Zaintrygowany sposobem robienia kawy aeropressem wyposażonym w fellow pismo i świetnymi rezultatami zbliżonymi do espresso, postanowiłem sprawdzić ile da się wyciągnąć z kapsułki w systemie dolce gusto stosując przepis na espresso od firmy fellow.
Moi rodzice posiadają ekspres Krups oblo na kapsułki w systemie nescafe dolce gusto. Niestety nie zabrałem ze sobą wagi, więc ratio wyłącznie na oko, tzn jak strumień zaczynał blednąć kończyłem ekstrakcję.
Do dyspozycji miałem kapsułki o nazwie Nescafe Dolce Gusto LUNGO. Jedyna informacja o kawie to, że jest to 100% Arabica.
Wykonałem dwie próby, pierwszą standardowo, po rozgrzaniu ekspresu załączyłem pompę i wyłączyłem po zakończeniu ekstrakcji. Drugą wykonałem w sposób przypominający przepis na prismo. Po rozgrzaniu ekspresu puściłem pompę. Kiedy usłyszałem syknięcie wyłączyłem pompę i poczekałem minutę, po czym uruchomiłem ponownie i po zakończeniu ekstrakcji wyłączyłem.
Pomijając smak, bo z kiepską kawą niewiele można zrobić, drugi napar wyszedł dużo lepszy, o znacznie większym body. W porównaniu do pierwszego, który był zupełnie wodnisty drugi napar nawet dało się wypić bez mleka. Jeśli chodzi o aromaty, też działo się tam więcej, dało się wyczuć jakieś orzechy, jednak aromaty spalonego drewna mocno zasłaniały resztę. Crema w drugim naparze była nieco bardziej ciemna niż w pierwszym.
Niestety nie udało mi się uzyskać takiego gęstego body jak w prismo, ale poprawa jest wyraźna.
Marek.