Autor Wątek: Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.  (Przeczytany 2080 razy)

Offline Szymon L

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Poszukuję
Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.
« dnia: 03 Grudzień 2018, 12:52:54 »
Hej,

Założyłem właśnie dysze od rancilio, para bucha, mleko się nie spienia. Robię zgodnie z tutorialami, mleko nie wpada w ruch wirowy, zaczyna się szybko grzać i nie spienia się. Jakieś pomysły co może być przyczyna?
Na poprzedniej dyszy spieniał się w miarę dobrze.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudzień 2018, 13:24:34 »
Jeżeli możesz to nagraj filmik jak leci para sama oraz jak spieniasz.
Jaki dzbanek do spieniania masz? Pojemność?
Ile mleka wlewasz do dzbanka? Do połowy? Mniej? Więcej?

Mi na początku pomagało wstawianiu dzbanka do lodówki, dzięki temu zimne mleko wlewałem do zimnego dzbanka i miałem dodatkowe kilka sekund do panowania nad spienianiem.
Ogólnie leję zawsze połowę dzbanka, na pojemności 0,6 (czyli wlewasz około 300ml) łatwiej się nauczysz niż na pojemności 0,3 (czyli wlewasz około 150ml).

Jeżeli masz możliwość pójścia do dobrej kawiarni (zobacz dział na forum) w swojej okolicy to zapytaj baristy czy możesz popatrzeć jak on/ona spienia. Zawsze na żywo można coś innego zobaczyć niż na filmikach.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudzień 2018, 13:41:30 »
Jakieś pomysły
Dysza jest zbyt głęboko w mleku. Daj dzbanek niżej.

Offline Szymon L

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Poszukuję
Odp: Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudzień 2018, 13:46:47 »
Dzięki wielkie dzisiaj będę, testował. Jeżeli nic nie pomogą wasze rady nagram film i podeślę.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudzień 2018, 16:00:28 »
Mi na początku pomagało wstawianiu dzbanka do lodówki, dzięki temu zimne mleko wlewałem do zimnego dzbanka i miałem dodatkowe kilka sekund do panowania nad spienianiem.

W przypadku Gaggia (Classic jak mniemam), chłodzenie dzbanka nie pomoże - mały boiler, może braknąć pary na zagrzanie mleka.

Jak napisał Donkiszot - dysza wyżej. Żeby się spieniło , potrzebne jest powietrze. Powietrze dostanie się gdy końcówka dyszy będzie na granicy tafli mleka. Musi chwile pobulgotać na tej granicy. Potem dysza niżej, dzbanek lekko pod kątem od pionu i dysza skierowana od środka dzbanka, żeby napędzić wirek.

Offline Szymon L

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Poszukuję
Odp: Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudzień 2018, 16:03:16 »
Hej,

Problem w tym, ze mleko szybko sie gotuje, osiąga tempearature zaledwie po kilkunastu sekundach. Nagram filmy to się dowiemy więcej.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudzień 2018, 16:04:21 »
To fajna Gaggia :). Ale gotuje się, że nie możesz utrzymać dzbanka od spodu? Czy tylko od góry bulgocze?
Spróbuj więc schłodzić dzbanek.

Offline Szymon L

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Poszukuję
Odp: Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudzień 2018, 16:07:02 »
Gotuje w sensie strikte - nie mogę utrzymać dzbanka. Spód zaczyna parzyć.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudzień 2018, 16:42:37 »
Wynika z tego, że masz dysze bardzo głęboko. Czekamy na filmik :)

Offline Szymon L

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Poszukuję
Odp: Gaggia + dysza rancilio - nie spienia.
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudzień 2018, 20:10:54 »
Tak właśnie było. Dysza za głęboko. Trzymam teraz ciut pod powierzchnią, dając dyszy złapać powietrze. Pianka jeszcze nie idealna, ale pewnie trochę praktyki (nie potrafię utrzymać wirowania) i będzie jogurt:)

Pozdro i dzięki wielkie. Ps. Bojlerek gaggi classic ma wystarczająca pojemność, mleko spienione a pary i tak zapas.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi