Autor Wątek: Cętki na espresso  (Przeczytany 9796 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Cętki na espresso
« dnia: 26 Kwiecień 2013, 07:30:08 »
Czas przedstawić cętki:


http://img22.imageshack.us/img22/429/20121120180404414591936.jpg
Cętki na espresso

 

Produkcja: Fracino Cherub.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2013, 20:17:11 wysłana przez Geralt0073 »

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Cętki na espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwiecień 2013, 11:00:43 »
Też się pochwalę swoim tygryskiem. Uzyskany na Basic’u z i-mini.  :mrgreen:





Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cętki na espresso
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwiecień 2013, 16:58:54 »
Ideałem są cętki takie, jak w moim awatarze. Dobrze wypalone, piękne ziarna z Afryki i maszyna typu... Linea. Zbyt świeża kawa nie da nam gładkiej, lśniącej cremy. Warto odczekać parę tygodni od wypalenia, by uzyskać piękny efekt ;).
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2013, 17:00:53 wysłana przez Antonio »

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Cętki na espresso
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwiecień 2013, 06:54:53 »
[marudzenie on]Co prawda fotka robiona telefonem, blat wyspy się błyszczał, balans b. dziwny, kadrowanie do d....omu[/marudzenie on], ale

« Ostatnia zmiana: 25 Lipiec 2013, 20:34:45 wysłana przez KrzychK »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Cętki na espresso
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwiecień 2013, 06:58:58 »
"Ale" wyjaśnia wszystko! :ok:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cętki na espresso
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwiecień 2013, 11:59:09 »
Warto przy fotografiach dodać informacje o kawie i procesie zaparzania.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 689
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Cętki na espresso
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwiecień 2013, 12:42:00 »
KrzychK - pięknie to wygląda, jeszcze jak powiesz, że to czysta arabika to będę pełen podziwu   :ok:
i zapytam jaka?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cętki na espresso
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwiecień 2013, 12:55:20 »
Hej, przecież czyste arabiki dają znacznie ładniejsze jeszcze cętki... :)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 689
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Cętki na espresso
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Kwiecień 2013, 13:05:12 »
No tak, ale na tym zdjęciu ta warstwa cremy wyszła taka 'masywna', że aż trudno w to uwierzyć i podejrzewam, że spowodowała to domieszka robusty. Może to tylko kwestia fotografii.
Jak Krzych się odezwie to będzie wszystko jasne.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Cętki na espresso
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Kwiecień 2013, 13:21:04 »
już uzupełniam - Agust BAR EXTRA
kawa była zbyt świeża, jeszcze parę dni wcześniej zbytnio było nagazowane espresso.
w przypadku domieszki robusty (antoniana nero) z wylewki idzie budyń
ps. na żywo kolor cremy był ciemniejszy.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2013, 15:16:08 wysłana przez KrzychK »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi