Autor Wątek: Palenie - ale jak?  (Przeczytany 28545 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Palenie - ale jak?
« dnia: 09 Czerwiec 2013, 16:47:57 »
Jak się pali kawę?
W jakich temperaturach?
Czy temperaturę się zwiększa podczas palenia, czy powinna być stała?
Itd...

Czy forumowi palacze podzielą się swoją wiedzą? :)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwiec 2013, 16:59:45 »
Interesujące. Od dłuższego czasu zastanawiam się do jest potrzebne do domowego palenia oraz jak to mi pomoże w odkrywaniu.
Oczywiście obawy są - bo szkoda wtopić kasę, a korzyści np. brak.
Warto posłuchać doświadczonych.

Ale też mam ochotę na mały cykl wykładów Antosia nt palenia. Antonio, co Ty na to?
Wtedy łatwiej porównać zawodowców z amatorami. Oczywiście nie pisze o skali, a o różnicach w możliwościach
smakowych itp.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwiec 2013, 17:15:48 »
Hmm, na małej domowej palarce w skrócie wygląda to w ten sposób (obecnie przeze mnie preferowany)
- najpierw 5-7 minut w temp. 150*C - takie podsuszenie i nagrzanie ziaren
- potem temperatura w górę do 230-245*C
- temperatura ziaren rośnie powoli z uwagi na wydajność elementu grzewczego
- i tak przez ok 7-14 minut w zależności od temperatury, rodzaju ziaren, stopnia wypalenia itd.
- wskaźnikiem jest pierwszy i drugi crack

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwiec 2013, 20:36:10 »
Niektóre palarki mają możliwość płynnej zmiany temperatury palnika a niektóre tylko np przedefiniowane ustawienia ( np 0-1-2 ). Ustalenie początkowej temperatury i czas prażenia zależą od surowca, przeznaczenia produktu, możliwości pieca i kreatywności samego palacza.
Małe piece mogą być ogrzewane gazem ale najczęściej jest tam grzałka elektryczna. Odnawiam taki piecyk, w którym właśnie, jest zainstalowana el. grzałka i chce ją wymienić na mocniejszą, a ze względu na brak możliwości sterowania temperaturą. Przy nagrzaniu pieca do 210-220 C, po zasypie surowych ziarenek, temperatura nagłe spada i potem w zależności od mocy grzałki, rośnie. Jeżeli moc grzałki jest wystarczająca, to ustawiamy czas do pierwszego strzału a potem regulujemy temperaturę, w zależności od tego czy chcemy skrócić czy przedłużyć czas prażenia. To są tylko ogólne zarysy, bo przy każdej maszynie jest inaczej. Nawet przy takich prostych konstrukcjach jak piekarnik będzie inny czas pieczenia a co dopiero przy piecach gdzie są wykorzystywane inne rozwiązania prażenia kawy.
Wrzucę niedługo zdjęcia pieca przed i po odnowie i profilu palenia przed i po zmianie elementu grzewczego. Większy problem stanowiło dla mnie złe rozwiązanie układu cyrkulacji powietrza i zmiany które trzeba było zrobić na ograniczonym miejscu.



   

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwiec 2013, 20:39:17 »
A jaki ma zasyp ta palarka i jakiej mocy grzałkę chcesz w niej zamontować?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwiec 2013, 20:50:37 »
Niby kilogramówka ale do leja zasypowego wchodzi 700-800 g kawy. Wsadzona jest grzałka 2 kW i przy takiej mocy 1 kg kawy surowej praży się około 17 minut ( pierwszy wsad ) a przy zmianie elementu izolacyjnego i przy tej samej mocy czas zszedł do mniej niż 16 minut. Grzałka o mocy 2,5 do 2,7 kW z możliwością sterowania mocy lub taka dwu pozycyjna 2000 W + 500 W, będzie OK.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Czerwiec 2013, 20:53:23 »
Liczę na to, że temat się rozwinie - przymierzam się domowego palenia, temat kusi.  ;)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwiec 2013, 21:10:03 »
Ja w tej swojej nieskończonej palarce (właśnie, muszę zdjęcia nowe wstawić) mam grzałkę 1.1kW, ale wnętrze jest małe (zmierzę jutro), całość zaizolowana, a zasyp raczej nie będzie przekraczać 200-300g.
Zastanawiam się, jak będzie się w tym czymś palić ;)

Metiu, tylko szybko się za to zabieraj. Trzeba będzie doświadczenia wymieniać :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2013, 21:15:54 wysłana przez Geralt0073 »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwiec 2013, 21:36:52 »
Taka mała (O)palarka z chomikiem na pokładzie, też ma moc grzałki 2kW. Nie wiem ile ma Gene ?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwiec 2013, 21:44:05 »
Grzałkę zawsze można wymienić. Dopiero po pierwszych testach będzie wiadomo, czy wystarczy.

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwiec 2013, 21:47:55 »
(O)palarka z chomikiem na pokładzie

Goran Ty to masz dobrą pamięć...
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipiec 2013, 08:09:01 »
Wczoraj trochę poeksperymentowałem. Najpierw 5 minut suszenia w temp 150*C, potem 7 minut do temp 235*C a potem zjazd do 200* na 9 minut. W efekcie ziarna mało rozwinięte, sporo pozostałej łuski. Zobaczymy jak smakowo :)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lipiec 2013, 18:37:42 »
A ile czasu, spinka, czekasz po paleniu, zanim spróbujesz?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lipiec 2013, 20:57:35 »
Zwykle ok. tygodnia, czasem 3 dni ale piłem też jeszcze gorącą :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Palenie - ale jak?
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lipiec 2013, 19:57:35 »
Dzisiaj pisał do mnie "znajomy" z Malezji który ma problem przy paleniu kawy, w piecu który chyba sam skonstruował. Jest to wersja nieco bogatsza niż piec Geralta, a to z powodu tego że został podłączony do loggera. Pytanie jego brzmi : Co robię źle ? 




 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi