Autor Wątek: Ekspres głównie do espresso do kwoty 1500 PLN :D  (Przeczytany 234 razy)

Offline karollo

• Ekspres: DL 685, kawiarka
  • Młynek: 20 letni ręczny młynek
Ekspres głównie do espresso do kwoty 1500 PLN :D
« dnia: 17 Wrzesień 2023, 01:37:06 »
Hej! Trochę tematów tutaj już przeczytałem. Te wręcz identyczne do mojego również, ale nadal mam dylemat a temat chcę załatwić do końca 09.2023. Może mi w tym pomożecie  [emoji38]

Zacznę od tego, że espresso to mój ulubiony napój. Do tej pory picie espresso polegało albo na piciu tej substancji w kawiarniach które wiem, że robią je w miarę zgodnie ze sztuką albo w domu, gdzie niestety poprzez brak młynka i ekspres Delonghi ECM65 z lekką modyfikacją kolby z "sitkiem NPF" otrzymywałem niezbyt satysfakcjonujący napar. Chcę to zmienić i pobawić się trochę z tym sam. Dlatego na pierwszy poważniejszy ekspres chcę wydać max 1500 PLN.

Na ten moment mam już załatwiony młynek 1zpresso jx-pro od @MatteuszS - myślę, że transakcja pójdzie gładko, więc temat młynka jest ogarnięty.

Jeżeli chodzi o ekspresy to przykuły moją uwagę używki od @kawosz17 dokładniej: Isomac Venus PID, Rancilio Silvia PID, AC-700 Aircraft oraz Ascaso Dream.

Dodatkowo rozważam jeszcze kupno nowego za trochę większą kwotę np: www. konesso. pl/product-pol-2494-Ekspres-do-kawy-La-Pavoni-Europiccola-Base-Nera-LPLENQ01EU.html ponieważ biorąc ekspres na FV kwota wyjdzie mi praktycznie taka sama jak używki. Dodam jeszcze, że wizualnie to jestem w ekspresach La Pavoni zakochany :D

Teraz jaki mam problem? Taki, że nie wiem czym się te ekspresy różnią jeżeli chodzi o tworzenie kawy. Czy jest znacząca różnica pomiędzy ekspresami od kawosz17? Widzę też, że ekspresy zostały odnowione, ale czy fakt tego, że te urządzenia mają już z 10 lat je nie dyskwalifikuje? Będą w stanie wytrzymać jeszcze z przynajmniej dwa lata?

Dla ułatwienia podam Wam moje główne założenia:
1. Chcę mieć sprzęt wyrównany w zakresie cena/jakość, na którym będę mógł nauczyć się metodą prób i błędów tworzenia poprawnego espresso.
2. Cena urządzenia nie może przekroczy założonych wartości (nie ma to dla mnie na dzień dzisiejszy sensu że by kupować droższy ekspres)

Wszystkie cenne wskazówki z chęcią od Was przyjmę

Pozdrowienia :D

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》LA MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Ekspres głównie do espresso do kwoty 1500 PLN :D
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Wrzesień 2023, 06:10:55 »
Na ten moment mam już załatwiony młynek 1zpresso jx-pro od @MatteuszS - myślę, że transakcja pójdzie gładko, więc temat młynka jest ogarnięty.
B. dobra decyzja.
Jeżeli chodzi o ekspresy to przykuły moją uwagę używki od @kawosz17 dokładniej: Isomac Venus PID, Rancilio Silvia PID, AC-700 Aircraft oraz Ascaso Dream.
Ja bym wziął Venus i dwa lata wytrzyma.
Dodatkowo rozważam jeszcze kupno nowego za trochę większą kwotę np: www. konesso. pl/product-pol-2494-Ekspres-do-kawy-La-Pavoni-Europiccola-Base-Nera-LPLENQ01EU.html ponieważ biorąc ekspres na FV kwota wyjdzie mi praktycznie taka sama jak używki. Dodam jeszcze, że wizualnie to jestem w ekspresach La Pavoni zakochany
👍 Sporo kolegów posiada, więc się wypowiedzą.
》tertium non datur《

Offline kawosz17

• Ekspres: Lelit Anna PID DIY
  • Młynek: Timemore C3
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Wrzesień 2023, 06:41:04 »
Venus wytrzyma i dłużej. Ma nową grzałkę. Pompa wody jest zregenerowana. Podziała i nast 10lat. Trzeba tylko nie spalić grzałki. Reszta ekspresów, to samo.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》LA MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Wrzesień 2023, 08:33:33 »
ponieważ biorąc ekspres na FV kwota wyjdzie mi praktycznie taka sama jak używki.
Jeśli tak, to Lelit Victoria PL91T (moim i nie tylko zdaniem najlepszy-najtańszy SB) np u PrzyjacieleKawy:

https://www.przyjacielekawy.pl/p/profesjonalny-cisnieniowy-ekspres-do-kawy-lelit-victoria-pl91t/?gclid=CjwKCAjwpJWoBhA8EiwAHZFzfokeK4OOHZG-zx_pQ-WA2FT886n1dlcq9Riqg8vGWcY3ASgAP8q8MRoCV68QAvD_BwE

Jeszcze coś utargujesz - człowiek od nich jest na forum. Jednakże z nowymi sprzętami jest tak, że ich wartość od razu spada po zakupie o: -20%-10% kaskadowo. W Twoim przypadku rekompensuje odpis VAT-u i podatku dochodowego. Jednakże znając życie kawosza, za "chwilę" będziesz chciał przejść na wyższy poziom, więc taką używkę szybko sprzedaż, może i bez straty. Konkludując, ja bym wziął Venus.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2023, 08:38:28 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline kawosz17

• Ekspres: Lelit Anna PID DIY
  • Młynek: Timemore C3
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Wrzesień 2023, 12:47:36 »
Źle napisałem. Te same bojlery. Grzałkę wymieniałem w sprzedany Quick Millu. W Venus cały bojler był rozkręcony. Nowe uszczelnienia, plus silikon do spożywki

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi