Autor Wątek: Bałkańska (NIE)Kultura  (Przeczytany 77573 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Styczeń 2021, 18:20:33 »
Praca licencjacka napisana pod kierunkiem dr Dušana-Vladislava Paždjerskiego

Żona studiowała językoznawstwo na UG i jeden z wykładowców był właśnie pan Dušan. Cenie go bardzo za wydanie serbsko-polskigo słownika roślin a ze względu na miejsce pobytu to i język i kultura kaszubska jest mu bliska. Razem z żoną, która też wykłada na uniwersytecie gdańskim, co roku prowadzą studentów objazdowo  po Bałkanach.

Mnie osobiście są ciekawe języki Słowian na Bałkanach i liczne dialekty. W Słowenii np od średniowiecza do upadku Austro-Węgier, językiem elit był język niemiecki. Aby zastąpić dużą ilość germanizmów masowo zapożyczano z z języka serbsko-chorwackiego. W kraju który  zamieszkuję mniej niż 2,5 miliona obywateli, pod wpływem włoskiego, niemieckiego i serbsko-chorwackiego języka utworzyło się 46 narzeczy uporządkowanych w siedem grup dialektów.  Podobna jest sprawa języka macedońskiego w którym pod wpływem obcych kultur wyodrębniło się aż 29 dialektów.

Bardzo ciekawa by była w przetłumaczeniu na polski język, erotyczna poezja ludowa ( Crven Ban ) zbierana w 18 wieku przez Vuka Karadzića, pisarza i językoznawcę który zreformował serbską ortografie i pismo.

Co do dawnych kultur, to najbliżej mi do kultury Vinča- neolitycznej kultury ze stanowiskiem archeologicznym nieopodal Belgradu.

 

   

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #121 dnia: 23 Styczeń 2021, 18:20:54 »
Lepszy amator pasjonat z wyobraźnią niż zawodowiec cementujący skostniały i jedynie słuszny obowiązujący model dziejów.

👍
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #122 dnia: 23 Styczeń 2021, 18:28:26 »
Zanim stwierdzisz, że się podlizuję uprzedzam, ze tak nie jest.
Wiem, ja tylko sobie żarcik zrobiłem :). @ranGo bardzo lubię i też mu się podlizuję, ale on mnie ignoruje ;). Goranie, byłeś teraz w Belgradzie? Co tam się dzieje? Słyszałem, że ostro było.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #123 dnia: 23 Styczeń 2021, 18:37:32 »
Na Bałkanach jest zawsze dramatycznie, w jakim sensie ostro? Jeżeli chodzi o szczepienia, wygląda to jak szwedzki stół w hotelu, można wybierać pomiędzy wszystkim co jest dostępne na rynku, amerikańskie, ruskie, chińskie... Zdziwiła mnie informacja o trójstronnym porozumieniu Serbia-Astrazeneca-Polska o dostarczeniu 800.000 szczepionek dp Serbii.
Jeżeli chodzi o restauracje, działają normalnie do 20:00 a gastronomi żądają przedłużenia pracy przynajmniej do 22:00. Reszta podobna do sytuacji w Polsce. 

Tottoro

  • Gość
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #124 dnia: 23 Styczeń 2021, 18:41:21 »
Masakra z tymi restauracjami. W piątek byłem w Olsztynie w jednej z knajp, która się otworzyła w ramach #otwieraMY. Zabrałem syna na pizzę i piwo (ja nie piłem bo prowadżę :) )

Jakaś szajba na resorach. Musieliśmy podpisać deklarację uczestnictwa w spotkaniu partyjnym, podając wszystkie dane teleadresowe i PESEL.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #125 dnia: 23 Styczeń 2021, 19:00:44 »
a z ciekawości, to która partia "użyczyła" się na tę akcję? One podlegają w Polsce rejestracji, więc raczej Polskiej Partii Przyjaciół Pizzy se nie wymyślili: https://pkw.gov.pl/finansowanie-polityki/wykaz-partii-politycznych

Offline szocikniebieski

  • Wiadomości: 0
    • https://plumeria.sklep.pl/nasiona-roslin-miododajnych
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #126 dnia: 10 Luty 2021, 17:21:34 »
to chyba wszystko nie jest takie łatwe jak nam się wydaje
*Link Removed*

Offline haka Kobieta

  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: Kazak Rota, aeropress, clever dripper, V60
  • Młynek: C40, xeoleo
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #127 dnia: 10 Luty 2021, 20:21:49 »
Może być też zapewne spotkanie założycielskie nowej partii ;)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #128 dnia: 10 Luty 2021, 21:21:29 »
Zdziwiła mnie informacja o trójstronnym porozumieniu Serbia-Astrazeneca-Polska o dostarczeniu 800.000 szczepionek dp Serbii.

To raczej pula dla Serbii z kontraktu polskiego rządu z Astrazeneca (zamówienie było dużo wyższe), bo zdaje się państwom UE jest łatwiej operować. Co ciekawe, nasze media niewiele (właściwie nic) o tym piszą.
Niestety Serbia od lat nie ma dobrej prasy i bodaj najgłośniej było, jak W. Łysiak ostro stawał po stronie Serbii po uznaniu przez nasze władze niepodległości Kosowa. To trochę przykre w sumie.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #129 dnia: 21 Czerwiec 2021, 11:00:10 »
Nowa pozycja o Bałkanach, tu o Chorwacji,  słuchałem audycji z autorem publikacji w tok.fm:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4933224/chorwacja-dzieje-kultura-idee
》tertium non datur《

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #130 dnia: 22 Czerwiec 2021, 19:06:30 »
@GostRado Chorwacka kultura jest różnorodna, bardzo ciekawa, również kontrowersyjna. Fajnie że powstała taka książka bo bardzo dużo Polaków jedzie do Chorwacji a często znamy dany kraj tylko przez pryzmat stereotypów.


A teraz o takim małym przysmaku z miasteczka w Serbii w pobliżu granicy z Bułgarią.


PEGLANA KOBASICA ( kiełbasa prasowana )

Peglana kobasica stawiana jest na równi z viagrą. W przeciwieństwie jednak do niebieskiej pigułki, której efekt widać po pół godzinie od zażycia, peglaną trzeba przyjmować systematycznie, przez dłuższy czas i w małych ilościach. Viagrę się łyka. Plasterki peglanej trzyma się w ustach i ssie jak landrynkę. Każdy region w Serbii może pochwalić się swoim kulinarnym symbolem. Dziedzictwem Leskovaca jest ajvar, w Futogu to kupus, Arilje stoi maliną, gdy myślisz Zlatibor – widzisz pršut, a na słowo Sjenica pojawia się młody ser. Pirot w południowo-wschodniej Serbii znany jest z peglanej kobasicy, czy prasowanej kiełbasy.


Najstarsi Serbowie nie pamiętają, skąd się u nich wzięła tradycja wytwarzania prasowanej kiełbasy. Było to dawno, a jak dawno – to w czasach tureckiego jarzma. Osman to muzułmanin, nie je wieprzowiny, a w składzie peglanej nie ma mięsa pochodzącego od chrumkających stworzeń.

Jaki jest więc skład tego przysmaku?

Nad Pirotem rozpościera się Stara Planina. Pasterze na jej zboczach wypasają kozy i owce, w dolinach hoduje się krowy. To mięso tych zwierząt używane jest do produkcji peglanej kobasicy. Proporcje są różne, bo każda wieś, każda rodzina ma swoją unikalną recepturę. Czasami do wyrobu peglanej używa się nawet końskiego lub oślego mięsa. Podstawowy przepis zakłada proporcje mięsa wołowego, owczego i koziego w stosunku 5:3:2. I przyprawy. Oczywiście czosnek, poza tym sól, pieprz i ostra papryka. Składniki mamy, a więc do dzieła masarze!

PEGLANA KOBASICA TO NIE WĘDLINA
Dlaczego nie wędlina? Bo nie jest wędzona, tylko suszona.

Peglaną suszy się na zimowym wietrze wraz z nadejściem pierwszych przymrozków. Trzeba pilnować temperatury dojrzewania. Poniżej -5 stopni kiełbasy nie da się prasować, bo będzie za twarda. Powyżej pięciu stopni zaczną rozwijać się procesy gnilne. Suszenie odbywa się pod dachami, w stodółkach, szopach, gdzie hula przewiew, zabójcza zazwyczaj dla ludzi „promaja”, w klatkach, które chronią przed kotami i gryzoniami.

PO CO TA BUTELKA?
Zmielone i doprawione mięso ładuje się do cienkich jelit owczych. Wtedy jeszcze nasza kiełbasa wygląda tradycyjnie, ale wkrótce po pierwszym podsuszeniu, po około trzech dniach, bierze się butelkę i zaczyna prasować. W odpowiedniej temperaturze robi się to nawet dwa razy dziennie. W butelce powinna być ciepła woda, która ułatwia prasowanie. Kiełbasa robi się coraz cieńsza. Nadaje się jej kształt podkowy. Prasowanie ułatwia oczywiście przenikanie wody z mięsa na zewnątrz. Dlatego ważne jest, żeby do produkcji kiełbas nie używać tłustego mięsa, bo ono trudniej oddaje wodę do atmosfery. Po dwóch miesiącach peglana kobasica nadaje się do konsumpcji.

PEGLANA KOBASICA – TYLKO ZIMĄ!
Kilogram peglanej kosztuje od 3000 do 4000 dinarów, czyli 30-35 euro. To produkt sezonowy, który zaczyna być dostępny przez cały rok, podobnie jak nasz oscypek można kupić przez cały rok, nawet w nadmorskich kurortach. Oczywiście to komercja, lepiej jest odwiedzić autentyczny ciągle ryneczek w Pirocie, albo tam na pijacy popytać miejscowych, którzy wskażą sąsiada sprzedającego zimą małe nadwyżki swojej produkcji.

Można też pod koniec stycznia zajechać do Pirotu na festiwal peglanej kobasicy. W tym roku w targach wzięło udział czterdziestu producentów tego smakołyku. W towarzyszącym imprezie konkursie wygrał drugi rok z rzędu Aleksandar Džunić.

Peglanej nie jada się na kanapkach. Traktowana jest jak deser, na koniec posiłku. Ostrym nożem kroi się kilka plasterków i podaje do ssania w towarzystwie rakii.



Autor tekstu: ARGYMIR IWICKI

Dziennikarz, fotograf, serowar, putopisac. Autor książek "Bośnia. Muzyka, kuchnia i dobrzy ludzie" oraz "Serbia. Burek na śniadanie". Bardziej degustator niż podróżnik. Smakosz ajvaru, peglanej kiełbasy, sudžuku ze Sjeniny i hercegowińskiego sera z owczej skóry. Meloman. Kocha sevdalinki i serbskie trąbki. Gdy jest przy kasie na paliwo, wsiada w kampera z 1981 roku, mercedesa Jamesa Cook'a, zwanego Argosem, i rusza na Bałkany.
 
http://yugolski.pl/yugopis/peglana-kobasica-tak-smaczna-ze-az-slodka/


Offline haka Kobieta

  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: Kazak Rota, aeropress, clever dripper, V60
  • Młynek: C40, xeoleo
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #131 dnia: 22 Czerwiec 2021, 22:33:56 »
@GostRado Chorwacka kultura jest różnorodna, bardzo ciekawa, również kontrowersyjna. Fajnie że powstała taka książka bo bardzo dużo Polaków jedzie do Chorwacji a często znamy dany kraj tylko przez pryzmat stereotypów.

Jakoś wątpię, żeby wielu rodaków jadących w te okolice przebrnęło przez tą cegłę... Sama wymiękłam jakoś  pod koniec XIX w., czyli akurat jak zaczęły się kotłowaniny ideowe serbsko-chorwacko-jugosłowiańskie. Muszę się zebrać i w końcu skończyć. A historyczne cegły lubię :)
Ale fajnie, że się komuś chciało napisać, chętnie bym przeczytała recenzję kogoś  "stąd".

Pozdrowienia spod Omiša (tylko do jutra niestety) :)
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwiec 2021, 22:40:28 wysłana przez haka »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Lipiec 2021, 07:43:25 »
Można by sięgnąć jeszcze głębiej, gdy mieszkańcy południowej Afryki ok. 66 000 lat temu zaczęli posługiwać się mową i czy ci Serbowie byli tam od zawsze, tzn jak przyszli z Afryki, a potem promieniowali na zachód europy? Taka moja luźna dywagacja.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2021, 09:10:11 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Bałkańska (NIE)Kultura
« Odpowiedź #134 dnia: 11 Kwiecień 2022, 21:23:53 »
Goran, czy można porównać to, co dzieje się w Serbii obecnie z polską rzeczywistością?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi