Mały update z pola walki.
Filtr, zlewka zamontowane, testy skraplaczem zrobione, wychodzi z niego woda bardzo miękka. Jestem zadowolony.
Temat ekspresu to rzeka, jak to ja - oczywiście prześledziłem od czasu naszej dyskusji jeszcze dziesiątki tematów na home-barista CoffeeSnobs i kilku innych. Oczywiście dylematy nigdy się nie kończą. Ostatecznie stanęło na tym, że kupię ECM Technika IV Profi jeśli to ma być HX lub Bezzera Duo MN jeśli 2B. Obie maszyny w swojej klasie są naprawdę niezłe i zbudowane jak czołg z wysokiej klasy podzespołów, obie z pompą rotacyjną, a różnica w cenie pomiędzy nimi to tylko nieco ponad 100 euro na Elektrosie (w kraju kupować nie ma sensu, ceny są wyraźnie zawyżone). Jakby ktoś był zainteresowany szczegółami to Whole Latte Love mają bardzo fajne materiały wideo na YT, bardzo dokładne, obie maszyny rozebrane na części pierwsze.
Zastanawia mnie jedna rzecz jeszcze:
- czy w 2B mogę jakoś całkowicie spuścić wodę z bojlerów? Aby za każdym razem mieć świeżą? Widziałem, że po wyłączeniu ekspresu można od zwyczajnie odkręcić kurek/joystick od wody i ta spływa. Pytanie czy całość czy tylko do pewnego poziomu? To dotyczy bojlera pary/serwisowego, czy tak samo można zrobić bojlerem kawowym? I ponownie pytanie (jeśli tak) czy w ten sposób spuszczę wodę całkowicie?
A tak poza tym Ceado wydało nowy młynek (E37Z-Hero) i kusi mnie jak cholera, ale dopiero co kupiłem swój....