forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: ktatar156 w 24 Kwiecień 2024, 09:43:16
-
Cześć,
Chciałbym Was zapytać czy możecie przesłać link lub/i polecić opracowania dot. oceny jakości palonej kawy? Na jakie defekty zwracać uwagę? Pytanie pojawia się w konsekwencji m. in. prób z jasno paloną kawą, z którą wcześniej nie miałem do czynienia. Teraz próbuję i zastanawiam się czy m. in. takie 'skorupki' to są defekty palenia czy naturalne przy jasnej kawie? Wcześniej ich nie widziałem przy innych kawach (ale piłem średnio i mocno palone).
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Te "skorupki" to chaff czyli łuska na ziarnie kawy, która jest charakterystyczna dla kaw obrabianych na mokro. Jej ilość może być różna, raz będzie więcej, raz mniej.