Hej! Trochę tematów tutaj już przeczytałem. Te wręcz identyczne do mojego również, ale nadal mam dylemat a temat chcę załatwić do końca 09.2023. Może mi w tym pomożecie
![Grin [emoji38]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/grin.gif)
Zacznę od tego, że espresso to mój ulubiony napój. Do tej pory picie espresso polegało albo na piciu tej substancji w kawiarniach które wiem, że robią je w miarę zgodnie ze sztuką albo w domu, gdzie niestety poprzez brak młynka i ekspres Delonghi ECM65 z lekką modyfikacją kolby z "sitkiem NPF" otrzymywałem niezbyt satysfakcjonujący napar. Chcę to zmienić i pobawić się trochę z tym sam. Dlatego na pierwszy poważniejszy ekspres chcę wydać max 1500 PLN.
Na ten moment mam już załatwiony młynek 1zpresso jx-pro od
@MatteuszS - myślę, że transakcja pójdzie gładko, więc temat młynka jest ogarnięty.
Jeżeli chodzi o ekspresy to przykuły moją uwagę używki od
@kawosz17 dokładniej: Isomac Venus PID, Rancilio Silvia PID, AC-700 Aircraft oraz Ascaso Dream.
Dodatkowo rozważam jeszcze kupno nowego za trochę większą kwotę np: www. konesso. pl/product-pol-2494-Ekspres-do-kawy-La-Pavoni-Europiccola-Base-Nera-LPLENQ01EU.html ponieważ biorąc ekspres na FV kwota wyjdzie mi praktycznie taka sama jak używki. Dodam jeszcze, że wizualnie to jestem w ekspresach La Pavoni zakochany
Teraz jaki mam problem? Taki, że nie wiem czym się te ekspresy różnią jeżeli chodzi o tworzenie kawy. Czy jest znacząca różnica pomiędzy ekspresami od kawosz17? Widzę też, że ekspresy zostały odnowione, ale czy fakt tego, że te urządzenia mają już z 10 lat je nie dyskwalifikuje? Będą w stanie wytrzymać jeszcze z przynajmniej dwa lata?
Dla ułatwienia podam Wam moje główne założenia:
1. Chcę mieć sprzęt wyrównany w zakresie cena/jakość, na którym będę mógł nauczyć się metodą prób i błędów tworzenia poprawnego espresso.
2. Cena urządzenia nie może przekroczy założonych wartości (nie ma to dla mnie na dzień dzisiejszy sensu że by kupować droższy ekspres)
Wszystkie cenne wskazówki z chęcią od Was przyjmę
Pozdrowienia