Wracając jeszcze do Synchronika, tam jest bidne sterowanie w PID, z tego co wyczytałem. Nie namawiam oczywiście do Bianca, Bianca jako przykład, można sprawdzić jak jest np w Izzo, czy Quick Mill Profitec. Co ma Bianca sterowane elektroniczne:
- temperatura zaparzania, to mają wszystkie ekspresy.
- temeperatura bojlera parowego, 125c daje 1.5 bar, 130c daje 2b, czyli to czym się teraz chwali ECM, że zmienili i taka rakieta we spienianiu bo ma 2bar.
- załączanie /wyłaczanie czasowe. Nie ma wewnętrznego zegara, szkoda, nie używam
- preinfuzja, ustawiana czasowa, zwykła elektroniczna on/off pompa.
Czego mi brakuje w ECM to właśnie ta preinfuzja. Długo w Bianca nie używałem, ale się przekonałem. Ja robię kawę na NPF, nie ważne jakim się jest wirtuozem kolby to i tak ekspres zawsze obryzgany jest. Szczególnie jasno palone kawy. Na WBC cffaniaki nie używają npf
, bariści też nie przepadają za nim. Ja się przyzwyczaiłem, czasem mam okresy zwątpienia. NPF jest lekki, poręczny, łatwy do czyszczenia, schludny.
Do rzeczy, ta głupia elektroniczna preinfuzja ogranicza pryskanie, bardzo. Ja mam ustawioną na 3s
Oczywiście można ECM podpiąć do sieci i wtedy mieć preinfuzję, ale warto wiedzieć co ekspres ma, a czego nie ma.