadzą biznesy na tym forum.... więc, Panie siewcu, to żaden argument. kawka
Również jestem za posprzątaniem tego wątku.
-
Pierwsze kontakty bez szału.
Poprawna, aż można za bardzo. Taka grzeczna.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200929/8d9924db50111faba10ec4735647dec6.jpg)
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
A ja uwielbiam :)
Mogę pić w każdej ilości.
-
@maciek-rz Profil smakowy na opakowaniu wygląda ciekawie a jak w rzeczywistości to odczuwasz ? Aktualnie pije Czorna Pantere z palarni Blend i moge polecic jako alternatywe dla Extra Selekt z Euro Cafe. Nastepne w kolejce to Retro espresso
Mały update
Ostnio zamawiałem Mujaresa i Extra selekt i Mujaresa klasowałbym na najlepsze espresso jakie robiłem do tej pory. Co do extra Selekt to jest super w cappu,jednak do picia samego espresso bym jej nie wybrał, pod tym wzgledem Czorna Pantera jest bardziej uniwersalna w moim odczuciu
-
Aktualnie pije Czorna Pantere z palarni Blend
Też aktualnie pije czorna pantera, ale jakoś za bardzo mocno odczuwalna robusta co mi nie pasuje. Lubię nuty robusty ale jak zaczyna dominować to już nie koniecznie.
-
Maciek, a możesz napisać w jakich proporcjach robisz kawę? Też mnie ciekawi ta kawa, tylko czekam na jakąś świeżą okazję aby zamówić na próbę 250g.
Co do Czornej to też aktualnie ją piję i robustę słabo czuję :) - robię ją w proporcjach (około) 1 : 2,5, bardziej mi tak smakuje niż 1:2.
@avidrock - spróbuje może w tych proporcjach?
-
Co do Czornej to też aktualnie ją piję i robustę słabo czuję - robię ją w proporcjach (około) 1 : 2,5, bardziej mi tak smakuje niż 1:2.
Spróbuję tak jak mówisz 2,5. Chociaż przyznam raz chyba za mocno ubiłem i wyszło takie Ristretto w smaku bardziej słodkie, miodowe, palony karmel. Dozę miałem 19 gr. a na wyjściu bodajże 30 gr. Ogólnie kawa na pewno ma duże pole do popisu
-
U mnie zazwyczaj doza 19,5g do sitka VST - wychodzi dalej gęsta i jest jakby bardziej rozwinięta moim zdaniem.
-
1:2,5 będzie w punkt
U mnie się leje 29 sekund i jest gdzieś tam w tle, z pewnością większe skondensowanie robusi uwypukla jej smak. Przy szocie 28-29 sekund będzie smacznie
-
Przed chwilą spróbowałem z przepisu @mr_blend i jest dobrze. Gorzka czekolada, prażone orzechy i na koniec jakby na dnie filiżanki kropelka soku z cytryny się zataiła ;)
-
Maciek, a możesz napisać w jakich proporcjach robisz kawę? Też mnie ciekawi ta kawa, tylko czekam na jakąś świeżą okazję aby zamówić na próbę 250g.
Co do Czornej to też aktualnie ją piję i robustę słabo czuję :) - robię ją w proporcjach (około) 1 : 2,5, bardziej mi tak smakuje niż 1:2.
@avidrock - spróbuje może w tych proporcjach?
Wstyd się przyznać ale nie wiem jakie proporcje.
Mam sitko jakieś pro ale Ascaso 18g. Kawa leci od włączenie 25-29 sec. Kawy miskę do sitka na maksa, bo robię dwa espresso na raz zawsze.
Bawiłem się młynkiem i zawsze kawa wychodzi ok, czasem dobra. Ale bez efektu Wow.
Taka klasyczna włoska. Nie odczuwam w niej nic poza kawą. Na końcu posmaku tytoniu, ja to tak określam.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Mi z tego sitka różnie wychodziło - po zmianie na VST i przy dopasowanym tamperze, oraz NPF wszystko się zmieniło na dużo lepsze - może też tak spróbuj ;).
-
Mi z tego sitka różnie wychodziło - po zmianie na VST i przy dopasowanym tamperze, oraz NPF wszystko się zmieniło na dużo lepsze - może też tak spróbuj ;).
No myślałem nad VST ale to podobno miało być identyczne:D
No i teraz tamper mam za mały, bo poprzednie sitko miało ranty.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Pierwsze kontakty bez szału.
Poprawna, aż można za bardzo. Taka grzeczna.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200929/8d9924db50111faba10ec4735647dec6.jpg)
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ta kawa to chyba byla jakas źle przechowywana. Od samego otwarcia, a data palenia wtedy to było chyba 2-3 miesiące nie dawała cremy, w smaku nijaka.
Wczoraj otworzyłem paczki od La Cava i od razu crema, inny świat.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
-
Jako że pojawiła się opcja allegro smart za darmo dla studentów, wziąłem sobie za cel wytestowanie większości kaw z Palarni Blue Orca. Na pierwszy ogień poszła mieszanka https://allegro.pl/oferta/kawa-la-storia-gusto-delicato-1kg-swiezo-palona-9866988614?snapshot=MjAyMC0xMS0yM1QxNTo1NDowNC40NzRaO2J1eWVyOzNhMmZjOTA1ZWRlZTNmZWRmNzI1OGQ1MThmNTRjMTFkZTlkZDlmZmNlM2UzMTUyZTU1NTAyNWNjZTkwYmI3YzA%3D Blend zawierający 20% robusty. Będzie to moja ostatnia przygoda z tą kawą, w espresso jest płaska w smaku a przy mlecznej jest przyjemnie orzechowa, w sumie to czego oczekiwałbym po kawie za 40zł
-
Z "tanich palarni" na allegro - tylko Santos ;) ze świadomoscią, że pijesz kawę za 40zł i spodziewasz się że bedzie lepsza niż Woseba i Lavazza - wtedy się nie zawiedziesz - cokolwiek innego - Eurocafe bije na głowę a cena podobna...
przeszedłem juz i blueorcacafe i czrnakawka - i santos do przelewów - sprawdza się - reszta... jak piłeś kawy od Gorana - zadaj sobie pytanie czy warto ;)
-
@jakub_stanecki Piłeś blendy od LaStoria ?
-
@jakub_stanecki Piłeś blendy od LaStoria ?
Nie - ale kilka kaw z czarnakawka i z blueorcacafe - i wniosek jedne - Santos tak - bo za 40zł nic lepszego nie dostaniesz - cała reszta - jakbym miał dopłacać - wolę coś sprawdzonego
Akurat ten blend jest w dobrej cenie - ale z w/w palarni - i tak napisałem - ich kawy do 50zł - bronią się ceną - są warte tyle ile kosztują!!! i bardzo je polecam na początek - są zdecydowanie lepsze do nauki espresso na nowym sprzęcie niż kawy marketowe w podobnej cenie czy droższe a także sprawdzają się np. w przelewach w biurze - gdzie "wszyscy" twierdzą, że Lavazza to ta "lepsza kawa" ;) natomiast nie widzę żadnego sensu kupowania ich gdy już poznasz jak smakuje naprawdę dobra kawa - jeśli możesz kupić kawy u Gorana w podobnej cenie jak te droższe z w/w palarni i im podobnym
Dodam jeszcze, że to co mnie przekonało do "zmiany" przekonań - to bardzo nierówna jakość kawy - raz była naprawdę świetnie wypalona, innym razem - ciężko było uzyskać poprawne espresso, kolejnym razem znowu całkeim ok - a potem znowu loteria...
Nie przeszkadza mi to w Mellita Aroma Fresh w szkole ;) ale... przeszkadzało mi w espresso :D
-
Rownież piłem kawy z Czarnej Kawki, jendnak te mi w ogole nie posmakowały. Jako że nikt tego nie pił myślę że warto spróbować i dać znać czy któraś jest lepsza od innych pomimo ze to dośc subiektywne. Sam najcześciej zamawiam u Gorana i smakowała mi wiekszość jego wypałów, jednak La Storia to segment kaw praktycznie dwuktrotnie tańszych i chce dać im szanse, pomimo że nie mam większych oczekiwań
-
Jako że nikt tego nie pił
Myślę że pili, tylko się nie przyznają :evil:
Pomijając subiektywność smaku, przy losowej jakości kawy czy jej wypału, to mija się z celem.
-
Dante kiedyś napisał - "Lasciate ogni speranza". Te słowa pasują do poszukiwań tanich i jednocześnie dobrych kaw.
-
"Lasciate ogni speranza"
👍
-
Nie jest to jakość speciality lecz kawa jest dobra i na pewno sa wsrod nich lepsze i gorsze