Autor Wątek: espresso macchiato  (Przeczytany 4642 razy)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Wrzesień 2018, 12:14:43 »
To tak jakby we Włoszech zamówić latte - byłem światkiem jak Azjatka wychowana na Starbucksach zamówiła latte i włoska kelnerka po angielsku upewniała się, że ta chce szklankę mleka
Nie musi być Azjatka. Sam tego wiele lat temu doświadczyłem. Zamówiłem latte i dostałem szklankę mleka. Mój przyjaciel Włoch z Wenecji twierdzi, że Polacy uwielbiają ... mleko. Bo jak są w Wenecji to tylko zamawiają latte (mleko) i cappu. Wszystko na mleku. Jak porozmawialiśmy to był lekko zdziwiony, że ta nasza "miłość" do mleka często wypływa z naszej nieznajomości sposobu podawania kawy. :) I jeszcze z jego doświadczeń. Po czy poznać :Polaka i Niemca w Wenecji ? Polak zamawia po południu i wieczorami cappu (co dla Włochów jest niewyobrażalne, bo tę kawę pija się tylko rano), a Niemcy zamawiają espresso i ... całymi minutami, godzinami delektują się tą kawą. Podczas, gdy rodowity Włoch espresso wypija na jeden łyk, góra dwa. Szybka kawka w bistro i ... do pracy, rodacy.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2018, 12:18:19 wysłana przez hlary »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Wrzesień 2018, 14:28:51 »
Zwyczaje. Za to taki Włoch nie umie szybko wypić setki wódki na stojąco przy barze ;)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Wrzesień 2018, 14:49:15 »
Tak jeeeest. Bo tak jak Włosi podchodzą do espresso tak Polacy do wódeczki. Szast prast i po krzyku  miotla.

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Wrzesień 2018, 15:16:04 »
Cappucino do dzis wielu ludziom kojarzy sie z tym dziwnym wyrobem z szeleszczacego opakowania.. szczegolnie tym nieco starszym. Sam pijalem.... i nawet byly jakies smakowe.... to bylo cos - takie speszjality tamtych lat  :lol2:

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Wrzesień 2018, 15:55:29 »
Ja też to lubiłem kiedyś :D

Offline burlap

  • Wiadomości: 103
  • Ekspres: DB, AP
  • Młynek: Specialita
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Wrzesień 2018, 16:20:25 »
To w sumie nie była kawa, bardziej jakby deser mleczny. Też piłem ze smakiem :redface:

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Wrzesień 2018, 16:37:28 »
Jakieś 3 lata temu zamówiłem cappuccino i dostałem takie Mokate w szklance - było to na Mazurach.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Wrzesień 2018, 09:21:11 »
No ale na opakowaniu mokate jest napisane, że cappucino to o co chodzi? :smiech:

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Wrzesień 2018, 21:21:20 »
I stało się w 2018 włoskie espresso się ustandaryzowało metrycznie ;)
http://comitcaf.it/wp-content/uploads/2018/05/Disciplinare-Caff%C3%A8-Espresso-Italiano-Tradizionale-2018.pdf

Ciśnienie> = 8 bar
Strumień ekstrakcji od 0,48 g / s do 1,3 g / s, mierzony od czasu pierwszej kropli.
Temperatura ekstrakcji od 90 ° C (194 ° F) do 96 ° C (204,8 ° F)
Kawa mielona między 7g a 9g
TDS> = 5%
Płyn w kubku od 13g do 26g
Crema powinna pokrywać całą miseczkę i utrzymywać ją przez co najmniej 120 sekund, bez mieszania. Podczas tych 120-tek nie ma dziur, przez które można zobaczyć kawę przez piankę.
Czas ekstrakcji między 20s a 27s, mierzony od czasu pierwszej kropli.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Wrzesień 2018, 21:24:06 »
Hehe i mamy ratio 1:2 do 1:3 w 20-27 s... I generalnie można powiedzieć, że łapiemy się w forumowe standardy(o ile można to tak nazwać) z włoskim doppio ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Wrzesień 2018, 21:33:39 »
Zanim się zacznie: co to za instytucja?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Wrzesień 2018, 21:59:11 »
Comitato Italiano del Caffè

The Italian Coffee Committee intends to give continuity to the role of spokesperson for the various categories carried out by the Italian Coffee Committee from 1959 to 2014.

The Italian Committee of Coffee is a reference body for national institutions (in particular: Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Health, Ministry of Economic Development, Ministry of Agriculture, Ministry of the Environment) for general interests relating to imports, distribution and consumption of coffee.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Wrzesień 2018, 22:05:51 »
To jak oni się sobą pięknie chwalą przeczytałem. Pytam czy ich ktoś poważa, czy prawda w tym jakaś jest, czy tylko samozwańczy marketing. Bo o INEI ani normach ISO nic mi się w oczy nie rzuciło, a pomiar ekstrakcji od pierwszej kropli (naparu? czy wody? przy jakiej długości wylewki?) budzi moje zastrzeżenia już na wstępie.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: espresso macchiato
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Wrzesień 2018, 22:09:28 »
INEI jak już jest samozwańcze (od 1998)

to jest coś co współpracuje z rządem, aczkolwiek wychodzi że też z INEI
https://www.comunicaffe.it/disciplinare-espresso-italiano/
i to jest ich wspólna norma (ale to może g. translate kuleje)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi