Autor Wątek: Jaką kawę parzyć w kawiarni?  (Przeczytany 9299 razy)

krzysztof

  • Gość
Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« dnia: 30 Październik 2013, 11:51:59 »
Mam pytanie do Was? Jaki gatunek kawy proponujecie serwować w kawiarni by przyciągnąć klientów? Kawa parzona będzie z ekspresu kolbowego ,pracownik  po kursie Baristy. Pozdrawiam Krzysiek.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Październik 2013, 12:01:40 »
Hmm... masz dwie drogi:
- albo stawiasz na znaną , reklamowaną markę o przeciętnej jakości ale przyciągająca klientów nazwą (tak robi niestety większość kawiarni w Polsce)
- albo zaopatrujesz się w świeże i dobrej jakości ziarna w palarni. Nie szalałbym z ziarnami segmentu speciality ale wybrałbym jakąś solidną, dobra mieszankę. Rozejrzyj się w pierwszej kolejności po lokalnych palarniach a jeśli tam nic nie znajdziesz to zapewne możemy Ci dać kilka namiarów. Kup małe porcje i wraz z baristą spróbujcie na nich popracować. Pozwól pracownikowi regulować młynek (po kursie powinien umieć to zrobić dobrze) i poszaleć z warunkami parzenia. Spróbujcie kawę zarówno jako espresso jak i z mlekiem (zapewne te drugie będą częściej zamawiane). Z czasem może rozszerzyć ofertę o inne, ciekawsze ziarna. Pamiętaj jednak, że nawet najlepsze ziarna nie obronią się, jeżeli zostaną źle zaparzone. Odwiedź kilka polecanych na forum kawiarni, popróbuj tego co robią, patrz im na ręce i spróbuj zrobić to jeszcze lepiej :)
« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2013, 12:03:30 wysłana przez spinka2 »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Październik 2013, 12:11:10 »
Tak jak pisze Spinka2, masz dwie drogi. Ja dodam, że powinieneś mieć także dwie kawy w ofercie, choć to się wiąże z dodatkowym młynkiem. Jedna do mleka, z obfitą cremą, a druga do picia solo. No i co jakiś czas tą drugą powinieneś zmieniać, żeby nie zanudzić klientów jednym smakiem. A jak ci zależy na szerokiej ofercie różnych kaw, to metody alternatywne się kłaniają.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Październik 2013, 12:11:20 »
Krzysiek, może Arabica?  :jezyk:

Kawa w kawiarni ma być dobra. Podstawą będzie wysokiej jakości, świeżo palone ziarno. To co będzie smakować twoim klientom dowiesz się tylko od nich samych. Na początek powinieneś mieć różne ziarna z różnych palarni, krajowych, może zagranicznych. Zobaczysz co się sprzedaje.

Pamiętaj ,żeby nie popaść w monotonię - ja np. im zimniej na dworze tym bardziej wytrawne kawy pijam. Jak się robi cieplej to szukam owoców i kwasków. W sumie dobrze mieć mieszankę neutralną dla wszystkich w jednym młynku a do drugiego młynka wsypywać towar testowy/specjalny podawany klientom w celu poznania ich opinii. Jak ktoś przychodzi co dzień na standardowe espresso to warto mu dać poznać nowe smaki.

No i na koniec - chyba dzisiejsza kawiarnia to nie tylko kolba ale i alternatywy - warto by było się w coś do tych metod zaopatrzyć.
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Październik 2013, 12:16:41 »
Obawiam się Doktorze, że kilka kaw to zbyt wiele dla niedoświadczonego baristy (chyba że pracownik Krzysztofa to fachura albo pasjonat). W sumie WS zaproponował najsensowniejsze rozwiązanie - dwa młynki, ekspres dwugrupowy (każda grupa ustawiono pod inny rodzaj kawy) i dwie kawy (mieszanka do cappu i latte oraz może jakiś singiel lub dobra mieszanka arabik).

krzysztof

  • Gość
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Październik 2013, 12:28:26 »
Wielkie dzięki. Na wstępie sorki,że napisałem w złym miejscu ale dopiero uczę się poruszać po forum. Wracając do kawy to z pewnością będziemy stawiać na dobre świeże kawy. Będziemy chcieli przyciągnąć klientów smakami których nie znają. Z racji tego,iż będziemy również sprzedawać kawę, myślę o tym by wprowadzić taką promocję- serwujemy taką kawę jaką promujemy w danym okresie. CO WYna to?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Październik 2013, 12:34:17 »
Genialne w prostocie :) Ale w takie sytuacji musicie dać pewien wybór klientowi i z drugiej strony zapewnić ciągłość dostaw kaw z przeszłości ;)

krzysztof

  • Gość
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Październik 2013, 12:56:18 »
Dodatkową dzialalnością  cukierni (kawiarni) będzie sprzedaż kawy i wszystkiego co jest z nią związane. W ramach reklamy określonych palarni będziemy serwować i sprzedawać ich kawy . Po jakimś czasie będziemy wiedzieć jakie gusta mają klienci. Wiadomo Świat bylby szary gdyby każdy to samo lubil. Wiadomo wybór kaw musi być duży... Wierzę,że w ten sposób pozyskamy stale grono klientów. Pozdrawiam Krzysiek.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3006
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Październik 2013, 13:18:26 »
W natłoku może być problem.
Co zrobisz wtedy z tym, co Wam leżakuje?
Jeżeli jest za duży wybór, to pacjent głupieje...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Październik 2013, 13:21:57 »
Co zrobisz wtedy z tym, co Wam leżakuje?

Najlepiej do mleka ;).

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3006
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Październik 2013, 13:38:43 »
 :smiech:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline ziomiwan

  • Wiadomości: 218
  • Ekspres: SIEMENS EQ6 S500, Faema Faemart
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Październik 2013, 23:17:52 »
Wystarczy kupić mniejsze ilości aby nie martwić się o leżakowanie. A na kawy które nie schodzą zrobić jakąś ciekawą promocję?
Np. do kawy XY pączek gratis (albo jakieś ciasteczko, nie ciasto). 
Kto myśli nie straci, a nawet i zyska.

Albo i oferta dnia, "kawa dnia: XY dziś za 4zł! ". Możliwości jest wiele, trzeba tylko myśleć.

Kawa-Swiezo-Palona

  • Gość
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Listopad 2013, 16:11:03 »
Promocje tak czy inaczej warto robić,nawet na te kawy które schodzą,wtedy mas zwiększy obrót i zainteresowanie,a klienci na pewno wrócą. Jeżeli starsza kawa bedzie leżakować w odpowiednim miejscu,to nic sie nie stanie i jej smak na tym nie ucierpi.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Jaką kawę parzyć w kawiarni?
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopad 2013, 17:19:17 »
U ciebie to nawet za darmo bym nie zamówił  :nienie:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi