Autor Wątek: Profitec PRO 700 czy ECM Synchronika  (Przeczytany 657 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Profitec PRO 700 czy ECM Synchronika
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Wrzesień 2023, 21:54:39 »
młynek SD
W takiej sytuacji jest to zrozumiałe. Ale można też obdarować żonę osobistym młynkiem niewielkich gabarytów li tylko do metod przelewowych... ;) A E37S do espresso jest po prostu super-duper-fajny ;).

Offline radekzaj

• Ekspres: Bellezza Bellona, Hario V60, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso ZP6 Special
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Wrzesień 2023, 22:02:53 »
Mam też ręczny 1zpresso do przelewów, ale nie chce jej się kręcić A dwa elektryki na blacie w kuchni to już raczej "ciężary", życie i kawa to sztuka kompromisów

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》LA MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Wrzesień 2023, 22:13:15 »
E37S do espresso jest po prostu super-duper-fajny .
Pełna zgoda.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: ECM Puristika, Chemex ottomatic, MELITTA Look V Timer, Przelewowy CM-602,Asobu Cold, Clever Dripper i kilka innych do przelewania
  • Młynek: ECM S-Automatik 64 - antracyt, G-micron, Fellow Ode 2 Generacji, Timemore C3
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Wrzesień 2023, 22:47:18 »
A dwa elektryki na blacie w kuchni to już raczej "ciężary",

Oj tam oj tam blat wytrzyma kup jakieś tańsze to i lżejsze będą a  :kawa: i tak zrobią

20230918_134102.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Andrewn

« Odpowiedź #19 dnia: 19 Wrzesień 2023, 08:15:05 »
Dzięki MacJaro za podpowiedzi:
inne  opcje: Quick Mill Essence, Rocket R58 i Bezzera Matrix.
Muszę się im jeszcze raz dokładniej przyglądnąć.
Swoją drogą, czy wiecie jak wygląda w Polsce serwis i części do Profitec'a, ECM, Quick Mill'a lub Rocket'a?

Offline Andrewn

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Wrzesień 2023, 08:49:15 »
Obecnie mamy na stanie 4 różne ziarna, które pijemy na zmianę, więc coraz bardziej zastanawiam się nad rozwiązaniem typu ARCO 2-in-1 Coffee Grinder. Problem jest tylko w tym, że jak wstajemy rano, to szukanie miarki, szukanie ziarna, wsypywanie ziarna i mielenie to level expert. Tu przyda się coś prostego, zanim aromat kawy nie zacznie działać na dobre.

Jka57 - szacun.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: ECM Puristika, Chemex ottomatic, MELITTA Look V Timer, Przelewowy CM-602,Asobu Cold, Clever Dripper i kilka innych do przelewania
  • Młynek: ECM S-Automatik 64 - antracyt, G-micron, Fellow Ode 2 Generacji, Timemore C3
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Wrzesień 2023, 09:13:11 »
Jka57 - szacun.

Oj tam oj tam to takie budżetowe sprzęty kupione za ludzkie pieniądze.

Myślałem o ECM V-Titan 64,

Na tej fotce jest chyba sprzęt o którym piszesz ECM nie wiem jakie mam żarna (czy są to tytanowe) młynek jest u mnie krótko ale wyparł już z codziennego użytkowania tego SD co stoi obok niego, jakieś drobne modyfikacje (mniejszy hopper niższe nóżki) i będzie na stałe.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline radekzaj

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Wrzesień 2023, 09:19:15 »

Oj tam oj tam blat wytrzyma kup jakieś tańsze to i lżejsze będą

Chodziło mi o "ciężary z żoną" [emoji12] w sensie dwa młynki na blacie nie przejdą

Offline radekzaj

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Wrzesień 2023, 09:21:54 »

Problem jest tylko w tym, że jak wstajemy rano, to szukanie miarki, szukanie ziarna, wsypywanie ziarna i mielenie to level expert.

Rozwiązaniem mogą być szklane tubki z zakrętkami, są dostępne w różnych rozmiarach, u mnie się sprawdzają, odmierzam na raz 12 porcji i mam spokój.

Offline Andrewn

« Odpowiedź #24 dnia: 19 Wrzesień 2023, 09:58:32 »
E37SD to rzeczywiście świetna opcja!  :poklon:
Żona pewnie jak go zobaczy powie:  :diabelek: Jest dobry!  :ogien: Idziemy w to!  :ogien:
Jednak myślałem, że znajdziemy coś trochę tańszego...

Drugą opcją będzie pewnie coś w stylu ARCO z zestawem szklanych tubek (Dzięki Radekzaj!)

Dziś przedstawię jej opcje i napiszę wam, co wyszło.

Mam jeszcze prośbę o opinię na temat serwisu w Polsce: Profitec'a, ECM, Quick Mill'a lub Rocket'a.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 19 Wrzesień 2023, 10:59:45 »
E37SD to rzeczywiście świetna opcja! 

Do mnie jedzie ale Ceado E37J - Kolor : czarny   

Jednak myślałem, że znajdziemy coś trochę tańszego...

Jeszcze nie wiem czy za kilka dni ten środkowy by nie był do kupienia.
A może i ten po prawej :)

Jka

• Ekspres: 》LA MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Wrzesień 2023, 11:01:33 »
Mam jeszcze prośbę o opinię na temat serwisu w Polsce: Profitec'a, ECM, Quick Mill'a lub Rocket'a.
Nie ma problemu.
》tertium non datur《

Offline Andrewn

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Wrzesień 2023, 16:13:15 »
No to mamy to! :brawa: :brawa: :brawa: :brawa: :brawa: :brawa: :brawa: :brawa: :brawa: :brawa: :brawa:
Żona jak zobaczyła E37SD to powiedziała, że jest świetny  :diabelek: i że idziemy w to  :ogien: :ogien: :ogien:
To oznacza, że ekspres musi odrobinę poczekać. Jeżeli nic się nie zmieni to pewnie ECM Synchronika, chociaż żonie podobają się też włoskie.
Dzięki za pomoc i cenne wskazówki. Jak skompletujemy wszystkie zabawki to postaram się wam napisać co i jak.

« Odpowiedź #28 dnia: 19 Wrzesień 2023, 17:17:21 »
E37SD
👍👍

Myślałem, wszystkie modele z domowej serii są produkowane we Włoszech:
ECM has a young, highly-motivated and enthusiastic team. Our household machines, apart of the Synchronika, are manufactured at the production site in Milan. In Germany we manufacture the Synchronika, our commercial machines and our grinders.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2023, 18:04:26 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi