Autor Wątek: Monorail Espresso - Seattle Washington  (Przeczytany 3470 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Monorail Espresso - Seattle Washington
« dnia: 30 Marzec 2017, 19:31:47 »
Jeżeli ktoś zawita na zachodnie wybrzeże USA, do Seattle (to tam ktoś wymyślił Starbucks), pozycją obowiązkową jest bar Monorail Espresso który zachęca nas neonem Caffeine.


Ja miałem przyjemność być obsłużonym przez Castro:

Przemiły starszy Pan, który robi espresso od zawsze :)

Płatność tylko gotówką, kawa tylko na wynos, ale też w porcelanie jeżeli ktoś chce na stojąco, jak jest zimno i pada, można wypić obok baristy. 2-3 osoby się zawsze zmieszczą.
Seattle jest rajem dla fanów trzeciej fali, wszelkiej maści "pour-overów", (tak, tam rozróżniany jest drip od pour over: pour over robiony pod zamówienie przez baristę na hario/kalita najczęściej - drożej, drip: serwowany z dużych termosów - taniej), cold brew, nitro brew etc. Jeżeli chodzi o kawę w starym włoskim stylu, to już trzeba bardziej poszukać. A najłatwiej ją znaleźć w Monorail.
Podwójne ristretto - to ich standard. Jak dla mnie najsmaczniejsze espresso jakie piłem, słodkawe, z nutami czekolady, orzechów, ale też wystarczająco świeże i orzeźwiające. Jedwabista tekstura, aromatyczne, lekko "przydymione". Pić i delektować się kawą.
Używają mieszanki z lokalnej palarni: Mukilteo.
Palarnia tak opisuje kawę: "Monorail is a blend of Vienna and Italian-roasted coffees that brews up a flavorful, smoky cup with silken texture, pillow-soft acidity, and powerful aromatic complexity"

Szczerze polecam, jak ktoś byłby przejazdem.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Monorail Espresso - Seattle Washington
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marzec 2017, 20:18:06 »
jak jest zimno i pada
To prawda, że tam pada prawie zawsze?
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Monorail Espresso - Seattle Washington
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marzec 2017, 20:46:22 »
jak jest zimno i pada
To prawda, że tam pada prawie zawsze?
Jesienią, zimą i wiosną tak, w zasadzie codziennie.
Latem, prawie wcale.
W sumie około 150 deszczowych dni w ciągu roku.

Offline Cartmann

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: Hario v60-02; clever dripper
  • Młynek: Ręczny tiamo, severin z trójką
Odp: Monorail Espresso - Seattle Washington
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2017, 03:25:56 »
Spotkaliście się może z takim okienkiem w Polsce?

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Monorail Espresso - Seattle Washington
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marzec 2017, 08:29:45 »
W Warszawie na 6m2 jest Dobro&Dobro

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Monorail Espresso - Seattle Washington
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marzec 2017, 09:14:41 »
Warto dodać że Monorail zaczynało jako wózek z espresso, serwowanym przed wejściem do ichniejszej kolejki.
Ponoć jeden z pierwszych wózków z kawą w Stanach, eksperyment czy będzie rynek na espresso serwowane w biegu. Rok 1980.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi