Ja bym jeszcze na chwilkę wrócił do termobloku. Ostatnio trafiłem na recennzję pewnego ekspresu ( jak nie ma znaczenia ). Facet najpierw kupił Lelita Victorię ale cos mu nie pasowało i oddał. Potem miał Ascaso Uno z PID z termoblokiem i zwrócił uwage na dwie rzeczy :
Stabilnośc temperaturowa termobloku ma ogromne powiązanie z przepływem wody : Cytuję
But the taste was much less constant, than the "soulless" numeric parameters. Guessing why? Thermocoils have a huge problem which, probably, is the reason why they are not used widely even though their idea is looking super-cool (cheap in production, have very short warm-up time and close to zero recovery time, and you don't keep same water hot in the boiler for weeks). They look ideal, but they are installed literally in a few models among hundreds on market. Have you already guessed what the issue is? OK, here is the answer:
brew temperature is flowrate dependent. A slow flowing shot will be hotter, a faster flowing shot will be cooler. Copypase from the Internet: "small flowrate differences will have a rather dramatic effect in temperature. For instance, a shot that flows 10% faster will have a brew temperature that is about 7°c lower. Same goes for faster flowing shots".
Czyli stabilność temperaturowa jest zachowana tylko i wyłącznie w przypadku odpowiedniego przepływu wody. I teraz przy jakim przepływie wody PID był kalibrowany przez inżynierów. Czy przy przepływie dla ratio 1:3 czy może 1:2 bo różnica może być bardzo duża.
Warto by to wiedzieć
Drugą kwestia było dozowanie wolumetryczne które w istocie nie do końca takie jest : Cytuję
I didn't know all that when I was buying the Ascaso (I found that info just after that
) and bought it because it had volumetric dosing. Which... didn't work! Weight of each shot was too different, looking more random than pre-programmed. Soon, I paid attention, that the dosing was programmed by time (even though it's officially called "volumetric"). Unfortunately, that kind of programming doesn't work for me since my habit is to use the time as the indicator of grind size correctness while the brew ratio (i.e. the shot weight) is kept constant. For example, for the same brew ratio, the difference in the taste of a 20 sec and a 35 sec shots will definitely be felt, but it will not be super-drastic (any of these shots will be drinkable even if not ideal), so I have enough room for a mistake in grind size. But if the time pre-programmed, and I get 30 g once, and then 40 gr (absolutely different brew ratios!), the difference in taste will be huge.
Oczywiście HX to też pewnego rodzaju termoblok tylko zamiast metalu wodę grzeje woda. Pojemność układu HX jest chyba jednak nieco większa niż te 12ml w termobloku co być może powoduje że przepływ wody ma mniejsze znaczenie. Tego nie wiem
A tak swoją drogą: W Ascaso chyba jest rozwiązanie które nie jest termoblokiem tylko nazywa się thermocoil - podobno lepsze ale to już chyba Pan Janusz wie.