forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy automatyczne => Wątek zaczęty przez: mwerd w 06 Grudzień 2018, 07:47:09

Tytuł: Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?
Wiadomość wysłana przez: mwerd w 06 Grudzień 2018, 07:47:09
Witam,
jako do znawców kawy, mam do Was pytanie.
Słyszałem gdzieś taką opinię, że do ekspresu automatycznego najlepiej używać kaw, które są mieszankami arabiki i robusty.

Podobno 100% arabiki nie za dobrze wpływa na młynek, zaparzacz itp. podobnie jak kawy smakowe - może coś zalepiać, zatłuszczać itd.
Chciałbym aby ekspres jak najdłużej działał bezawaryjnie, nie chcę mu szkodzić nieodpowiednią kawą.

Powiedzcie proszę czy coś w tym jest, czy to bzdura?

Dzięki za pomoc,
Marcin.
Tytuł: Odp: Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 06 Grudzień 2018, 07:50:09
Jeśli chodzi o arabiki, to bzdura. Jeśli chodzi o aromatyzowane to fakt.
Tytuł: Odp: Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?
Wiadomość wysłana przez: Michał w 06 Grudzień 2018, 08:19:02
Potwierdzam! Unikaj tylko kaw aromatyzowanych i słabej jakości ziaren, które mogłyby uszkodzić młynek - chodzi oczywiście o możliwość występowania ciał obcych.
Tytuł: Odp: Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Grudzień 2018, 08:30:48
Zastanawiam się czy takie tłuste spalone na węgiel ziarenka też nie oblepiają młynka.

Marek.

Tytuł: Odp: Rodzaj kawy do ekspresu automatycznego - arabika czy robusta?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Grudzień 2018, 08:44:38
Sprzedawcy ekspresów automatycznych tak ostrzegają nabywców. Ktoś taki kiedyś (gdy naprawiał ekspres Saeco) stwierdził, że należy ustawiać młynki na grube mielenie, by oszczędzać mechaniczne podzespoły ekspresu. Przy grubo zmielonej kawie dodatek robusty daje większą "piankę". Generalnie łatwiej mieszankę z robustą zmielić, upakować, zaparzyć i jeszcze efekt wow jest większy ;).

Często mam problem z wyjaśnieniem, że tak jest i że jasno palone kawy, choć pyszne, raczej nie nadają się do ekspresów automatycznych...

Jest to jednak kwestia preferencji i wyobraźni. Ciężko uzyskać espresso, ale coś w rodzaju kawy przelewowej (o większej objętości) wydaje się ciekawym pomysłem...