Autor Wątek: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?  (Przeczytany 58382 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Wrzesień 2014, 19:35:14 »
Wystarczy rejestracja. Albo via telefon email zamow. Albo do Otwocka podjedz. :-)
LMWDP #469

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Wrzesień 2014, 20:04:52 »
Faema to kawał żelastwa :taktak:. Nie myślałem, że jest tak ciężka ;)

Krótko o moich dzisiejszych krótkich testach - testowana kawa to Espresso#1 - jedna torebka była już otwarta od kilku dni, drugą otworzyłem dziś podczas testów.
Moje subiektywne odczucia są takie:

- paczka otwarta od kilku dni lepiej wychodziła zmielona na Faemie ( przebieg ekstrakcji )

- paczka świeżo otwarta natomiast, po delikatniej korekcie mielenia na obydwu młynach, miała lepszy przebieg zaparzania po zmieleniu na Fio ???

Na ustawieniu 4,5 na Faemie było troche za grubo, po zmianie na 4 już za drobno ale zostałem przy tym ustawieniu i ubiłem lżej.

Nie wiem co o tym myśleć ale jednoznacznej odpowiedzi na pytanie z tematu nie ma choć uważam, że smakowo jednak chyba lepiej wypadło ziarno zmielone na Faemie, choć ostatnie doppio podczas testów zmielone na Fio było wzorcowe - brak kanałów, z 18g uzyskałem 36 g/50 ml w ok. 28s

Wnioski - Fio chyba gorzej radzi sobie z bardziej zwietrzałym ziarnem z tymi żarnami.

Jutro dalsza zabawa.
W młynie: ziarna

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Wrzesień 2014, 20:37:50 »
A co do mielenia to powiedzmy mujeres 18g miele w 7.8 sekundy. Ale teraz mam meksyk od Gorana, zabek drobniej i po 8.1s dostaje 15gram :O
Poprzednie mialy czasy +- mujeres.

Szybkość odpowiednia dla tego młynka.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Wrzesień 2014, 21:00:19 »
Patrzac ze mlynki z zaranami 64mm (i powoynwalna moca silnika) miela to w 5s to prawie 50% roznicy

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Wrzesień 2014, 21:17:51 »
Na Compaku 63.5mm jest 18g w ~7s.
Upraszczając 2.5g/s

U ciebie te 15g daje 1.8g/s
LMWDP #469

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Wrzesień 2014, 21:21:55 »
Ten Meksyk ma duże ziarna, wiele młynków w ogóle nie daję radę z nimi. Ziarna duże i większa przestrzeń pomiędzy nimi dają dłuższy czas mielenia.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Wrzesień 2014, 21:32:10 »
Nie można porównywać szybkości mielenia na podstawie średnicy żaren i mocy silnika, przecież mają inną budowę. Poza tym wystarczy, że komora żaren będzie zanieczyszczona pyłem i szybkość mielenia spadnie. Kiedyś oglądałem Quamara, na zmielenie 18 g ziarenek potrzebował 10 sekund.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2014, 21:35:50 wysłana przez WS »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Wrzesień 2014, 21:39:15 »
Ten Meksyk ma duże ziarna, wiele młynków w ogóle nie daję radę z nimi. Ziarna duże i większa przestrzeń pomiędzy nimi dają dłuższy czas mielenia.
Tak myslalem ze ten meksyk inny.

Reszta kaw daje cos powyzej 2 gram na sekunde. Czyli trzeba pomyslec nad zarnami, ale poki co wygladaja na norme (dolna polka).

Budowa mlynkow raczej jest podobna, glownie regulacja sie roznia.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Wrzesień 2014, 21:57:32 »
Podobno zarna da sie ostrzyc, nie wiem czy ktos probowal....

Producenci ostrzą żarna ponownie i jest to raczej oplacałne w przemyślę kiedy ma się dużo młynków w użytkowaniu. Kupując nowe, odajesz stare do ostrzenia i wychodzi troche taniej. Przy domowym użytkowaniu, takie rozwiązanie chyba mija się z cełem. 

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Wrzesień 2014, 05:16:14 »
A jak ktoś ma zakład gdzie obrabiają stal pod domem i jest szlifiernia może warto się pofatygować ?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Wrzesień 2014, 06:04:28 »
W sumie mam taki zakład "po drodze" do przedszkola córki.
Jak znajdę stare to podjadę i się zobaczy czy dadzą radę
LMWDP #469

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Wrzesień 2014, 12:44:34 »
Potestowałem, posprawdzałem i stwierdzam, że stan moich żaren nie jest na tyle zły żeby wymagały natychmiastowej wymiany. Dodatkowo teraz po zmianie sitka i prysznica efekty są lepsze.

Uważam, że Faema to dobry młyn, jedyny minus jak dla mnie to elektryzowanie sie kawy w dozowniku ( obkleja się dość wyraźnie ), no i nie przyzwyczajony jestem do dozownika ;)
W młynie: ziarna

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Wrzesień 2014, 12:54:30 »
Dlatego w wolnych chwilach - a tych mam mało ostatnio pracuję nad likwidacją dozownika.

Na szybko już to raz zrobiłem ale teraz musi być coś trwałego :) i estetycznego Ale idea jest taka jak tu plus widełki do PFa
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Wrzesień 2014, 21:32:15 »
Młynek ascaso imini czy jakoś tak. Mam pytanie bo jak mielę kawę to tak jakby ziarenka elektryzowały. Lecą jakoś tak na boki :-) ( jestem trzeźwy) czym to może być spowodowane?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4829
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Wrzesień 2014, 21:34:42 »
Niektóre kawy tak po prostu mają :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi