Cześć, jestem nowy na tym forum i dopiero zaczynam swoją. Poczytałem trochę o młynkach, m.in. tutejsze artykuły wprowadzające
"Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzenie w świat kawy" oraz "Kilka słów o młynkach", więc mam jakieś podstawy teoretyczne, jednak mam jeszcze kilka wątpliwości głównie jeśli chodzi o wybór młynka. Zamierzam używać młynka głównie pod metody alternatywne (tak naprawdę dopiero szukam swojego smaku) tj.:
AeroPress, FrenchPress, Drip.
1. Wybór między elektrycznym a ręcznym
z elektrycznym rozważam: Graef CM702, Wilfa CGWS-130B, Nivona Cafe Grano 130
z ręcznych z uwagi na dobry stosunek ceny do jakości (z tego co wyczytałem) stawiam coś z:
Xeoleo, 1Zpresso
a) Czy każdy z wymienionych przeze mnie młynków ręcznych będzie lepszy od tych które wymieniłem jako automatyczne?
b) W czym będzie tkwić różnica?
c) W/w młynki ręczne pomogą uzyskać lepszy (równiejszy przemiał) od tych w/w elektr.?
2. Jeśli zdecydowałbym się na ręczny (choć to jeszcze zależy co powiecie w pkt1.) Xeoleo, 1Zpresso to jaką średnicę powinienem wybrać i jakie to ma przełożenie w stosunku do konkretnej metody zaparzania kawy np. Xeoleo ma występuje w wariantach 45 i 50 mm
gdzie 1Zpresso ma średnicę 48mm, ale za to różne serie co przekłada się chyba na kształt żaren (jak poniżej)
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=dlattach;topic=7983.0;attach=14564;image a) która średnica i który kształt żaren będzie odpowiedni dla metod AeroPress, FrenchPress, Drip?
b) w przypadku 1Zpresso widzę, że jest jeszcze wersja MYM54 (seria Q) oraz pojawiła się jeszcze nowa wersja (v2) zwykłej serii.
edit: Z tego co widzę na stronie nie ma już serii JS: