Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 321428 razy)

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1365 dnia: 31 Październik 2020, 20:10:14 »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1366 dnia: 31 Październik 2020, 20:37:12 »
Nie ma darmowej wysyłki do Polski. Taki zakup jest najnormalniej nieopłacalny.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1368 dnia: 31 Październik 2020, 21:32:16 »
Inny wymiar niestety i nie chodzi o 0.3 mm 73 mm x 57 mm x 8 mm

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1369 dnia: 31 Październik 2020, 21:41:11 »
Szkoda. Tutaj jest z takimi wymiarami, ale grubości  8,5 https://www.atp-czesci.pl/ogolna/62954-uszczelka-portafiltra-silikonowa-o-73x57x85-mm.html?search_query=uszczelka+silikonowa+grupy&results=63

Tutaj też coś jest, ale nie wiem czy te 0.3mm średnicy robi różnicę i jak z grubością. https://www.coffeesite.pl/163-uszczelki?page=2
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2020, 22:03:21 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1370 dnia: 05 Listopad 2020, 10:30:43 »
Zwątpiłem - czy przy długiej (2h+) bezczynności ekspresu trzymać kolbę zapiętą (rozgrzewać) czy nie?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1371 dnia: 05 Listopad 2020, 10:36:20 »
Tutaj też coś jest, ale nie wiem czy te 0.3mm średnicy robi różnicę i jak z grubością. https://www.coffeesite.pl/163-uszczelki?page=2

Gdzie tu masz silikonowego Cafelata?

skansen

  • Gość
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1372 dnia: 05 Listopad 2020, 10:38:56 »
Zwątpiłem - czy przy długiej (2h+) bezczynności ekspresu trzymać kolbę zapiętą (rozgrzewać) czy nie?
Ja trzymam. Kolba jest wtedy niejako na swoim miejscu. Dlaczego się zastanawiasz?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1373 dnia: 05 Listopad 2020, 10:43:56 »
Zwątpiłem - czy przy długiej (2h+) bezczynności ekspresu trzymać kolbę zapiętą (rozgrzewać) czy nie?
Ja trzymam. Kolba jest wtedy niejako na swoim miejscu. Dlaczego się zastanawiasz?
Rozgrzana/nierozgrzana kolba vs. ekstrakcja (i ew. wpływ na temperaturę wody na ciastku)

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1374 dnia: 05 Listopad 2020, 13:14:22 »
Możliwym jest rozpuszczenie cukru trzcinowego w oleju kokosowym?

Pół godzinny mieszania w temperaturze około 85 stopni, bez zmian. W 170 stopniach cukier zaczął się karmelizować...
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2020, 14:14:47 wysłana przez pietro »

Offline maciekz

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1375 dnia: 08 Listopad 2020, 00:41:23 »
Nie. Cukier nie rozpuszcza się w tłuszczach.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1376 dnia: 08 Listopad 2020, 11:14:26 »
Możesz chyba zrobić coś w rodzaju pasty -- w niskich temperaturach. Tak jak robi się czekoladę, temperatura jest tu zawsze mniejsza niż 40 i parę stopni.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1377 dnia: 08 Listopad 2020, 11:25:41 »
W sensie pasta z podgrzanego cukru? Właśnie odrobinę chciałem dodać do mojego wyrobu czekoladopodobnego :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1378 dnia: 08 Listopad 2020, 17:55:55 »
Przy produkcji masy czekoladowej, nie podgrzewa się składników lecz uciera się je. Tarcie po dłuższym czasie pracy "kamiennego" młyna zamienia się w ciepło, ale temperatura nie przekracza 40 stopni.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1379 dnia: 08 Listopad 2020, 19:15:39 »
Dziekuję  :) Dla mnie coś nowego,  choć w warunkach domowych może być ciężko.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi