Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1431769 razy)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7860 dnia: 23 Sierpień 2023, 08:59:08 »
Niesamowicie ciekawe są dla mnie takie spotkania i możliwość dyskusji nad naszą percepcją
Czy tacy ludzie "z ulicy" są w stanie powiedziec coś więej nt owej osławionej "kwasowości"? Tak z ciekawości pytam, bo moje doświadczenie serwowania róznych kaw róznym ludziom podpowiada, że zazwyczj opinia idzie zero jedynkowo: gorzka=dobra, kwaśna = słaba.
Własnie zastanawiałem się co kupić do młynka, chyba pójdę Twoim tropem i posmakuję ponownie Chocolate i Red'a ;-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #7861 dnia: 23 Sierpień 2023, 10:08:04 »
Jest to zawsze gorący temat. Pomyślałem sobie, trawiąc Twoje pytanie, że nasza percepcja smakowa jest zawsze opakowana, bardziej literacko to ujmując -- przyodziana w różne zwiewne, lotne wrażenia głównie związane z naszym węchem. Opakowanie decyduje o naszym nastawieniu do zawartości. Bywa często, że kwaśny smak ludzi przeraża, ale ładne aromaty przyciągają i frapują. W końcu przełkną kwaśne wrażenia, gdy będą one ubrane w ładne zapachy :). Taka luźna refleksja.

Zawsze możliwość wspólnej oceny kawy, porównanie z innymi kawami, odniesienie się do oceny innych ludzi, dyskusja -- zawsze daje to do myślenia i bardzo rozwija :).

Dzisiaj z kolei zacząłem dzień od Red. Ale zupełnie inaczej niż wczoraj. Wziąłem od lat zapuszczony w szpargałach NPF i sitko IMS. Po paru próbach dostałem coś bardzo gęstego, treściwego, jaskrawego. Zero kanałów, piękne cętki. Jak najbardziej polecam :).

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》LA MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7862 dnia: 23 Sierpień 2023, 10:11:00 »
Pomyślałem sobie, że nasza percepcja smakowa jest zawsze opakowana, bardziej literacko to ujmując -- przyodziana w różne zwiewne, lotne wrażenia głównie związane z naszym węchem. Opakowanie decyduje o naszym nastawieniu do zawartości.
👌
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7863 dnia: 27 Sierpień 2023, 21:21:57 »
Taką mam propozycję, dość spontaniczną, do espresso: -->> https://mastroantonio.pl/Brazylia-Mundo-Novo-Espresso-p717

Nazwa trochę zwodnicza, bo ta kawa z Espirito Santo jest odmiany Red Bourbon. Całość jest jednak bardzo sympatyczna i dobrze wypalona, espresso jest mięsiste :).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7864 dnia: 30 Sierpień 2023, 21:48:19 »
Przypomniała mi się podróż przez Italię, na jej południowy kraniec i z powrotem. Dwie mieścinki na literę O -- godne polecenia i krótkiego pobytu. O -- jak Orvieto i O -- jak Otranto :). Dwa proste blendy w sam raz do przetestowania własnej percepcji. Różnice są całkiem wyraźne, ale warto sobie to sprawdzić:

-->> Orvieto-Otranto

Oprócz tego jest kilka innych, równie fajnych, "edukacyjnych" zestawów różnych kaw :).

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #7865 dnia: 31 Sierpień 2023, 16:13:12 »
Odwiedził mnie dziś sąsiad przywożąc taczkę arbuzów że swego ogródka. Na espresso nie dał się zaprosić, więc odwdzięczyłem się paczką Ariadny+. Dobry deal. Mówię mu kawa z dobrej polskiej palarni z Kołobrzegu, a on że odwiedzi będąc w pobliżu. Patrzę w komputer, a palarnia już trochę w drugą stronę od Kołobrzegu

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7866 dnia: 31 Sierpień 2023, 18:46:59 »
Wow, arbuzy genialne -- naprawdę takie ogromne u nas ziemia z siebie wydaje? Kawa zawsze może być dobrą walutą. Gdy zielone papierki stracą wartość, kto wie? ;)

Patrzę w komputer, a palarnia już trochę w drugą stronę od Kołobrzegu

Trochę czasu to już trwa, ale nawet nie zdołaliśmy się porządnie rozpakować, pozmieniać do końca informacyjnych tekstów. Kartony, pudła, wszystko jeszcze nietknięte. W końcu będziemy musieli się z tym zmierzyć. Zmiana jest ogromna i pociąga za sobą konieczność przestawienia różnych trybików, rozjazdów, skrzyżowań gdzieś pod skórą... Life is life i full of zasadzkas -- jak to się za czasów mojej matury mawiało ;).

Ostatnio na jednej z lokalnych grup społecznościowych, ktoś przytoczył mapkę atrakcyjności turystycznej regionów/powiatów w Polsce. Wprawdzie Kołobrzeg jest mocno na niej uwydatniony, ale Ziemia Kłodzka nawet bardziej. Nie ma nawet jak tego porównać, bo atrakcją wybrzeża jest w zasadzie tylko morze i w miarę rozwinięta baza noclegowa. Tutaj zaś nie tylko góry, ale dziedzictwo kulturowe. Kłodzko jest może mieścinką, ale wyjątkową w Polsce. Podobnie, nawet nasz zapuszczony Lądek-Zdrój ma ten historyczny charakter, specyficzny dla Dolnego Śląska, typowy dla czeskich miast.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2023, 20:38:31 wysłana przez Antonio »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #7867 dnia: 31 Sierpień 2023, 22:20:50 »
Sam byłem zdziwiony, bo raczej na południu Polski uprawiają. Sąsiad na czarnej folii uprawia, melony również. Arbuzy są bardzo słodkie.

Może uda się kiedyś w wasze strony zapuścić, jeśli nam jakiejś zawieruchy nie rozpętają

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7868 dnia: 05 Wrzesień 2023, 22:32:29 »
Może uda się kiedyś w wasze strony zapuścić, jeśli nam jakiejś zawieruchy nie rozpętają
Warto -- zapraszam :). Może nie są to jakieś wielkie góry skaliste, ale skałki też są. W naszej ulubionej dolinie rzeki Białej Lądeckiej wciąż natykamy się na zdobywców korony gór polskich. Mają tu blisko siebie dwie pozycje do zdobycia :). Ale poza tymi koronnymi szlakami jest uroczo i pusto, a wędrowania na miesiące i lata. Ostatnio łączymy wędrowanie po górach z kąpielami w wodospadach :).

Jakoś rok temu po czeskiej stronie kąpałem się w zimnych wodach Srebrnego Potoku pod jednym z Nyznerowskich Wodospadów. Ela to podchwyciła, popróbowała i wtedy, latem razem się tam kąpaliśmy. Potem odkryliśmy "morsowisko" w Bielicach -- dzisiaj bywa, że nie możemy wyjść z tej zimnej wody :). Jest to odlotowe ze względu na bardzo wartki nurt potoku, potężny aerozol i wir spadającej z pewnej wysokości wody. Totalne odstresowanie. Teraz po deszczach wody jest znacznie więcej a strumienie są bardzo obfite i mocne. Parę dni temu w Nyznerowskich Wodospadach mieliśmy chyba najbardziej wspaniałe i mocne przeżycia. Słup wodospadu był po prostu potężny. Sam hałas wprawia człowieka w niesamowity nastrój. Wodospady, progi wodne mają taką zaletę, że tworzą spore zagłębienia, baseny -- można w nich pływać, "w miejscu" ze względu na ogromny przepływ. Tu ktoś obszernie te czeskie wodospady opisał -->> Nyznerovske Vodopady

Ostatnio przygotowałem fajną kawę. Od miesięcy, a może od lat próbuję połączyć Etiopię z czymś innym, najczęściej z Brazylią. Czasami bywa to karkołomne, bo Etiopie są dziwne. Np. użycie odrobiny naturalnej Etiopii w Chocolate Wave okazało się porażką -- ze względu na interakcje z innymi składnikami -- i dlatego nie ma Etiopii w Chocolate Wave. Ale wydaje mi się, że udało się i będzie coraz fajniej z mieszanką sekretną:

-->> https://mastroantonio.pl/Antonios-secret-espresso-p637

Poczęstowałem różnymi kawami znajomego. Doppio z Secret-blendu go zachwyciło -- a podobno espresso próbował tylko dwa razy w życiu, w dodatku gdzieś w Argentynie. Tym razem ulokowałem w tym blendzie znacznie więcej Etiopii z suchej obróbki i jeszcze trochę ziaren z obróbki mokrej z Ameryki :).

Z Eli pieca mamy trochę ciekawych, nowych rzeczy. Np. Sumatra Kerinci i Etiopia Guji Buku -- obie z suchej naturalnej obróbki. Buku było już kiedyś w naszej ofercie, ale to Buku jest z samego serca Buku :). Okazuje się, że Buku to parę wiosek na krzyż, położonych nad rzeką Buku. Jest to region Hambela, z pięknych kaw słynący. Podobno wszyscy z Hambela biją się o ziarna z Buku. Te poprzednie nasze Buku pochodziły z takich stacji obróbki, położonych gdzie indziej w Hambela ale nie w Buku. Teraz mamy Buku ze stacji obróbki Buku Hurufa w Buku.

Sumatra jest moim zdaniem odlotowa, jak to bywa z kawami z Indonezji. Samo położenie przyprawia o zawrót głowy. Gunung Kerinci to największy szczyt w górach Sumatry. Nieopodal mamy drugi wulkan z kalderą czyli jeziorem w kraterze -- Gunung Tujuh. Różnica wysokości między tymi szczytami wynosi ok 1000m. Między nimi rozlegają się rzeczne doliny i sieci górskich potoków. Wszystko płynie, bo wszystko stanowi tropikalny, deszczowy las.

Obie te kawy są słodkie -- można się porywać na espresso :). Są bardzo aromatyczne, więc fajne w metodach przelewowych.
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2023, 22:40:02 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7869 dnia: 10 Wrzesień 2023, 19:49:35 »
Dziś rano Ela wyciągnęła nas w góry. Przedtem zaparzyłem 12g Kerinci i 8g jakiejś lipcowej Aurory. Jak zwykle na 250ml wody i pojechałem popijając po drodze. Wow, ależ to było dobre, gęste, owocowe. Energii wystarczyło mi na cały dzień :). Teraz dopiero co usiedliśmy po całym dniu biegania, a mnie przypomniała się ta poranna kawa. Polecam.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7870 dnia: 12 Wrzesień 2023, 21:17:53 »
Dziś rano było podobnie, tyle że miksturę w większości stanowiła ta: -->> Rwanda Kabyiniro -- Karambo Hill. Jak to Rwanda, nie jest aż taaaak spektakularna jak Etiopie czy Indonezja, ale ma swój charakter i całkiem fajnie wychodzi jako "owocowe, słodkie" espresso. Prawie cały dzień "tuptania" i kąpiele w lodowatej wodzie, że ledwo do siebie dochodzę, więc teraz na noc -- chlup, chlup, "przelewik" z Etiopii Buku zaparzyłem. Złapałem za mój ulubiony ręczny młynek i muszę przyznać, potwierdzić, że nasi dostawcy nie kłamią w kwestii charakterystyki fizycznej tych drobnych ziarenek z tegoż mikroregionu -- są one bardzo twarde ale treściwe: -->> Etiopia Buku Hurufa.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7871 dnia: 15 Wrzesień 2023, 19:19:11 »
Przed chwilą sąsiad zajrzał i kupił ode mnie trochę kawy. Choć parę razy do mnie zaglądał przy okazji takich zakupów, nigdy niczego nie spróbował. Tym razem podałem mu szklanicę naparu z Buku. Dawno nie widziałem takiego zadowolenia, zaintrygowania, olśnienia. Nie pozostało mi nic innego niż tylko zgodzić się i przyznać mu rację, że jest to niesamowita, pyszna kawa...

Napiszcie proszę o tym do Eli, bo ona ma jakieś dziwne mniemanie o tych nowych naszych, świeżych i świetnych kawach. Mnie i sąsiadom smakują one ogromnie, a jej coś tam się wciąż nie podoba...  :picardpalm: :sciana:

-->> Buku Hurufa

Dziś rano zaś zagrało moje espresso -- ze świeżej Brazylii:

-->> Rio Paranaiba.

Kawa prosta a jakże wdzięczna. Niebo w gębie :).
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2023, 19:25:17 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7872 dnia: 18 Wrzesień 2023, 22:02:31 »
Takie słodko-owocowe i bardzo intensywne:

Kenyan_ba.png

-->> Embu i Mt. Elgon