Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1068858 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3630 dnia: 17 Kwiecień 2020, 17:12:40 »
Może proponuj najdroższą aktualnie w ofercie?

A na poważnie, jeżeli ktoś ma takie pytanie to oznacza, że zaczyna.
Proponowałbym kawę prostą w obsłudze, taką którą nie trzeba za drobno mielić, da ładną cremę przy w miarę poprawnych parametrach parzenia. Najczęściej początkujący nieoparzającą, więc coś jednak zdecydowanie wypalone, co da radę przy za niskiej temperaturze i zbyt grubym przemiale. E1?

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3631 dnia: 17 Kwiecień 2020, 17:54:31 »
Co jakiś czas ktoś mnie zapytuje o kawę: możliwie niegorzką i niekwaśną.
Polecaj Ariadnę :)
po pierwszej szklance się zakochałem :)

Komu nie zrobiłem - każdemu smakowała - niezależnie od metody, i maszyny - z tych które próbowałem - najbardziej uniwersalna :)
Never Give UP †

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3632 dnia: 17 Kwiecień 2020, 18:20:19 »
Komu nie zrobiłem - każdemu smakowała
Mi nie smakuje ;)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3633 dnia: 17 Kwiecień 2020, 19:41:02 »
Komu nie zrobiłem - każdemu smakowała
Mi nie smakuje ;)
Mi smakowała kiedyś, bardzo. Teraz odbieram ją jako zbyt wulgarną. Smak nie jest dany raz na zawsze, to bardziej droga niż miejsce.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3634 dnia: 17 Kwiecień 2020, 20:42:32 »
Mi nie smakuje
Ale Tobie nie robiłem ;)
Never Give UP †

Offline Maestro1984 Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL041E
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP (+regulator przemiału z 270)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3635 dnia: 19 Kwiecień 2020, 11:54:56 »
Red Espresso jest świetne. Z ciekawości daj znać jak Twoja opinia i czy Ci podeszło smakiem.
Niestety dla mnie zbyt owocowa - nie tego szukam w kawie 🙂
Co do tego że można posłodzić i pić z mlekiem to się zgadzam ale po prostu mam pewne obawy czy to co mi wychodzi z ekspresu stało wogóle koło espresso czy jest to jednak coś co nawet nie jest akceptowalne z punktu widzenia bardziej doświadczonych pijaczy kawy 🙂

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3636 dnia: 19 Kwiecień 2020, 12:25:12 »
Spróbuj kawy które Ci polecałem.
Red jest świetne, ale na pewno nie w Twoim guście na ten moment. Nie wiem kto Ci to polecał, ale nie tędy droga.

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3637 dnia: 19 Kwiecień 2020, 13:43:27 »
Jeżeli wyczuwasz owocowość to pewnie kawa wychodzi Ci dobrze tylko jak napisał pj.w to nie Twoje smaki. Pamiętam jak ze znajomym poszliśmy do pewnej kawiarni Specialty i ja rozpływałem się nad pewnym naturalem z Kolumbii, a on czuł tylko kwaśną kawę gdzie znów mieli bardziej klasyczną mieszankę która dla mnie była przyjemnie czekoladowa choć nie tego chciałem. Poszukaj innej kawy która Ci podpasuje. Szukaj wśród orzechowości i czekoladowości, a nie owocowości czy kwiatowości. To nie zarzut czy któraś kawa jest lepsza, tylko każdy lubi inne smaki.

Offline Maestro1984 Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL041E
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP (+regulator przemiału z 270)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3638 dnia: 19 Kwiecień 2020, 17:03:36 »
Spróbuj kawy które Ci polecałem.
Red jest świetne, ale na pewno nie w Twoim guście na ten moment. Nie wiem kto Ci to polecał, ale nie tędy droga.
Red to można powiedzieć że mój wymysł żeby spróbować czegoś odmiennego od Ariadny.
Zamówiłem tą kawę z konesso choć data palenia trochę zniechęca, ale że miałem jeszcze kilka rzeczy do zamówienia stamtąd to się zdecydowałem - zobaczymy co będzie.
A tak btw to w tym linku co podałem kilka postów temu ktoś się wypowiadał że na tym ekspresie raczej należy robić kawy w stylu ristretto z podwójnego sitka bo doppio ciężko osiągnąć - czy to możliwe czy ktoś głupoty pisze?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3639 dnia: 19 Kwiecień 2020, 17:12:15 »
ktoś się wypowiadał że na tym ekspresie raczej należy robić kawy w stylu ristretto z podwójnego sitka bo doppio ciężko osiągnąć
To klasyczny ekspres ciśnieniowy z pompą, wątpie żeby miał problem z ekstrakcją 40 ml kawy. Być może mały bojler powoduje, spadek temperatury w czasie ekstrakcji, ale to wbrew pozorom może być atut nie wada. Moim zdaniem problemem nie jest młynek ani ekspres, raczej ziarno, być może oczekiwania, być może jeszcze brak doświadczenia.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3640 dnia: 19 Kwiecień 2020, 21:28:46 »
Co do tego że można posłodzić i pić z mlekiem to się zgadzam ale po prostu mam pewne obawy czy to co mi wychodzi z ekspresu stało wogóle koło espresso czy jest to jednak coś co nawet nie jest akceptowalne z punktu widzenia bardziej doświadczonych pijaczy kawy

W tym rzecz. Warto rozeznać temat i mieć jakiś wzorzec, do którego się dąży. Jakieś doświadczenia z espresso w ogóle mamy? ;)

Espresso jest najtrudniejszą z kawowych sztuk. Bywa, że jest jak plątanina, której nie rozplączesz bez miecza -- jak Aleksander ;). Bywa, że ktoś ma nowe super maszyny i nie może sobie poradzić przez długie dni i tygodnie. Słowem: nie od razu Kraków zbudowano. Trzeba się tego nauczyć.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2020, 23:17:09 wysłana przez Antonio »

Offline Maestro1984 Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL041E
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP (+regulator przemiału z 270)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3641 dnia: 20 Kwiecień 2020, 11:11:31 »
Jakieś doświadczenia z espresso w ogóle mamy?

Tak jak wcześniej wspominałem - nie mamy więc i ciężko o wzorzec ;-)

A tak btw to zanim przyjdzie do mnie kawa z konesso prośba do was o ocenę ekstrakcji:



Tak wygląda ciastko po niej:
https://drive.google.com/open?id=14CpHpPz7vi7b_rkXMF1SUymAakJoDDvH
https://drive.google.com/open?id=1inDa9s1yVUlS_wSl_Dqa5mHh2Ek_pt-B

A tak wygląda "deszcz" z tego co ekspresu - z uwagi na to wydaje mi się, że na ciastku są te jakby trzy "kratery":
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2020, 11:14:06 wysłana przez ranGo »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3642 dnia: 20 Kwiecień 2020, 11:28:32 »
Trochę gwałtownie to przebiega, nie bardzo ale delikatnie koryguj ilość lub ubicie lub przemiał. Cisto to ostatnia rzecz na którą bym zwracał uwagę na tym etapie. Popracuj nad dystrybucją.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3643 dnia: 20 Kwiecień 2020, 11:32:07 »
Jaka jest doza/uzysk na tym filmie?
Jaka to kawa?

Offline Maestro1984 Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL041E
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP (+regulator przemiału z 270)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3644 dnia: 20 Kwiecień 2020, 12:02:27 »
To jest Red, z 15,7g kawy wyszło mi 36,5g naparu. W zasadzie za każdym razem te "kratery" wychodzą - jakbym z dystrybucją nie kombinował. Dziwi mnie też że, tak mi się przynajmniej wydaje, stosunkowo szybko strumień robi się jasny (blonding?), ale może to kwestia kawy.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi