Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Przygotowanie kawy / Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Jka57 dnia Dzisiaj o 13:51:51 »
 :lol2:
Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)

No to się chwalę bo trochę wolnego było to i głupot przybyło.
ZajeFajna kawa od Gorana 21.5g ziarenek uzysk lekko ponad 43g. w filiżance spora gałka lodów czekoladowych (tak pisało) no i "cudowna" reklamowana kiedyś tam zmrożona kulka.

Bardzo smaczne to wyszło bardziej tak deserowo niż kawowo, moim zdaniem przydało by się do tego jeszcze trochę białe śmierci (czytaj bitej śmietany)
Będzie kontynuacja :lol2: tej ala kawka

20240504_161658.jpg

20240504_161723.jpg

20240504_163306.jpg


Jka
2
Kawa / Odp: Krótkie opinie o kawach
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mlopus dnia Dzisiaj o 13:30:24 »
Salwador Las Brisas Yellow Catuai z w/w palarni, żeby oddać sprawiedliwość odrobinę lżej palona, ładniejszy aromat, niewielka crema, dobra kawa ale szału absolutnie nie ma. Testuję dalej kolejne paczki, jak dotąd brakuje mi czegokolwiek ciekawego lub zdefiniowanego w tych ziarnach. Wyrazista była tylko goryczka ale nie tego raczej szukam.
3
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 12:39:20 »
I to jest następny bardzo ważny element, o który trzeba to uzupełnić. Tak woda powinna być odpowiednia. Ja mam ten przywilej że w Łodzi z kranu leci całkiem niezła i po przefiltrowaniu przez filtr bwt Mg+ mam prawie idealną.

Tu trochę informacji o wodzie do kawy:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1933.msg296035#msg296035
https://coffeeadastra.com/2018/12/16/water-for-coffee-extraction/
4
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bielasinio dnia Dzisiaj o 10:18:36 »
Dziękuje bardzo za podpowiedzi 8). Stosuję się do wszystkich tych rad i idzie to w dobrym kierunku. Pewnych rzeczy nie przeskoczę (na chwilę obecną), jak np. młynek. W Lelit Anita jest to chyba model Fred. Z tego co czytałem to jak na początek nie jest taki zły. A jak duży wpływ na smak ma waszym zdaniem woda. Oczywiście zalewam przefiltrowaną, ale ciekaw jestem czy w tym temacie jest jakieś pole manewru, np. zalewanie zakupionej jakiegoś producenta?
5
Zakupy grupowe / Odp: Pesado HE - Zakup Grupowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Krakus dnia Dzisiaj o 10:08:07 »
Z @rollo45 sprawę już wyjaśniłem.
6
Zakupy grupowe / Odp: Pesado HE - Zakup Grupowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mader dnia Dzisiaj o 08:49:18 »
Żadnego info nie otrzymałem

Jaki wybrałeś rodzaj wysyłki? U mnie był to paczkomat i mam już w statusie wydana do doręczenia.
7
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 05 Maj 2024, 22:11:45 »
Cześć Bielasinio, miło nam Cię witać na łamach forum. 

To dobre pytanie, jak tak sobie myślę to sporo rzeczy przychodzi mi do głowy. Żeby mieć powtarzalne efekty trzeba mieć opanowane i pod kontrolą następujące elementy:
- Surowiec, czyli dobrej jakości ziarna do espresso, najlepiej między dwa tygodnie, a 3 miesiące od palenia.
- Dozę kawy - musimy tyle samo kawy stosować
- Przemiał - młynek mielący powtarzalnie do espresso, jeśli mielimy młynkiem typu "on demand", to wymielamy resztkę starej kawy i dopiero namielamy dozę,
- Przygotowanie przemiału - równomierne ułożenie kawy w sitku, a potem równoległy i powtarzalny tamping
- Dobrze wygrzany ekspres i kolbę z sitkiem.
- Mierzyć uzysk i czas.
- Robić notatki i wyciągać wnioski. Nie zniechęcać się, ale potrafić też powiedzieć dość na jeden lub kilka dni.
8
Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) / Odp: Mastro Antonio
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 05 Maj 2024, 22:04:01 »
Bywaliśmy na targach i festiwalach dość dawno temu, gdy palenie kawy uchodziło za "czarną magię" i wtedy nawet nie mieliśmy własnej marki lecz wypromowaliśmy włoską palarnię Arcaffe w Polsce. Potem jakoś nie mieliśmy czasu w ferworze eksperymentów z kawą a teraz jeszcze nie możemy się pozbierać po transplantacji do Hrabstwa Kłodzkiego.

Niedawno musiałem zajrzeć w moje rodzinne strony na parę dni. Nie było tak, że nie miałem dostępu do kawy. Zawsze coś tam sobie zaparzyłem, kupiłem, wypiłem -- może po prostu mniej i na luzie, niezobowiązująco, niezawodowo. Po powrocie olśniło mnie... Wszystkie moje kawy smakowały mi w espresso:

-->> MA, np. to: -->> A+.

Chyba częściej muszę robić takie przerwy od ekspresu i zawodowego podejścia do espresso.

Sporo mamy w sklepie Eli świeżych paleń: -->> Synestezja

Dziś rano zaparzyłem Ekwador -->> La Marquesa oraz Kenię z tymże Ekwadorem: -->> Kahunyo/La Marquesa. Obie fajne do przelewek :).
9
Ekspresy kolbowe / Odp: Gaggia Classic
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krzyskup dnia 05 Maj 2024, 21:56:33 »
Cześć!
Poszukuję rączki-uchwytu do kolby do mojej starutkiej Gaggii Classic Coffee. Staruteńka jest, ale kawę parzy nadal niezłą. Niestety, uchwyt ze starości już skruszał. Wersja z wtyczką dwubolcową, bez bolca ochronnego. Kształt rączki kanciasty. Kiedyś były, chciałem kupić, a teraz żałuję...

pzdr,
krzyskup
10
Ekspresy kolbowe / Ocena zestawu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dekasolo dnia 05 Maj 2024, 20:40:46 »
Cześć,
Planuje zakup zestawu do espresso. Wybrałem wstępnie młynek fiorenzato F4 eco i ascaso dream (używany). Zależy mi na tym by zmieścić się do kwoty 3000zł i wybrać sprzęt, który posłuży mi długi czas. Co myślicie o takim zestawie?
(Będzie to mój pierwszy zestaw do espresso)
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi