forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: alicjag3 w 17 Październik 2013, 18:28:37

Tytuł: Wyczuwalne drobinki kawy-opinie, dyskusja...
Wiadomość wysłana przez: alicjag3 w 17 Październik 2013, 18:28:37
Udział mieliście iście odwrotny.

O wyczuwalnej kawie (drobinkach) pisałam pisząc o espresso a nie kawie z mlekiem. Ale tak jak wspominałam wcześniej, dla mnie nie jest to żaden problem i nic szczególnie dziwnego.
Tytuł: Odp: Wyczuwalne drobinki kawy-opinie, dyskusja...
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 17 Październik 2013, 18:38:51
Jeżeli czujesz drobinki w espresso, to albo młynek bardzo pyli albo sitko ma strasznie wielkie dziury i przepuszcza drobinki.
Tytuł: Odp: Wyczuwalne drobinki kawy-opinie, dyskusja...
Wiadomość wysłana przez: KrzychK w 17 Październik 2013, 19:10:56
Czytając o udziale, myślę Spinko drogi że i jedno i drugie  :blue:
Tytuł: Odp: Wyczuwalne drobinki kawy-opinie, dyskusja...
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 17 Październik 2013, 21:06:10
O wyczuwalnej kawie (drobinkach) pisałam pisząc o espresso a nie kawie z mlekiem. Ale tak jak wspominałam wcześniej, dla mnie nie jest to żaden problem i nic szczególnie dziwnego.
Najważniejsze, że smakuje 8) No ale właśnie ten pył świadczy o jakości lub jej braku w młynku - o jakości przemiału. Dlatego młynek, jak by nie patrzeć, to jednak podstawa i nawet sprzęt domowy, daleki od profesjonalnego jest w stanie tą jakość pokazać.

Drobinki kawy są fajne w tygielku i French Pressie, ale tam pojawiają się zupełnie z innego powodu niż jakość przemiału.

Z ciekawości - jaką kawę mielisz??? I na jakim ustawieniu młynka???
Tytuł: Odp: Wyczuwalne drobinki kawy-opinie, dyskusja...
Wiadomość wysłana przez: ziomiwan w 17 Październik 2013, 21:49:07
I wyszło na moje :) . Parę stron wcześniej pisałem, że i tak kupi to co sobie umyśliła.

I dobrze. Najważniejsze, żeby się podobał..
Jednak po pewnym czasie to przestanie kręcić i jednak chce się dobrej kawy :) .
Tytuł: Odp: Wyczuwalne drobinki kawy-opinie, dyskusja...
Wiadomość wysłana przez: WS w 17 Październik 2013, 21:53:04
Off-Topic:
ten pył świadczy o jakości lub jej braku w młynku - o jakości przemiału.

Może to nie najlepsze miejsce na takie dywagacje, może warto założyć odpowiedni wątek. Ale pył dla espresso, w rozsądnej ilości, jest potrzebny i ma wpływ na jego wygląd, konsystencję i esencjonalność. Dodatni wpływ oczywiście.

załatwione
fux