Autor Wątek: Ścierający się plastik  (Przeczytany 910 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Ścierający się plastik
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Wrzesień 2023, 22:47:14 »
Kawy mieli się znacznie więcej i potrafi być większym wyzwaniem niż większość przypraw. Te niegdyś owiane legendą żarna Porlexa ponoć produkowane w Japonii, starły mi się i jedno nawet pękło po przemieleaniu jakichś 10 kg jasno palonych ziaren. Są też płaskie ceramiczne produkowane, ale znacznie rzadziej się z nich korzysta np. Baratza Vario i Forte takie posiadają. Bardzo precyzyjne spieki ceramiczne są drogą i wymagającą technologią dlatego też mało popularną w urządzeniach wyższej klasy. Znacznie łatwiej wykonać tanie ceramiczne stożki niezbyt trwałe do podstawowych młynków ręcznych. Stal jest dużo wygodniejszym materiałem do wykonywania żaren. 
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2023, 23:30:49 wysłana przez krystians »

Offline ikpara

« Odpowiedź #16 dnia: 12 Wrzesień 2023, 08:03:41 »
Tak, teraz sobie przypominam, były tu na forum płaskie żarna ceramiczne w bardzo wysokiej cenie. A technologia spieków tak w ogóle nie jest wcale kosmicznie droga w porównaniu z obróbką cieplną i skrawaniem - problemem (drogo) jest ewentualnie obróbka wykańczająca (szlifowanie, polerowanie) po spiekaniu.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Wrzesień 2023, 09:22:44 »
Głęboko w te zagadnienia nie wchodziłem, były tu kiedyś boje o to co jest lepsze. Nie jest mi znana dokładna technologia wytwarzania ani stali narzędziowej, ani ceramiki do ostrzy precyzyjnych. Jednak wiem, że do celów cywilnych gdzie koszty/ wygoda wytwarzania mają duże znaczenie, wygodniejszy jest proces wytwarzania stalowych żaren, dających dobre rezultaty w mieleniu.

Z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że ceramiczne żarna są bardzo przeciętnym rozwiązaniem w dostępnych młynkach ręcznych. Nawet te w Baratzach i Mahlkonigach nie dają spektakularnych rezultatów.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2023, 09:27:44 wysłana przez krystians »

Offline ikpara

« Odpowiedź #18 dnia: 12 Wrzesień 2023, 10:02:29 »
To jest dla mnie oczywiste, że żarna stalowe są ogólnie lepsze do mielenia kawy, ceramiczne są powiedzmy tańszą akceptowalną alternatywą.

Offline yorick Mężczyzna

• Ekspres: V60, czasem kawiarka, Aeropress leży odłogiem
  • Młynek: Kingrinder K6 (wcześniej K2, Porelex Mini)
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Wrzesień 2023, 23:53:08 »
Moja propozycja dla Ciebie to Kingrinder K6 - ja niedawno kupiłem z Amazona i jestem bardzo zadowolowy (wcześniej Porlex Mini i Kingrinder K2). Konstrukcja pancerna - pełen metal, dobra regulacja, spora pojemość, cena hmm, dobra. Dla mnie do tej pory chyba największy przeskok jakościowy w dripperze. Pierwotnie kupiłem K2 ale jednak zdecydowanie warto dopłacić te ~150 zł. Rozważałem też Timemory ale finalnie Kingrinder mnie przekonał - niestety organoleptycznego testu nie miałem możliwości przeprowadzić. Pewnie można lepiej ale to zakładam już "diminishing returns".

Offline YetAnohter1

• Ekspres: Bialetti Venus poj. 2, Hario drip V60-1
  • Młynek: Hario Skerton Pro, zapasowo stary PRLowski elektryczny
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Wrzesień 2023, 13:27:56 »
Mam ten młynek i nic nigdzie nie ociera. Używany jest średnio raz dziennie przez małżonkę ustawiony pod driper, czyli "dość luźno".
Być może był to mój błąd - bo ja jako nowicjusz eksperymentowałem z różnymi ustawieniami, plastik zaczął się ścierać, gdy mieliłem bardzo drobno. Przy grubszym mieleniu nie przypominam sobie, bym zauważył takie problemy.

Rozumiem, że pod dripery nalezy nastawiać luźniej, wbrew temu, co robiłem?

Niestety nie możesz jeszcze przeglądać pchlego targu, więc w razie czego mam na sprzedaż Kingrinder K2 za 270zl. Też miałem kiedyś Hario, i przesiadka bedzie jak z fiata 125p do S klasy.

Moja propozycja dla Ciebie to Kingrinder K6 - ja niedawno kupiłem z Amazona i jestem bardzo zadowolowy

Za późno :( już kupiłem Timemore. Zobaczymy, jak się sprawdzi...

Na razie zdziwiło mnie, że instrukcja zabrania mycia go nawet czystą wodą, nakazuje czyścić tylko za pomocą pędzelka. Przecież to podobno wszystko metal jest, jak może mu zaszkodzić woda?

Kawa jest trochę tłusta, na zdrowy rozsądek jak się raz na jakiś czas nie zaleje tego wodą z ludwikiem, to resztki zaczną jełczeć?

Offline ikpara

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Wrzesień 2023, 18:42:52 »
1. my pod driper mielimy średnio grubo grubo, tak pasuje małżonce, pod french press'a grubo;
2. jeśli chodzi o mycie to ja bym się zastosował - to nie jest stal nierdzewna, a wilgoć zawsze gdzieś zostanie w zakamarkach i rdza się pojawi. Zobacz sitka do maszynki do mięsa - jak szybko nie wyschną to moment i pojawia się rdzawy nalot. Spokojnie można młynek przeczyścić proszkiem do młynków elektrycznych (np. Puly) lub ryżem - ale koniecznie musi być parboiled, surowy jest za twardy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi