Autor Wątek: Kawa pryska na boki  (Przeczytany 10907 razy)

Offline zolty28 Mężczyzna

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Sage BES875
  • Młynek: Sage BES875
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Styczeń 2021, 09:48:27 »
Masz sitko z 1 otworem? Jeśli tak, to jest to sitko do produkcji sztucznej cremy. Zmień na normalne.
NA sitku z jednym otworem tylko raz spróbowałem , totalna porażka.  Cały czas robię na zwykłym.
Teraz już włączam ekspres 5-7 min. wcześniej
Wychodzi mi gęsta oleisty napar , ale wtedy mam ciśnienie za wysokie, młynek na 3 ( regulacja od 0 do 10 ) 12 gram kawy .Wygląda na to że , kawa z drobno mielona albo za dużo kawy .Jeśli na sypię 8 gram wtedy przy wysokim ciśnieniu zaczyna pryskać na boki , podobnie jak zmienię grubość mielenia na 4 już nie ma tej gęstości a ciśnienie pozostaje za wysokie.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5338
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Styczeń 2021, 11:12:58 »
Możesz zrobić zdjęcia sitek, z góry,  które posiadasz?
》tertium non datur《

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 432
  • Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Styczeń 2021, 13:03:49 »
Napisałeś, że kawa pryska na boki - opisz, w którym dokładnie miejscu, a najlepiej nakręć filmik jak robisz ekstrakcję, to coś więcej będzie można powiedzieć.
Ogólnie 5-7 minut grzania maszyny to za mało żeby wyszło dobre espresso, co z tego że woda już gorąca jak kolba jeszcze nie zdążyła się nagrzać. Ekspres powinien się grzać min. 20 minut przed parzeniem.

Offline zolty28 Mężczyzna

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Sage BES875
  • Młynek: Sage BES875
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Styczeń 2021, 15:35:49 »
Możesz zrobić zdjęcia sitek, z góry,  które posiadasz?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5338
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Styczeń 2021, 15:51:49 »
Te sitka: z prawej, bez środkowego wyglądają na "normalne" i skupiłbym się na nich. Jedne ma mniejszą pojemność a drugie na większą dozę?
》tertium non datur《

Offline zolty28 Mężczyzna

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Sage BES875
  • Młynek: Sage BES875
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Styczeń 2021, 16:11:13 »
Te sitka: z prawej, bez środkowego wyglądają na "normalne" i skupiłbym się na nich. Jedne ma mniejszą pojemność a drugie na większą dozę?
Te dwa z lewej 1 i 2  to do pojedyńczego espresso , po prawej dwa sitka mam takie same 3 i 5  .Z pojedyńczym dnem są to świeżo mielonej kawy , z napisem "dual" są do kawy zmielonej wcześniej np. kupujesz kawe zmieloną ze sklepu.
Cały czas parzę kawę na sitku nr1




Offline zolty28 Mężczyzna

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Sage BES875
  • Młynek: Sage BES875
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Styczeń 2021, 16:18:48 »
Napisałeś, że kawa pryska na boki - opisz, w którym dokładnie miejscu, a najlepiej nakręć filmik jak robisz ekstrakcję, to coś więcej będzie można powiedzieć.
Ogólnie 5-7 minut grzania maszyny to za mało żeby wyszło dobre espresso, co z tego że woda już gorąca jak kolba jeszcze nie zdążyła się nagrzać. Ekspres powinien się grzać min. 20 minut przed parzeniem.
youtu.be/p2PfA1-pWcA

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5338
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Styczeń 2021, 16:41:11 »
Cały czas parzę kawę na sitku nr1

Odpuść je sobie. Jest podobne do IMS The Single i nie tylko ja na nim poległem. Tak jak wcześniej napisałem skup się na 3 lub 5. Weź jedno z nich, zważ je i zapisz wagę (jakbyś zapomniał starować przed mieleniem) a resztę odłóż.

I teraz dopiero zacznie się kombinowanie. Napierw przeczytam Twój wątek.

Edit:
Ten młynek może działać jako SD czy jednak OD? Regulacja jest bezstopniowa?
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2021, 16:53:15 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline zolty28 Mężczyzna

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Sage BES875
  • Młynek: Sage BES875
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Styczeń 2021, 17:05:05 »
Cały czas parzę kawę na sitku nr1

Odpuść je sobie. Jest podobne do IMS The Single i nie tylko ja na nim poległem. Tak jak wcześniej napisałem skup się na 3 lub 5. Weź jedno z nich, zważ je i zapisz wagę (jakbyś zapomniał starować przed mieleniem) a resztę odłóż.

I teraz dopiero zacznie się kombinowanie. Napierw przeczytam Twój wątek.

Edit:
Ten młynek może działać jako SD czy jednak OD? Regulacja jest bezstopniowa?
Sitko 3 i 5 na na podwójne espresso (mam dwa takie same) , sitko 1  na pojedyńcze , dlatego na nim robiłem.
Młynek posiada regulację od 0 do 10 , gdzie 0 to mieli na mąkę

skansen

  • Gość
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Styczeń 2021, 17:13:56 »
Ten młynek może działać jako SD czy jednak OD?
Ten młynek IMHO średnio się nadaje do SD, nie używałbym go w ten sposób.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5338
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Styczeń 2021, 17:20:35 »
średnio się nadaje do SD

Dlatego zadałem pytanie, bo na filmiku @zolty28 wrzuca odmierzoną ilość ziaren.

Czy w młynku  można płynnie zmieniać stopień mielenia, czy tylko 1, 2, 3 etc
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2021, 17:26:10 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline zolty28 Mężczyzna

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Sage BES875
  • Młynek: Sage BES875
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Styczeń 2021, 17:52:50 »
Ten młynek może działać jako SD czy jednak OD?
Ten młynek IMHO średnio się nadaje do SD, nie używałbym go w ten sposób.

Gdybyś mógł po polsku , nie mam pojęcia co oznaczają te skróty.
IMHO (moim skromnym zdaniem ?) czy to oznaczenie  młynka ? i co to jest SD i OD ?
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2021, 18:01:14 wysłana przez zolty28 »

Offline zolty28 Mężczyzna

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Sage BES875
  • Młynek: Sage BES875
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Styczeń 2021, 18:00:11 »
średnio się nadaje do SD

Dlatego zadałem pytanie, bo na filmiku @zolty28 wrzuca odmierzoną ilość ziaren.

Czy w młynku  można płynnie zmieniać stopień mielenia, czy tylko 1, 2, 3 etc

tylko 1,2,3 chyba , słychać jak ząbki przeskakują

Offline montecjusz

  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Styczeń 2021, 18:06:30 »
IMHO to skrót znaczący coś w stylu swoją droga / przy okazji lub w mojej opinii.
SD to single dose, czyli mielenie odmierzonej wcześniej kawy, nie trzymamy jej na stałe w młynku. Nie każdy młynek się nadaje przez aspekty techniczne i retencje.
OD to on demand czyli domyślne przeznaczenie Twojego młynka: minimum 1/3 pojemnika na ziarno powinna być zapełniona.

Tak szybko tłumacząc na ludzkie :)

Co do regulacji to w mojej opinii będzie ciężko. Mój młynek ma 30 stopnii, a różnica pomiędzy 3 a 4 i tak często jest za duża u nie mogę się wbić z ratio. W Twoim wypadku podejrzewam ze przeskok może być większy skoro skala ma mniej stopni. Ale to tylko moje przypuszczenia i musiałby wypowiedzieć się ktoś kto miał kontakt z Twoim sprzętem na żywo.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4977
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Styczeń 2021, 18:29:32 »
OD to on demand czyli domyślne przeznaczenie Twojego młynka: minimum 1/3 pojemnika na ziarno powinna być zapełniona.

Skąd bierzesz te dane, przecież to nieprawda. Miałem kontakt z różnymi takimi młynkami, i do osiągnięcia stałego i poprawnego przemiału, wystarczyło 60 g ziarenek.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi