Witam z RS (wersja E) na pokładzie. Zrobiłem już kilkanaście doppio i nijak idzie dogadywanie się nam ze sobą.
Niezależnie od ustawień młynka (Vario) doppio wychodzi w 15-18s (ekstrakcja zaczyna się po 1-3s), szoty kwaśne. Zmniejszam ustawienie młynka na drobniejsze i dalej taki sam czas. Wkurzyłem się i ustawiłem najdrobniejszy przemiał jaki jest możliwy w młynku i doppio wyszło po 25s (crema blada, prawie jej nie było, w filiżance kwas).
Sypię zawsze ok. 14g (wagę mam z dokładnością do 1g). Teraz używam Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha, następna w kolejce jest Coffeelab - Brazylia Fazenda Pantano Espresso (kawa ma max. 2tyg od palenia).
Ekspres zawsze wygrzewam 30-40min. Na początku porobiłem krótki flush ~10s w celu pozbycia się pary. Potem sprawdziłem, że to zbyt krótki flush, bo przy drugim flush'u (10-20s później) dalej strzela para z grupy. Następnie podszedłem do tematu temperature surfingu zgodnie z filmikiem
Seattle Coffee Gear h ttps://www.youtube.com/watch?v=A2xZv-JToB4 :
- nagrzewam ekspres
- w momencie wyłączenia lampki działania termostatu, włączam przełącznik do wody i spuszczam wodę przez spieniacz do mleka
- czekam aż zaświeci się lampka termostatu
- przestaję spuszczać wodę i wyłączam środkowy przycisk.
- czekam aż zgaśnie lampka termostatu
- czekam 30s i robię doppio - ciągle 15-18s.
Sądząc po czasie ekstrakcji niezależnie od grubości przemiału, to mam problem z ciśnieniem wody w grupie. Nie wiem czy to prawda, bo podobno najnowsza werjsa RS miała mieć ustalone od razu 9bar. Nie mam manometru, żeby sprawdzić ciśnienie.
Ktoś ma może pomysł?