Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1068448 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3585 dnia: 23 Luty 2020, 18:57:23 »
Ubijać możesz tak samo.
Najlepiej zmienić jedną zmienną na raz.
Spokojnie przy takim uzysku możesz dojść do 30 sekund.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3586 dnia: 23 Luty 2020, 21:40:12 »
Super dzięki za pomoc jutro spróbuję :)

Używam świeżo mielonej 100% arabiki brazylijskiej, zastanawia mnie jeszcze tylko kwestia tego, że ekstrakcja mojej kawy jest taka "wąska" delikatna, nie wypływa mocno spieniona tak jak wszystkim na filmikach,
taki efekt uzyskuje dopiero przy grubszym przemiale. Przejmować się tym?
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3587 dnia: 24 Luty 2020, 09:13:50 »
Dosyć enigmatyczny opis kawy :)
Nie przejmowałbym się grubością wiązki kawy, ale następnym razem dla porównania możesz zamówić sobie Hot Pair Espresso od MA lub Extra Select/ Mujeres od EC. Tam cremy nie zabraknie na pewno.

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3588 dnia: 28 Luty 2020, 22:35:39 »
Jeśli chodzi o odmiany kaw to takie cuda z lokalnej palarni: Brasil arabica 100% odmiany (mundo novo, red catuai, yellow catuai)
Świeżość kawy robi dla mnie największą robotę, natomiast w przypadku odmian nie mam wyrobionego zdania, trzeba notować, bo czasem sam zapach ziaren potrafi zmylić.

Zakupiłem niedawno NPFa i dalej się bawiłem, wizualnie z ekstrakcji chyba można być zadowolonym?
https ://streamable.com/x52u8
Czas, ciastko, na wejściu 16g, wyjściowo 41g
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2020, 22:38:03 wysłana przez pawel890 »
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3589 dnia: 28 Luty 2020, 23:43:22 »
Słaba jakość nagrania ale wygląda na mocno przeciągnięty, blonding. Pozatym okej.  :ok:

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3590 dnia: 29 Luty 2020, 11:12:12 »
Udało mi się wrzucić w większej jakości, pominąłem blonding - czy tutaj da się jeszcze nad czymś pracować? :D
https ://streamable.com/matgs
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3591 dnia: 29 Luty 2020, 12:53:41 »
Ja bym zakończył ekstrakcję 5 sekund wcześniej. Jak jest blondyny to już za długo. Uzysk też trochę duży. Obstawiam że kawa jest gorzka. Ale to tobie ma smakować.

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3592 dnia: 29 Luty 2020, 14:29:28 »
Ten drugi shot wygląda już dużo lepiej, łądna ekstrakcja bez kanałów.  :ok:

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3593 dnia: 08 Marzec 2020, 10:44:37 »
Chciałem poznać inne polskie palarnie niż znane forumowe i zamówiłem kilka kaw z Coffee lab. Przelew póki co bardzo dobry, ale z espresso mam duże problemy. Nicaragua, duże ziarna, mocno pylące, stosuje RDT, a i tak zostaje trochę w pojemniku, kawa palona trochę bardziej niż średnio.
Pierwsze szoty nie do wypicia, słone, gorzkie, wyczuwalny pył na ustach.
Zszedłem z dozą do 16g (sitko VST 18), kawa bardzo gęsta (nie wiem czy dobre określenie, wypełnia sitko mocno), temperaturę obniżyłem do 88 i uzysk do 30-32 gram w czasie 23 sekund i w końcu dostałem coś pijalnego, lecz dalej jest wyczuwalna goryczka.
Jakieś sugestie?

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3594 dnia: 12 Marzec 2020, 21:46:18 »
edit: Trzymam się 16 gram, 88 stopni i około 30-32 gram uzysku i kawa jest pijalna, lecz nijak nie wiem w którą stronę iść, aby uzyskać słodycz z tej kawy.
Korzystam z NPF, używam mieszadełka, ekstrakcja poprawna, z preinfuzją około 35 sekund.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3595 dnia: 13 Marzec 2020, 07:37:41 »
A moze poprostu ta kawa tak smakuje?
Probowales moze stockowego sitka zamiast vst?

Online kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3596 dnia: 13 Marzec 2020, 08:28:36 »
A w drugą stronę? 17-18g i do 50g uzysku w nominalnym czasie? Dlaczego tak niska temperatura?

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3597 dnia: 14 Marzec 2020, 09:09:16 »
Na początku miałem 93 stopnie, 18 gram, 40 gram uzysku i słony, gorzki smak, nie była pijalna.
Napisałem do Coffee Lab i oni zapromowali dozę i uzysk, a temperature zmieniłem, aby uzyskać smak.
@untoldex - masz rację, być może po prostu ta kawa nie smakuje, mój pierwszy zakup z tej palarni, chciałem sobie sprawdzić :)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3598 dnia: 14 Marzec 2020, 13:03:55 »
Temperatura 88*C to mało, zwłaszcza na taką dozę. Ona może się sprawdzać przy ciemnopalonych, zawierających robustę włoskich mieszankach barowych przy 14g w sitku. Generalnie wyższa doza wymaga wyższej temperatury.
Wbrew pozorom kawa niedoparzona też może być gorzka, tak paskudnie gorzka. Kofeina rozpuszcza się bardzo szybko, a jest wzorcem smaku gorzkiego. Do kompletu kilka podobne przykrych smakowo substancji, nie zrównoważonych przez słodycz, która uwalnia się przy wyższej temperaturze i lepszej ekstrakcji, i otrzymuje się kwaśno-gorzki eliksir smutku i rozczarowania.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3599 dnia: 14 Marzec 2020, 17:39:50 »
Ok, dzięki, zwiększę temperature i dozę w takim razie i zobaczę efekty :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi