Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463795 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #420 dnia: 30 Lipiec 2015, 22:32:31 »
Mnie smakuje każda kawa z kawiarki, nawet jasno palona Kenia czy Etiopia... Bez mleka ;).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #421 dnia: 30 Lipiec 2015, 22:46:22 »
A da się to porównać to tej eksperymentalnie parzonej kawy na lekkim ciśnieniu z ekspresu?

Ech, dopóki nie ogarnę palnika, nie poeksperymentuję z kawiarką. :-\

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #422 dnia: 31 Lipiec 2015, 03:49:27 »
Znalazłem idealnie dobrane mielenia. Akurat w pracy gotuje na palnika turystycznym na gorącej wodzie. Pod koniec zmniejszam moc palnika. I oczywiście spieniam mleko nową zabawką. Kawa z kawiarki jest druga w ciągu dnia którą pije ok godz 14. Rano niepodzielnie króluje drip

Offline pawelradzio

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #423 dnia: 31 Lipiec 2015, 22:22:17 »
@manfred
czyli jaką grubość? Podziel się   :diabelek:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #424 dnia: 31 Lipiec 2015, 23:04:31 »
Ło taka

Offline byrzydal Mężczyzna

  • Wiadomości: 163
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #425 dnia: 04 Listopad 2015, 08:11:34 »
Chciałbym kupić sobie do pracy kawiarkę elektryczną i na razie widzę 3 opcje:

1/ Bialetti Elettrika 2tz
Prosta, klasyczna i podoba mię się. Wygląda na tak samo łatwą w myciu jak klasyczna moka.
Obawiam się tylko, że obsługa przez podłączanie/odłączanie wtyczki do najwygodniejszych nie należy.

2/ G.A.T. Vintage 4tz
Wygoda używania wydaje się być większa bo są przyciski i kawiarkę można zwyczajnie zdjąć z podstawy jak czajnik elektryczny.
Jest jakiś system automatycznego wyłączania przez co kawiarka może być lekko przekombinowana i upierdliwa przy myciu.
No i ma ten dynks wyglądający na plastykowy (przy kominku przez który kawa wlewa się do dzbanka)
Fajnie jakby pojemność była ciut mniejsza (2-3 tz), ale może da się zastosować reduktor

3/ Bialetti Easy Timer 3tz
Ta wygląda najlepiej - ma zalety obu powyższych. Niestety jest sporo droższa.

Czy ktoś posiada takie ustrojstwo i mógłby podzielić się wrażeniami i potwierdzić albo rozwiać moje obawy?
A może mam jakieś inne opcje?

Uprzedzając może kilka odpowiedzi
- kuchenka turystyczna odpada.
- mam już w pracy dripper i aeropress i dobrze mi z nimi, ale mam czasem ochotę na coś bardziej gęstego

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #426 dnia: 04 Listopad 2015, 10:14:27 »
A może rozważ coś Vintage - Jakiś Velox czy Girmi?

Brałabym jak najprostsze rozwiązanie.

Coś bardziej gęstego/mocnego - może phin ;)
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #427 dnia: 04 Listopad 2015, 10:18:34 »




 [emoji106]
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #428 dnia: 04 Listopad 2015, 10:27:57 »
Tylko chyba kuchenki brak - ale są przecież automaty tygielkowe  :ok:

Beko - z systemem anty-wykipieniowym ;)
Lub coś prostszego i tańszego

Beko ma też wersję na 2 tygielki - można by dyrekcję na zakup namówić :)
LMWDP #469

Offline byrzydal Mężczyzna

  • Wiadomości: 163
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #429 dnia: 04 Listopad 2015, 12:57:57 »
Fux, z tygielkiem chyba będzie zbyt dużo zachodu jak na warunki biurowe. Ale mogę się mylić, bo jeszcze nie próbowałem.
Ale na pewno to zrobię za jakiś czas :)

DrUsagi, phinu jeszcze nie mam, ale zapewne będzie to jeden z następnych zakupów. Czeka mnie wtedy ponowna lektura phinowego wątku ;)

Myślę o kawiarce, bo używam takiej klasycznej w domu i lubię. I jest szybko i prosto.

A co do dyrekcji to ostatnio zakupili takiego potwora http://coffee.franke.com/en/a600/
i nie sądzę żeby dali się namówić na wydanie jeszcze jednej złotówki na kawowe sprzęty ;)
Swoją drogą, ciekawe jaką kawę będą do tego sypać ;)

Edit: Ten potwór jest właśnie montowany w naszej kuchni i mam później podejść na degustację.
Chyba przez te wszystkie kawowe "czary mary" jakie czynię w kuchni uchodzę nie tylko za dziwaka, ale i za kawowego znawcę :P


« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2015, 13:05:06 wysłana przez byrzydal »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #430 dnia: 04 Listopad 2015, 13:16:00 »
mam później podejść na degustację.
Chyba przez te wszystkie kawowe "czary mary" jakie czynię w kuchni uchodzę nie tylko za dziwaka, ale i za kawowego znawcę


I to jest okazja do pokazania czym jest kawa :) Zakładam że sypac będą do niego to co w większości biur  :ogien: a ty weź i nasyp swoich ziarenek i zrób degustacje dla kierownictwa  :kwiat: Może i podwyżka będzie  :brawa:
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #431 dnia: 04 Listopad 2015, 13:20:01 »
Tygielek to celebracja picia kawy.
Takie moje odczucie. Więcej frajdy, niż przy innych technikach.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline byrzydal Mężczyzna

  • Wiadomości: 163
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #432 dnia: 04 Listopad 2015, 13:37:25 »
Tygielek to celebracja picia kawy.
Takie moje odczucie. Więcej frajdy, niż przy innych technikach.

Tym chętniej go kiedyś wypróbuję :)

a ty weź i nasyp swoich ziarenek i zrób degustacje dla kierownictwa  

Tak zrobię. Przy najbliższych zakupach wezmę paczuszkę jakiejś fajnej mieszanki pod ekspress  :kawa:
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2015, 13:40:29 wysłana przez byrzydal »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #433 dnia: 04 Listopad 2015, 13:44:03 »
mam już w pracy dripper i aeropress i dobrze mi z nimi, ale mam czasem ochotę na coś bardziej gęstego
Mniej wody, drobniejsze mielenie i też będzie gęściej. :szampan:

Offline byrzydal Mężczyzna

  • Wiadomości: 163
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #434 dnia: 04 Listopad 2015, 14:01:09 »
Cytat: byrzydal w Dzisiaj o 08:11:34
mam już w pracy dripper i aeropress i dobrze mi z nimi, ale mam czasem ochotę na coś bardziej gęstego
Mniej wody, drobniejsze mielenie i też będzie gęściej.

Trochę tak, ale lubię od czasu do czasu kawiarkę i jeszcze nie udało mi się jej podrobić w aero :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi