Autor Wątek: AA, SHB, SHG, WTF??  (Przeczytany 4615 razy)

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
AA, SHB, SHG, WTF??
« dnia: 03 Lipiec 2013, 00:39:51 »
Czy byli byście łaskawi wyłożyć takiemu jednemu ignorantowi ( ::)) co znaczą te "dziwne literki" pojawiające się czasami w nazwach ziaren?

Zastanawia mnie, co dosłownie znaczą te skrótowce, oraz jaki mają "wpływ" na smak kawy, tj. czego się spodziewać zamawiając ziarna z konkretnym oznaczeniem.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4829
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: AA, SHB, SHG, WTF??
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipiec 2013, 06:57:08 »
Poniżej wyjaśnienia znalezione gdzieś w necie. Proszę o ich weryfikację, potem trafią do Vademecum :)

Central Standard, SSB lub SB, czyli Strictly Soft (Bean) – wyłącznie miękkie ziarna - to nasiona pochodzące z upraw zlokalizowanych 700 – 1000 metrów nad poziomem morza. Owoce kawowców uprawianych na nisko położonych plantacjach dojrzewają znacznie szybciej dając lekkie i porowate ziarna
HB (Hard Beans – twarde ziarna) lub HG (High Grown – wysoko uprawiana) kawa, która pochodzi z plantacji położonych na wysokości większej niż 1000, lecz mniejszej niż 1500 metrów nad poziomem morza.
SHB (Strictly Hard Beans – wyłącznie twarde ziarna), nazwa używana jest zamiennie z SHG (Strictly High Grown – wyłącznie wysokie uprawy) i oznacza kawę pochodzących z plantacji położonych co najmniej 1500 metrów nad poziomem morza.
DP, czyli Double Picked – oznacza ono kawę, która została ponownie przebrana w celu wyselekcjonowania najlepszych ziaren i usunięcia najmniejszych nawet zanieczyszczeń.

Metoda na mokro - oznacza to że owoce po zbiorach trafiają do pojemników z wodą, dojrzałe pozostają na dnie naczynia. Ziarna te pozostawia się w pojemnikach, aby sfermentowały. Po zakończeniu tego procesu ziarna są płukane i oczyszczane z resztek  łupin. Następnie kawę suszy się przez 24 godziny na słońcu lub w specjalnych piecach.

Metoda na sucho oznacza, że owoce pozostawiane są na krzewach, do momentu kiedy rozpocznie się proces schnięcia, następnie są zbierane i suszone na słońcu około 2 tygodnie do chwili aż zbrunatnieją i skruszeją. Po tym czasie specjalna maszyna usuwa zewnętrzne łupiny.

Symbol AA, AB, PB, C, E, TT i T albo alternatywnie AA, Supremo, Excelso i Caracol (Peaberry)  oznacza wielkość, kształt i gęstość ziarna. Obie skale ocen są od największego do najmniejszego. Większe ziarna produkują więcej cennych olejków, które dadzą kawie wspaniały aromat i intensywny smak.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: AA, SHB, SHG, WTF??
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipiec 2013, 09:42:48 »
Czasem te dodatkowe literki dają podłym ziarnom +10 do smaku, czasem zwykłe ziarenka bez literek będą niebiańskie. Generalnie dobrze wiedzieć ale nie warto się tylko tym kierować przy wyborze kawy. Myślę, że te literki i ich magię bardziej weryfikują palacze.

Chociaż przy Kopi Luwak DP warto docenić prace ludzką ;)
LMWDP #469

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: AA, SHB, SHG, WTF??
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipiec 2013, 12:45:42 »
A ja się spotkałem nawet z taką sprawą, że producenci zaniżają jakość swojej kawy w papierach a to przez narzucony obowiązek płacenia większego podatku za kawę najwyższej jakości. Natomiast, mocne federację kawowe bardzo dbają o rzetelną klasyfikację kawy.

 

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4829
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: AA, SHB, SHG, WTF??
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipiec 2013, 10:39:45 »
Czy moje opisy z drugiego postu są na tyle poprawne abym mógł je wrzucić do vademecum?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi