Autor Wątek: Jakie żarna pod espresso?  (Przeczytany 8740 razy)

Offline nossy

  • Wiadomości: 76
  • Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, moka, przelew Philips hd, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Ascaso I-1 Inox Black, Eureka Mignon Specialita
Jakie żarna pod espresso?
« dnia: 02 Listopad 2019, 11:33:30 »
Witam,jak w temacie...zacząłem czytać nieco o młynkach chcąc wymienić swojego graefa cm702 na coś lepszego. Budżet jest jednak nieco ograniczony więc w grę na tą chwilę wchodzi zakup podstawowego młynka. Jeśli chodzi o wygląd to spodobał mi się lelit fred z żarnami stożkowymi do 40mm, nieco droższe są ascaso mini i macap z żarnami płaskimi. Płaskie żarna o średnicy 50mm ma również Eureka Mignon, ale tam chyba nie ma podejścia pod kolbę więc odpada. Jak to jest zatem jeśli chodzi o różnicę miedzy żarnami stożkowymi, a płaskimi względem przygotowania espresso w domu. Pamiętając, że budżet na młynek i nowy ekspres jest nieco ograniczony. No bo oczywiście liczę się z tym , że różnica między zestawem za ok 2500zł względem zestawu za 5-7tysi jest oczywiście odczuwalna w samej kawie. Kawa oczywiście świeżo palona z lokalnej palarni.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopad 2019, 11:43:00 »
Rozważ zakup używanego ale "bezkompromisowego" młynka z żarnami 64mm. Coraz więcej na rynku okazji i możliwości kupna bardzo dobrych młynków gastronomicznych w cenach nowych "maluchów" ;).

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopad 2019, 12:30:30 »
No bo oczywiście liczę się z tym , że różnica między zestawem za ok 2500zł względem zestawu za 5-7tysi jest oczywiście odczuwalna w samej kawie.
Tak ale tą różnicę najczęściej robi młynek więc zwróć na niego szczególną uwagę. Tak jak pisze wyżej Antonio rozważ zakup używanego młynka gastronomicznego. W okolicach 1000 zł jesteś w stanie upolować niezniszczalny młyn z 75 mm żarnami. Nie kieruj się wyglądem. 😉

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopad 2019, 13:54:05 »
Eureka Mignon, ale tam chyba nie ma podejścia pod kolbę więc odpada.
Są różne wersje tego młynka. Ty patrzyłeś pewnie na tą z zasobnikiem. Pozostałe mają właśnie podejście na kolbę i widelec.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2019, 13:55:37 »
Nie kieruj się wyglądem.
Z jednej strony dobra rada, ale czasem pociąga konieczność wymiany drugiej połowy. Życie to sztuka kompromisów.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopad 2019, 16:06:04 »
A ręczne wchodzą w grę?
Pharos 2.0, 1zpresso JE / JE Plus.
A może budżet wytrzyma Niche Zero?
Parę osób chwali u nas Settle 30 AP.
I-1 od ASCASO, może jakiś używany trafisz za grosze.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2019, 16:08:12 wysłana przez pj.w »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4840
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopad 2019, 16:43:55 »
Tak jak pisze wyżej Antonio rozważ zakup używanego młynka gastronomicznego. W okolicach 1000 zł jesteś w stanie upolować niezniszczalny młyn z 75 mm żarnami. Nie kieruj się wyglądem.

To sugeruje, że młynki nie gastronomiczne nie są niezniszczalne, są awaryjne. Świeżym użytkownikom muszę więc wyjaśnić że nie jest to zgodne z prawdą. Młynki generalnie są urządzeniami mało awaryjnymi. Bardzo rzadko trafiają do serwisu. Wszystko jedno czy gastro czy domowe. Żarna nawet w młynkach domowego użytku wystarczają na 400 - 500 kg kawy. A są one najbardziej narażonym na uszkodzenia elementem młynka. Sugestie aby nie kierować się wyglądem do mnie nie trafiają. Kuchnia to nie złomowisko, ludzie kupując sprzęty do domu zwracają uwagę na ich wygląd oraz wzajemne dopasowanie a projektanci / producenci starają się te oczekiwania zaspokoić.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopad 2019, 17:49:54 »
Januszu, sugerujesz, że wystawiłbyś w szranki mlyneczek Ascaso i mini z gastronomicznym mlynkiem z żarnami 64 czy 75mm pod kątem żywotności, wytrzymałości i jakości przemiału? Nie robmy koledze wody z mózgu... 😉
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2019, 17:55:43 wysłana przez jancewicz »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4840
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopad 2019, 18:01:16 »
W warunkach domowych ? Przy namielaniu po kilka kaw dziennie ? Spoko ! Prędzej Ci się młynek znudzi niż zniszczy. Wszystko jedno który.
I nie przenoś tego na gastronomię. Szczególnie we Włoszech gdzie w jednym lokalu bywa zużycie 100 kg dziennie. Młynki gastronomiczne są do gastronomii. I to nie takiej jak u nas. U nas bywa, że jak kawiarnia zużywa 10 kg w miesiącu to jest to już dobry wynik. Tyle to i na domowym dadzą radę przez wiele lat.  ;)
Nie mówiąc o tym, że niektórzy w domu też tyle kawy miesięcznie zużywają.
Ja pisałem o niezniszczalności a Ty dorzucasz do tego jakość przemiału. OK! Jakość przemiału będzie lepsza w młynkach z dużymi żarnami. Ale objawi się szczególnie przy kawach jasno palonych. Nie wszyscy są wielbicielami takich kaw. Ostatnio na różnych forach deprecjonuje się kawy włoskie. Określa się je spalenizną, smołą i innymi epitetami. Tymczasem espresso powstało we Włoszech. Dla przeważającej ilości osób odwiedzających Włochy to co chcą pić w domu to jest espresso takie jak we Włoszech. Bez kwasków, cytryn itp. I w przypadku takich kaw młynki z mniejszą średnicą żaren będą wystarczające. Tylko nieliczni odnajdą jakąś różnicę w jakości przemiału.  I być może nawet w tym gronie przy teście w ciemno wiele osób by nie odróżniło espresso wykonanego na takiej kawie z młynka z żarnami 54 czy 55 mm od espresso wykonanego na tej samej kawie z młynka gastro.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2019, 18:16:47 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopad 2019, 18:11:09 »
Tu masz super młynki w dobrej cenie. h ttps://www.olx.pl/oferta/mlynek-do-kawy-CID619-IDBRn3t.html#e6d7c4c43d
Lub tutaj h ttps://www.olx.pl/oferta/sprzedam-profesjonalny-mlynek-cunill-CID628-IDBnn4q.html#e6d7c4c43d
Szukaj okazje się trafiają
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2019, 18:19:13 wysłana przez hlary »

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopad 2019, 18:16:29 »
To sugeruje, że młynki nie gastronomiczne nie są niezniszczalne, są awaryjne. Świeżym użytkownikom muszę więc wyjaśnić że nie jest to zgodne z prawdą. Młynki generalnie są urządzeniami mało awaryjnymi.
Są młynki i młynki. Jeżeli chodzi o Baratze Precisio, mam zgoła odmienne zdanie jeżeli chodzi o espresso. To nie jest kwestia przypadku czy złego użytkowania. Mocowania tych żaren aż proszą się o awarie. A młynków opartych o podobny patent jest na rynku co najmniej kilkanaście. Ok Ascaso I2 to inny patent ale nie przenosił bym tego zaraz na wszystkie. Przemiał pod espresso jest jednak wymagający i to co  się sprawdzi przy przelewach przy espresso nie musi długo przetrwać.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4840
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Listopad 2019, 18:24:52 »
Baratza jest produkowana na Tajwanie. Nie umniejszając nic tej marce to ja jednak widzę jej parę wad. I to nie tylko w przypadku Precisio. Także Sette. Przyznam się szczerze, że pisząc to nie miałem na myśli tej marki. Bardziej opierałem się na doświadczeniu moim i moich klientów. A jest to już bardzo długie doświadczenie bo od 2005 r.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopad 2019, 18:51:46 »
Szczególnie we Włoszech gdzie w jednym lokalu bywa zużycie 100 kg dziennie.

Podasz nazwę lokalu?
Przy założeniu ze jest otwarty 12 godzin wychodzi średnia 433 kawy na godzine. Coś ciężko mi w to uwierzyć, chyba ze stoi tam 8 trzygrupowych maszyn i pracują non-stop przez 12 godzin.
Zakładam ze używają podwójnego sitka i jednorazowo sypia 18 gramów kawy. Jeśli mniej to liczba analogiczne wzrasta
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2019, 18:56:50 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Listopad 2019, 19:25:23 »
Myślę, że bliżej prawdy jest 10kg ale kto wie? Może i są tam gdzieś takie kombinaty gdzie przewija się 10 tys. ludzi dziennie ;).

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Jakie żarna pod espresso?
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Listopad 2019, 19:50:23 »
Myślę, że bliżej prawdy jest 10kg ale kto wie? Może i są tam gdzieś takie kombinaty gdzie przewija się 10 tys. ludzi dziennie ;).


W 30kg dziennie jestem w stanie uwierzyć w ostateczności (w irlandzkim Microsofcie tyle schodzi w 8 godzin, tyle ze tam nie ma kasy, ani żadnego serwisu, tylko okienko z kawą. Plus trzy trzygrupowe LaMarzocco i 10 baristów, jeden na shotach, drugi na mleku, trzeci robi arty) Choć w normalnym miejscu i serwisie to malo realne.
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi