Na razie ciężko mi idzie z moim nowym ekspresem, QM Rubino +.
Jest to system z grupą E61, Boiler 1.8 l + HX z PID-em, który ma również timer i pre-infuzję regulowana w zakresie: 0 - 10 sekund.
Ja ustawiłem pre-infuzję na 7 s.
Dobra kawa wychodzi 1 na 4 !
Ale nadzieja jest, bo czasami wyjdzie dobra
Czy mieliście kiedyś ekspres HX z PID i swoją rutynę parzenia ?
Myślę na przykład o flush przed parzeniem?
W instrukcji od producenta pisze tak:
1) włącz ekspresu i poczekaj ,aż bojler napełni się wodą
2) spuść trochę wody z grupy,
3) następnie poczekaj aż: temperatura ( w bojlerze ?) osiągnie wartość zadaną ( ustawienie fabryczne 123 stopnie C, regulowane) i ciśnienie min: 1 bar
4) podnieś dźwigienkę i zaparz kawę
Niektórzy piszą, że ponieważ grupa E61 się przegrzewa trzeba spuszczać wodę przed parzeniem.
Inni, że jak jest stabilna temperatura w bojlerze ( PID mi to reguluje) i obieg wody w termosyfonie, to temperatura grupy powinna być OK.
PID pokazuje temperaturę w bojlerze i wydaje się ona być stabilna, mogę regulować wartość zadaną, ale nie wiem jak to się przekłada na temperaturę grupy.
Jak tego nie ogarnę metodą prób i błędów, to zamontuję termometr na głowicy !
Wysłałem zapytanie do producenta, może coś podpowiedzą ?