Ostatnio eksperymentuje z prismo i... niedługo opisze to tutaj. Może być mała „rewolucja”
Używam ostatnio do metody standardowej, kawa wydaje się pełniejsza. Jako, że kawa nie kapie to przemiał jaki jak w metodzie odwróconej.
Mały spoiler od @mr_blend ale to dobry kierunek.
Przemiał może troszeczkę drobniejszy niż do v60, prismo i papierowy filtr.
16 gramów, 240 ml, 94 stopnie, aeropress metodą klasyczną.
Szybkie zalanie, 45 sekund czekania, zamieszanie, 45 sekund przeciskania.
Napar podobny do tego z Kality. Pełne body, intensywna słodycz, balans.
Dlaczego to w cudzysłowie rewolucja?
Trzy razy krótszy czas ekstrakcji no i właściwie brak mycia, bo to aeropress
Ten przepis wygrał całkiem niedawno na lokalnych, nieoficjalnych zawodach brewers w których startowali bariści z pasją, a nie pieniędzmi.