Autor Wątek: Szklarska Poręba poza sezonem  (Przeczytany 6500 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Szklarska Poręba poza sezonem
« dnia: 08 Maj 2016, 15:17:52 »
Karkonosze czas zobaczyć. Czy jest wieczorkiem jakieś miejsce godne uwagi kowosza?

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maj 2016, 21:28:57 »
Ale na papu, piciu, czy spacirung?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maj 2016, 21:57:25 »
Raczej kawa połączona z papu. No nic zrobimy rekonesans.

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maj 2016, 22:11:28 »
W tym nie pomogę. Sorki

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maj 2016, 22:42:24 »
Na sensowne jedzenie to do Czech jedź. http://www.dudovi.cz/jizerka/pl/
Szklarska... :smiech: :picardpalm:

Zostaw auto w Jakuszycach i przez las jest sensowna trasa na pół dnia tam i z powrotem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maj 2016, 22:53:17 »
Niestety skupiam się tylko na szklarskiej.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maj 2016, 10:36:05 »
Dwa lata temu podczas wizyty w Szklarskiej wchodziłem wszędzie gdzie była szansa napić się kawy i wszędzie było mocno kiepsko. Najbardziej jednak przestrzegam przed podjęciem próby wypicia kawy w pizzeri/restauracji Alfredo. Tam nie da się wypić nawet tak niewinnej kawy jak latte. Mleko przegrzane do granic absurdu, podana kawa to po prostu wrzątek.

Offline geena Kobieta

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, drip, french press, tygielek
  • Młynek: Promac
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maj 2016, 11:02:58 »
Ja mogę polecić przyjemne miejsce w Karpaczu o nazwie "Jagodowy Zakątek". Taka maleńka kawiarnia gdzie podają naprawdę przyzwoitą kawę. Do tego smaczne desery i różnego rodzaju przetwory domowej roboty. Zdaje się, że lody też mieli swoje własne. Blisko wyciągu Biały Jar.

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maj 2016, 11:55:37 »
Ja mogę polecić przyjemne miejsce w Karpaczu o nazwie "Jagodowy Zakątek". Taka maleńka kawiarnia gdzie podają naprawdę przyzwoitą kawę. Do tego smaczne desery i różnego rodzaju przetwory domowej roboty. Zdaje się, że lody też mieli swoje własne. Blisko wyciągu Biały Jar.

Manfred napisał że ogarnicza się do Szklarskiej a nie Kopacza... w kopaczu dużo więcej możliwości wg mnie.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maj 2016, 16:13:45 »
Pewnie w Gołębiu...
 :smiech:

Od jakiegoś czasu kawy „na zewnątrz z obcych" źródeł  staram sie nie pijać.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maj 2016, 17:02:25 »
Pewnie w Gołębiu...
 :smiech:

Od jakiegoś czasu kawy „na zewnątrz z obcych" źródeł  staram sie nie pijać.

hehe. nie  nie :D Gołąb nie :D mieszkałem w Jeleniej Górze 2 lata i oblazłem calutkie polskie Karkonosze i częściowo Izery wte i nazat stąd pewne przemyślenia szczególnie dot turystyki, ale jedzeniowe deczko też;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Maj 2016, 22:09:44 »
Niestety nie skusiłem się nigdzie na jakąkolwiek kawę w pubie, kafejce, restauracji wyciapie i innych lokalach usługowych. Za to zaparzyłem sobie w kilku miejscach. Wysoki Kamień to pierwsze miejsce gdzie siorbałem kawkę. Niestety wizyta w schronisku zubożyła mój portfel o 16 zł za szarlotkę. A myślałem że w Tatrach jest najdrożej.




Natomiast polecam schronisko na Szrenicy. Ciasta naprawdę duże tylko po ... 4 zł za sztukę.  Sam nie mogłem uwierzyć w taką cenę. Niestety kawy nie kupiłem.


Offline dowicz Mężczyzna

  • Wiadomości: 184
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Maj 2016, 07:57:05 »
No pięknie. Szklaneczka hario? Do ap już nowy metalowy filtr z konkursu ;)? ale gdzie młynek???

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Maj 2016, 08:25:32 »
Szklaneczka nie hario ale z podwójnymi ściankami. Zadowolony jestem. Filtry już metalowe z konkursu tu poszły w ruch. Młynek zostawiłem w pokoju. Od nie dawna staram się minimalizować wagę sprzętu którą noszę w plecaku. Tu był woreczek strunowy z namieloną kawą ok 1 godziny wcześniej.

Offline dowicz Mężczyzna

  • Wiadomości: 184
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Odp: Szklarska Poręba poza sezonem
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Maj 2016, 09:30:21 »
Lubię to. I tak szacunek za pasję. A jakie temperatury do ap, bo może zamiast palnika zwykły termos wystarczy, a wtedy waga na młynek będzie. W ap można naprawdę niskie temperatury stosować.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi