@ranGo , czy mogę prosić o podpowiedź na przepis do Kenii AA pod espresso? Na razie robię 1:2,5 w ok 30 sek., temp. ok 95, ale czuję, że czegoś brakuje
Spróbuj zmniejszyć ratio na 1:2,2 przy tym samym czasie, a temperaturę również możesz obniżyć o stopień-dwa.
@ranGo czy przed majówką wlecą jeszcze jakieś nowe pozycje w dziale Przelewy?
Przed i po majówce, będzie dużo nowych kaw w dziale przelewów. Na przyszły tydzień (wtorek/środa), planujemy do obecnej oferty dołączyć:
Burundi Kayanza-Mpanga washing station-Bourbon natural
El Salvador Finca Los Pirineos Bourbon washed (Project Origin Sasa Sestic)
Costa Rica Las Lajas, ulubiona Perla Negra tym razem
Colombia Los Mandarinos "Luis Ariel Bermudez" Tabi natural
Po majówce, pojawią się jeszcze nowe Etiopie (również z Project Origin), Indonezja Kerinci dosyć wysoko oceniona i dużo microlotów z Kolumbii. Z plantacji El Divisio (Nestor Lasso) nie udało nam się zamówić odmianę Ombligon, ale będzie Geisha od nich. Na nowe kawy z Kenii trzeba będzie poczekać, najwcześniej będą pod koniec maja.
Z Kolumbii zamówiliśmy również kawę bezkofeinową z obróbki sugar cane. W tej chwili w sklepie jest dostępna bardzo dobra bezkofeinowa kawa z Brazylii.