Co do Comandante: ponieważ młynek ten ma bardzo dużą możliwość regulacyjną, to warto sprawdzić, które ustawienia jak się zachowują.
Ja wczoraj odkryłem że niezłe wychodzą dripy na dosyć drobnym przemiale i wysokiej temperaturze + mieszanie (tj. przepis Matta Pergera).
Zazwyczaj zaparzałem na 24-28 kliku, a zszedłem do 20 kliku.
Zaparzyłem Etiopie Ambela Natural od Antonia jak poniżej:
Woda 96C, 20 klik na mk3. 12g kawy, 200g wody, na dripperze V02.
1. Bloom 50g wody, mieszanie przez 10 sekund łyżeczką.
2. Po 30s dolanie do 100g wody.
3. Po 1min dolanie do 200g wody i lekkie zamieszanie.
4. Czas końcowy to 3.00 - 3.15.
Kawka wyszła bardzo zbalansowana. Dużo słodyczy, lekka przyjemna kwaskowatość, sporo owocowych aromatów i praktycznie w ogóle goryczki. Długi kwiatowy posmak.
I co najciekawsze, nie było tego typowego elementu smakowego kaw z obróbki naturalnej, miałem wrażenie że to ziarna myte.