forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: popowski15 w 27 Maj 2013, 18:15:51

Tytuł: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: popowski15 w 27 Maj 2013, 18:15:51
Witam i zapraszam wszystkich na mój blog w którym jest wiele przepisów o tematyce kawy. @spinka - usunięto link  a to reklama blogu @spinka - usunięto link
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: Mario Barista w 27 Maj 2013, 18:22:32
Ok, ok, ok, ale nie dublujemy postów.
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: Poe w 27 Maj 2013, 18:31:35
@Szachowiec, to zwykły spam... albo inaczej... spam z ludzką twarzą, tj. nie przez spambota, ale przez użytkownika zrobione... ja bym to zamknął i wywaliłl. Raz, że to spam, dwa, kolega nawet nie raczył się przywitać, ani napisać nic merytorycznego czy pytaniowego, tylko od razu wpada jak burza z reklamą swojej stronki... sorry, tak się tego nie robi. Poza tym, jest to rodzaj naszej konkurencji (choć lichej).
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: Fux w 27 Maj 2013, 18:32:32
Ten drugi zamknąłem. Pożyjemy, zobaczymy...
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: slavik w 27 Maj 2013, 18:34:19
Cytuj (zaznaczone)
...Poza tym, jest to rodzaj naszej konkurencji (choć lichej)
No i ta Lavacca w tle... 8)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: Fux w 27 Maj 2013, 18:35:38
Ten umrze śmiercią naturalną...
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: popowski15 w 27 Maj 2013, 19:15:28
Cześć, tak macie racje, trochę zaspamiłem za co bardzo przepraszam :) Co do przywitania się nie wiedziałem, że tak się robi. Pozdrawiam was i myślę, że nasze następne rozmowy będą już inne :)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: Joanna Bożek w 27 Maj 2013, 21:04:24
Przejrzałam Twojego bloga i mam takie trochę mieszane odczucia, po podstronie słownik baristy widać, że masz wiedzę, ale mało widać ją w Twoich postach, zaledwie po dwa zdania w każdym, trochę mało  ???

Fajne jest to, że wrzucasz często posty, ale wydaje mi się że samymi zdjęciami czytelników nie zdobędziesz.

Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: popowski15 w 27 Maj 2013, 21:06:40
dzięki za poradę, powiesz mi jeszcze co dokładniej mam pisać w nim ? opisywać kawę ? sposób robienia ?
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 27 Maj 2013, 21:08:36
Dlatego może zalinkuj do nas :) (i tak jak prosiłem w wątku powitalnym zmień nieco pierwszy post tak aby zapraszał a nie był wyłącznie reklamą. :) )
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: Joanna Bożek w 27 Maj 2013, 21:10:18
Myślę, że dokładnie tak, opisuj swoje doświadczenia, to jest fajne  :) tym bardziej kiedy podpieramy to relacją zdjęciową.
Ja też kiedyś mało pisałam na blogu, ale z czasem wraz z coraz większym doświadczeniem idzie mi to coraz sprawniej  :)

PS. Ten filmik, moim zdaniem nie zachęca do wejścia na blog ;)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: slavik w 27 Maj 2013, 21:11:51
Pracowałeś na ekspresach Jura...
Mniemam, że to automaty... ;)
Uważasz, że kawa z automatu, to już espresso, czy też tylko kawa...?
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 27 Maj 2013, 21:13:37
Coś dzisiaj jesteś uszczypliwy Slavik :) Lubię ten Twój nastrój 8)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: popowski15 w 27 Maj 2013, 21:15:58
Pracowałeś na ekspresach Jura...
Mniemam, że to automaty... ;)
Uważasz, że kawa z automatu, to już espresso, czy też tylko kawa...?

Głupie pytanie.... kawa jest to bardzo duży ogół, a espresso to espresso :)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 27 Maj 2013, 21:22:40
No może i tak ale...staramy się espresso odróżnić od kawy, nie po napisach na guziczkach ekspresu tylko według ustalonych norm, najbardziej takich określających smak kawy.
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: popowski15 w 27 Maj 2013, 21:24:27
Tak wiem o tym :)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: slavik w 27 Maj 2013, 21:28:14
Cytuj (zaznaczone)
Głupie pytanie....
No nie wiem czy aż tak głupie...
Definicja espresso to..., a właściwie zalinkuję klik (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=61.msg218#msg218)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 27 Maj 2013, 21:29:42
Może już dacie sobie spokój? :kwiat:
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: KrzychK w 27 Maj 2013, 21:35:07
brakuje mi emotikona [krowa jedząca kwiatka], popieram slavika - pytanie było IMHO zasadne.
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: popowski15 w 27 Maj 2013, 21:36:12
Słuchajcie, nie róbcie ze mnie debila. Nie zjadłem wszystkich rozumów, ale dużo wiem o kawie i nie potrzebne są mi linki z co to jest espresso. Chciałbym tylko powiedzieć, że stosuję się do waszych rad, w 100% się z nimi zgadzam, dziękuję za pomoc. Pierwszy post po waszych poradach jest już wstawiony, Dziekuję za pomysł. Od dzisiaj będę polecał te forum, bo uważam je za jedno z lepszych, tak samo ja mam nadzieję, że wy będziecie mi dalej pomagać, nie tylko w sprawach postów i kaw ale także reklamy. :)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 27 Maj 2013, 21:37:17
Chyba sprawa jest załatwiona :)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 27 Maj 2013, 21:48:13
OK, zostawmy kawę ( espresso ) na boku, ja się zapytam co zrobić by nie spalić cukier przy robieniu Crème brûlée. Widziałem na blogu że podajesz przepis a mnie cukier zawsze się przepala. Najsmaczniejsze Creme brule jadłem w Sopocie w jakiejś włoskiej restauracji, cała reszta do pięt nie dorasta...a próbuję wszędzie :)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: popowski15 w 27 Maj 2013, 21:53:29
Ważne jest to czym palisz cukier.
Jaki cukier ?
Z jakiej odległości ?
I jak długo ?
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 27 Maj 2013, 21:55:53
Cukier brązowy, palnik na propan, no i pytanie teraz z jakiej odległości i jak długo ?
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: popowski15 w 27 Maj 2013, 21:59:48
To musisz widzieć, wyczuć. Tak samo jak spieniasz mleko i zależy Ci na tym ażeby nie wyszedł beton, tak samo z tym.... musisz widzieć kolor i bardzo ważne żebyś robił to od razu i nie z bliska.
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 27 Maj 2013, 22:01:30
OK, spróbuję i zdam foto-rewelację :)
Tytuł: Odp: Blog z poradnikami
Wiadomość wysłana przez: popowski15 w 29 Maj 2013, 22:54:45
utworzyłem konto lukajcie :)

@spinka - usunięto link