Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054478 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4814
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2685 dnia: 20 Maj 2018, 12:18:44 »
Według mnie za szybki wypływ kawy masz na tym filmiku. Zmniejsz ciut grubość mielenia zachowując tę samą siłę ubicia.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2686 dnia: 01 Czerwiec 2018, 21:06:44 »
http://comitcaf.it/wp-content/uploads/2018/05/Disciplinare-Caff%C3%A8-Espresso-Italiano-Tradizionale-2018.pdf

Ciśnienie >= 8 bar
szybkość ekstrakcji : 0,48 g/s and 1,3 g/s, mierzona od pierwszej kropli
Temperatura: 90 C - 96 C
Doza 7g-9g
TDS >= 5%
Uzysk 13g- 26g
Crema pokrywa całą powierzchnię kawy w filiżance i utrzymuje się 120 s
Czas ekstrakcji 20s - 27s mierzony od pierwszej kropli

Offline zubik66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2687 dnia: 09 Czerwiec 2018, 14:17:49 »
Podpowiedzcie coś bo siły nie mam. A pić się chce.
Ekspres to: Bezzera MAGICA S PID, podwójne sitko 12/18g IMS, prysznic 200µm IMS.
I super niezmiennie od roku. Problem jednak w tym, że dawka na jedną kawkę końska, a lata lecą.
Postanowiłem więc zmniejszyć dawkę, a zwiększyć częstotliwość - takie to oszukiwanie samego siebie.
Ale super już nie jest :(
Na sitku oryginalnym 7-9g - kawka taka sobie, a w PF'ie błoto.

Zamówiłem więc w wiadomym sklepie sitko IMS - Pojedyncze 7/9 g. Kawa dobra, crema ok, czas ekstrakcji i uzysk ok. Ale bajoro w PF'ie straszne. Kawa po ekstrakcji mokra, druga połowa przyklejona do prysznica (po chwili się odkleja i spada na ociekacz obryzgując wszystko dookoła).
Próbowałem zwiększyć i zmniejszyć dozę, lżej mocniej ubić ... i nic.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2018, 14:21:41 wysłana przez zubik66 »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2688 dnia: 09 Czerwiec 2018, 14:20:35 »
Problem jednak w tym, że dawka na jedną kawkę końska, a lata lecą.

Nie rozumiem co masz na myśli?

Offline zubik66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2689 dnia: 09 Czerwiec 2018, 14:24:30 »
Z 18,5 g uzysk jest ok. 40ml. To jest dla mnie jednorazowo końska dawka, a serduszko już na tym świecie troszkę pracuje.
Zdecydowanie wolę mniejsze i częstsze degustacje :)
Wiem, wiem tu są tacy co wiadro espresso na nich nie działa  :ogien: Mniemam, że są to ludzie bez serca ... co by to nie miało znaczyć.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2018, 14:27:13 wysłana przez zubik66 »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2690 dnia: 09 Czerwiec 2018, 14:36:38 »
Poczytaj może o espresso i o kawach i o tym który ekstrakt ma jak to określiłeś końską dawkę. Akurat espresso jest najsłabsze w tzw końska dawka.

Offline zubik66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2691 dnia: 09 Czerwiec 2018, 14:43:36 »
To może tak ... za dużo kawy na jeden raz przy sitku 18g.
Wolę 2-3 mniejsze strzały co jakiś czas ... niż jeden duży.
Jest w tym coś złego?

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2692 dnia: 09 Czerwiec 2018, 14:55:12 »
Kiedyś o tym było.
Kontakt wody z kawą w espresso masz bardzo krótki.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline zubik66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2693 dnia: 09 Czerwiec 2018, 15:03:53 »
Wiem, że "gdzieś" było   :sciana:
Fux może jedno zdanie więcej, żebym wiedział od czego zacząć poszukiwania mające w celu odbłotowania PF'a.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2694 dnia: 09 Czerwiec 2018, 15:23:04 »
Sprawdź dwie rzeczy, większą dozę i grubszy przemiał.

Offline zubik66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2695 dnia: 09 Czerwiec 2018, 20:59:07 »
WS dzięki. Jutro sprawdzę :) Dziś już 4xmałe ... wystarczy.
Co do rady ... już sypałem 10,5g, ale przemiał był ten sam. Efekt - spowolniła ekstrakcja i więcej błota przykleiło się do prysznica (w sitku została może 1/3 dozy).
Teraz pokombinuje z grubszym przemiałem i nową dozą. Espresso wychodzi z błota całkiem smaczne więc nie ma problemu z wysyłaniem do matki polskich rzek.
Tak naprawdę to winnym ostatecznej decyzji o pojedyńczym sitku jest Antonio - przez te Jego gratisowe próbki (120g) do zamówień  :o - szkoda ustawiać ekspres na 18,5g kawy - po ustawieniu ekspresu prawie nie ma co mielić :(. Oczywiście żartuje Antonio - dzięki :poklon:
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2018, 21:02:38 wysłana przez zubik66 »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2696 dnia: 09 Czerwiec 2018, 21:28:39 »
Trzeba kupić młynek bez retencji. Mi czasem udaje się wstrzelić w przemiał za pierwszym razem, najczęściej za drugim

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline zubik66 Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2697 dnia: 09 Czerwiec 2018, 22:49:44 »
Ale Ja mam młynek bez retencji tylko ... doświadczenia troszkę za mało  :P
Mi niestety tak średnio 3-4 czyli 74g kawy do Wisły - dlatego też rzadko eksperymentuje. Przy "znanej" kawie nawet mam problemy po zmianie pogody i przerwie w spożyciu 2-3 dni.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2018, 22:59:47 wysłana przez zubik66 »

Offline mr.w7 Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Bialetti
  • Młynek: Severin 3873
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2698 dnia: 10 Czerwiec 2018, 08:45:15 »
Witam wszystkich miłośników kawy, podpinam się pod temat ponieważ zupełnie nie wiem jak ustawić młynek I-1 mini pod espresso. Zdaję sobie  sprawę, że samemu trzeba do tego dojść ale moje pierwsze kawy z kolby ascaso basic raczej są dalekie od ideału. Teorię znam ponieważ na forum się trochę oczytałem. Pierwsze parzenie kawy i takiego kwasu jeszcze nie piłem a i cremy za wiele to nie było. Młynek był bardzo mocno skręcony i otrzymałem bardzo mało ekstraktu. Więc następna kawa i młynek poluzowany o kilkanaście obrotów i już było trochę lepiej nawet crema sie pojawiła ale kawa była trochę gorzka. Stąd rodzi się moje pytanie jak mniej więcej ustawić młynek pod espresso na samym początku?   

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2699 dnia: 10 Czerwiec 2018, 09:06:27 »
Tak jak ustawiasz jest ok, tylko nie oceniaj po jednej kawie. Po przestawieniu zrób 2-3 i dopiero kręć dalej. Jak uzyskasz właściwy przepływ zacznij kombinacje z temperaturą.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi