To, że tak się dzieje wynika z tego jak mielą płaskie żarna. Ciężko będzie to zobaczyć na oko. Tutaj trzeba by było np. zrobić shoty składające się z przemiału z początku i końca mielenia. A najlepiej ślepe testy Full Hopper vs SD, z porównaniem EY % itp. (niekoniecznie na takim samym ustawieniu młynka) żeby zaobserwować, jak istotna jest ta różnica statystycznie i praktycznie. To by potwierdziło, czy zwykły OD, z niewielką retencją, używany jako SD daje tak zły przemiał, że nie da się na nim zrobić przyzwoitej kawy. Jeżeli ktoś posiada link do czegoś takiego, to byłaby to bardzo wartościowa informacja.
Kiedy przeglądałem różne młynki, to nie zauważyłem żeby konstrukcje z płaskimi żarnami typowo pod SD miały na to jakiś super patent. G-Iota to to samo, co zwykły OD tylko jest przechylona, więc retencja jest mniejsza. Wilfa Uniform to również to samo, ale wolniej się kręci. Lagom P64 ma "grzybek", który zapobiega efektownemu popcorningowi, ale nie widzę (przynajmniej ja) w jaki sposób miałoby to w istotny sposób zapobiegać zmniejszaniu się docisku w trakcie mielenia. Młynek OD z tymi samymi żarnami, co Lagom, które byłyby tak samo dokładnie ułożone, teoretycznie również powinien mielić lepiej.