Autor Wątek: Ekspres + młynek dla nowicjusza  (Przeczytany 252 razy)

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Porlex mini
Ekspres + młynek dla nowicjusza
« dnia: 18 Wrzesień 2023, 12:33:50 »
Doradźcie koledzy/koleżanki jaki ekspres i młynek wybrać dla kolegi, który dotychczas korzystał z kawiarki i ekspresu automatycznego. Twierdzi, że chce się zmierzyć z prawdziwym espresso. Nie przestraszył się tym że będzie musiał się nauczyć espresso robić, zresztą ja mu pomogę jak już będzie miał sprzęt.
Budżet miał być w okolicach 4000 zł ale widzę że trzeba będzie go naciągnąć.
Ekspres - Lelit Victoria (~3200 zł) - to chyba najtańszy ekspres z regulacją temperatury. Myślę że to byłby dobry start, sam korzystam z regulacji temperatury dla różnych ziaren i uważam to za dobrą opcję.
Młynek - i tu mam problem, na pewno SD. Tutaj trzeba naciągnąć budżet. Doradźcie coś bo budżetu aż do Niche nie dociągniemy, raczej coś tańszego.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》LA MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Ekspres + młynek dla nowicjusza
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Wrzesień 2023, 12:37:32 »
Pisałem, że...
Ekspres - Lelit Victoria (~3200 zł)
...+ ręczny młynek premium, a wtedy nie będzie siedział u kolegi dzień i noc 🙂
》tertium non datur《

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Porlex mini
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Wrzesień 2023, 13:29:57 »
Ręczny odpada, nie będzie mu się chciało kręcić.

Offline piter2015 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Wrzesień 2023, 13:34:34 »
Ja dorwałem używkę Victoria za równe 2000zł. Do tego mam DF64 od @Janusz , razem zestaw wyniósł mnie lekko powyżej 4k. Jest to mój drugi "zestaw", ekspresowi (po regulacji OPV) nie mam na razie nic do zarzucenia, a młynek jako SD sprawdza się super.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》LA MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrzesień 2023, 19:01:17 »
Ręczny odpada, nie będzie mu się chciało kręcić.
Może da się namówić. Dzisiaj  najpierw byłem w robocie, a wracając zahaczyłem jeszcze na wieś i popracowałem fizycznie. Wróciłem do domu i na K-plus szybciutko skręciłem bez problemu dwa razy podwójne espresso na różnych kawkach. Na nowy młynek SD trzeba szykować od 2k w górę. Chyba że coś się trafi fajnego na pchlim targu albo inna opcja: szukać używanej kolby.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2023, 19:17:36 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi