Autor Wątek: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.  (Przeczytany 15095 razy)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« dnia: 15 Maj 2013, 13:39:46 »
No dobrze proszę państwa :mrgreen:, wychodzi na to, że niedługo stanę się szczęśliwą posiadaczką kawy Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.  :kwiat:
Proszę o pomoc w zaparzeniu jej, chciałabym to zrobić jak najlepiej  :) ale obawiam się, że mój dotychczasowy sposób parzenia może nie być najlepszy :redface:. Na moment obecny dysponuje ekspresem przelewowym i kawiarką (nie pamiętam objętości muszę sprawdzić) młynkiem ręcznym po babci  :mrgreen: i prl'owskim elektrycznym  :mrgreen:
W czym zaparzyć? Ile dać kawy? Pomocy   :kwiat:

Edit: Przypomniałam sobie, mam jeszcze frech press  8) pojemność 300 ml
« Ostatnia zmiana: 15 Maj 2013, 13:54:06 wysłana przez Joanna Liu Mulan »
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maj 2013, 15:12:55 »
Jeśli masz ekspres przelewowy to możesz jeszcze zrobić sobie drip'a wykorzystując filtry papierowe od ekspresu - o takie coś :D

Ja bym ci jeszcze polecił zakup phin'a na Allegro - jestem jego wielkim fanem, bo rezultaty są naprawdę nieziemskie.
LMWDP #469

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maj 2013, 15:38:53 »
Mój ekspres jest bardzo podobny do tego http://allegro.pl/ekspres-przelewowy-beem-z-mlynkiem-i3250921338.html  nie używam filtrów papierowych tylko myje ten "wbudowany"

a na phin chyba się skuszę, cena bardzo niska, a chętnie poeksperymentuje  :)
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maj 2013, 16:08:49 »
Jeśli masz możliwość to pokaż zdjęcia żaren tego babcinego młynka -- może się okazać całkiem niezłym początkiem.

Co do metod przelewania ręcznego: jeśli masz w swoich herbacianych akcesoriach duże porcelanowe sitko do dużego dzbanka, to możesz go wykorzystać jako rusztowanie dla papierowego filtra (chyba jednak wolałbym kupić choćby najtańsze w sklepie kawowe filtry* niż posiłkować się ręcznikami papierowymi). Żeby się nie pozawijał do środka pod ciężarem wody warto go od zewnątrz przytrzymać recepturką.

*Filtry, szczególnie te tanie, dobrze jest obficie przelać wrzątkiem, albo nawet we wrzątku wymoczyć -- tracą trochę ze swego papierowego aromatu.

Możesz też użyć ekspresu przelewowego ręcznie (niektóre konstrukcie pozwalają się tak otworzyć przed użytkownikiem). Możesz też kupić plastikowy driper dostępny w większości sklepów z akcesoriami kuchennymi, albo stożkowy lejek i obciąć go z dołu (takie budżetowe v60).


Tak czy siak, uważam metody ręcznego przelewania za najprostsze z początku i dające szerokie możliwości rozwoju w stronę niedoścignionego końca.


Polecam pooglądać trochę filmów na YT z przelewaniem pour-over. Szczegółowe informacje są już w wątkach dedykowanych.
Podstawą w dripie jest 6 gramów nieco grubiej, bądź grubo mielonej kawy na 100 ml wody o temperaturze w okolicach 85 st C. Pół minuty na preinfuzję, całość przelewania powinna się zamknąć w 2-3 minutach.


Im więcej metod popróbujesz tym lepiej. Ale pewnie braknie Ci kawy :)

Młynek nożowy zostaw sobie do robienia cukru pudru, albo do mąki z otrąb, od kawy trzymaj go z daleka ;)

Ekspresy przelewowe najczęściej mają problemy z uzyskaniem odpowiedniej temperatury wody i przedłużają czas parzenia. Ich zaleta, to dużo kawy, mało roboty, a biorąc pod uwagę Twoje zapędy do gongfucza ;) dużo i szybko nie jest Ci potrzebne. Ręczne metody przelewowe powinny Ci nie tylko najbardziej podejść od strony procesu, ale również i smakiem. Chyba, że szukasz w kawie kontry?


To wszystko traktuj ogółem. Niekoniecznie do tej konkretnej kawy. Nawet nie wiem jak była palona. Jeśli to bardziej ziarna espresso, to lepiej będą smakowały w małym rozcieńczeniu. Wtedy domowo sprawdzi się wietnamski phin, albo drobniej mielony drip z małej wody (14 g/ 50-60 ml), albo kawiarka właśnie.

Czytaj i pytaj.

PS
Co do filtra stałego z przelewowego -- możesz go użyć jako samoistnego dripera, albo dodać do niego filtr papierowy. Bez papierowego filtra napar będzie mniej klarowny, zapylony, ale pewnie o wyższej cielistości.
« Ostatnia zmiana: 15 Maj 2013, 16:10:43 wysłana przez donkiszot »

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maj 2013, 16:32:06 »
donkiszot  :kwiat: jesteś wielki  :blue:
Właśnie takiego czegoś mi było trzeba, już wcześniej z zainteresowaniem patrzyłam na metody przelewowe ale jakoś nie mogłam się do tego zabrać. Najwyższa pora to zmienić  :D Ja zdecydowanie z kawą jak w przypadku herbaty lubię ten etap przygotowywania, no i koniecznie też zależy mi na wydobyciu jak najwięcej z kawy.
Dzięki za te wskazówki  :)

Jak mi zasmakuje to chyba skusze się na zakup chemexa, strasznie mi się podoba wizualnie   :blue:
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maj 2013, 18:26:24 »
 :redface:

Jak mi zasmakuje to chyba skusze się na zakup chemexa, strasznie mi się podoba wizualnie   
Trudno się dziwić, stoi nawet w muzeum jako eksponat. Tylko, że to sprzęt na 6 osób -- bierzesz to pod uwagę?

Aha, pewnie nie masz konewki, polecam zatem zaznajomić się z metodą pałeczkową. Przydaje się szczególnie do nalania pierwszych mililitrów.

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maj 2013, 20:54:23 »
Na 6 osób? Ojej to odpada całkowicie  :(
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maj 2013, 21:43:59 »
Jest jeszcze taki mały na 3, ale już nie taki ładny i kawa ma w nim ciasno. V60 pozostaje. A chemex potem na proszone przyjęcia.

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maj 2013, 11:08:37 »
Wczoraj przyszła do mnie kawka  :kwiat: Ziarna pachną obłędnie  :blue:
Pierwsze parzenie wypadło na FP i jestem bardzo zadowolona ze smaku, po raz pierwszy pije kawę bez mleka i cukru i tak mi smakuje  :ok: to na prawdę dobry początek :)
Podeszłam troszkę zachowawczo bo 12g/250ml woda około 85 stopnim, mielenie bardzo grube.

Już zacieram ręce na inne sposoby parzenia, dziś zakupie phin  ;D

Jeszcze raz ukłony dla Szachowca za ten gest  :kwiat:
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maj 2013, 11:22:24 »
A ja dopraszam się o fotorelację :) z wyglądu ziarenek, mielenia, przygotowywania.

p.s. mam nadzieję, że nie męczyłaś się przy odpakowywaniu ;)
LMWDP #469

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Maj 2013, 11:48:39 »
Zdjęcia będą, ale następnym razem, teraz parzyłam w pracy i nie miałam za bardzo jak ;)

Jeśli chodzi o paczkę, to ujmę to tak, byłam pod wrażeniem zabezpieczenia  :mrgreen:
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Maj 2013, 18:35:12 »
Świetnie, cieszę się, że Ci przypadła do gustu i nie zraziłaś nie do tego napoju. To ważne na starcie.  :kawa:

Ps Duży  :ok: dla DrUsagi, który najwyraźniej pokrył koszty wysyłki.




Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Maj 2013, 13:26:30 »
Przyszedł Phin  ;D idę robić kawę.
 O0
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Maj 2013, 13:28:52 »
Na którym się skończyło - mniejszym czy większym?

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maj 2013, 13:43:52 »
mniejszym, powiedz mi czy dobrze myślę - wystarczy mi 10g? Gdzieś czytałam, że ktoś używał 18  ::)
mielenie pomiędzy średnim a grubym, woda wrzątek?
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi