Nie spodziewam się cudów po tym sprzęcie i myślę, że się nawet nie zorientuje, że kawa z takie 3 razy droższego byłaby znacznie lepsza. Wolę te pieniądze przeznaczyć na rzeczy dla mnie ważniejsze bo tak jak nie widzę sensu kupowania wina za 300zł skoro dla mnie smakuje tak jak to za 40, tak też z ekspresem.
Wiesz to nie do końca tak jak piszesz. Pytasz nas o radę, mówimy ci jak dobrze zacząć przygodę z kawą. Mówimy ci o tym że wielu z nas było w podobnej jak ty sytuacji i chcemy ustrzec cię przed błędami które popełniliśmy. Na te błędy szkoda czasu. To czy się zorientujesz czy kawa będzie lepsza z ekspresu A za 600 PLN czy z B za 1600 czy z C za 6000 PLN to jedno - i to dobrze by było sprawdzić przed zakupem. Jednak takie porównanie ma sens tylko w przypadku mielenia kawy do maszyny A, B i C takim samym młynkiem.
Młynek jest jak silnik w samochodzie - rozumiem że akceptujesz słabe przyspieszenia i mizerne prędkości (młynek twojego wyboru). My mówimy ci że ten silnik nie da rady, nie zmieli kawy wystarczająco drobno, zapomnij więc o espresso.
Może spróbuj jak pisze Ziomiwan - zacznij od młynka, ale nie od tego co wybrałaś. Opisy przemiału mówią o nim jasno - dużo pyłu, nadaje się tylko do metod przelewowych. Zapomnij więc o espresso, chyba że masz zdolności manualne?? Pytanie czy ty naprawdę chcesz espresso?? Jeśli tak to ten młynek da się przerobić na taki co do espresso mielić będzie. Wymaga to jego całkowitego rozebrania ale się da. Szczegóły po angielsku
tutaj - w razie czego służę pomocą w wyjaśnianiu. Przy okazji zdjęć tam zawartych zwróć uwagę na dwie rzeczy - wszystkie przekładnie są plastikowe, nie wróży to długiej i bezawaryjnej pracy. W droższych młynkach te przekładnie są z metalu. No i raczej stracisz gwarancje.
Druga sprawa to zdjęcie przemiału:
Z lewej kawa przed modyfikacją z prawej po modyfikacji. Ta z lewej wygląda jak mielona kawa z marketu - z tego nie da się ni jak espresso zrobić, za grube mielenie. Z prawej jest ładny puch. Tylko kawa z prawej da ci smak espresso. Dlatego tak ważny jest młynek.
Podsumowując twój ekspres (czy to 310 czy 410) plus twój młynek po modyfikacji da ci twoje wino za 40 PLN. Twoja decyzja czy wydasz te 650+250 PLN na ten zestaw, czy posłuchasz tych co też się zastanawiali i też się mylili. Te ~900PLN da ci dobrą kawę -
pod warunkiem posiadania świeżo palonej kawy - i jeśli nie zauważysz różnicy między espresso z tego zestawu a espresso z tego na co cię chcemy namówić to dobrze wydałaś pieniądze. Jeśli jednak ta różnica będzie widoczna to poniekąd trochę kasy poszło w błoto, zwłaszcza tej z młynka.
Gdybym był w twojej sytuacji też bym pewnie nie wierzył bandzie oszołomów
mówiących że nie ważny jest ekspres, najważniejszy jest młynek. Jednak to młynek mieli ziarenka i ważne jest żeby mielił je jednolicie i drobno. Pociesz się że profesjonalny młynek kosztuje 4000 PLN, a na taki nikt tu cię nie namawia, tak jak i na ekspres za 6000. To byłby odpowiednik wina za 300 PLN.
Skąd jesteś??? - może można ci polecić dobrą kawiarnię z pysznym espresso, a może ktoś z nas mieszka w twojej okolicy i zaprosi cię na filiżankę kawy - pokaże ci różnice w smaku z drobno i grubo mielonej kawy. Wtedy łatwiej się przekonać co jest ważne.